Το μυστήριο με τους θανάτους της Κωνσταντινούπολης: Ρεπορτάζ των ΝΥΤ δείχνει «μαγειρεμένα» τουρκικά στατιστικά

File Photo: Αγορές για το επερχόμενο Ραμαζάνι, εν μέσω πανδημίας, στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




«Μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωναϊο, υποδεικνύει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times που διαπιστώνει μια «μυστήρια » αύξηση των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη στο επίμαχο διάστημα της πανδημίας.

Μάλιστα ο αριθμός αυτός, των «επιπλέον» δηλαδή θανάτων της Κωνσταντινούπολης, ξεπερνά ακόμη και τον συνολικό αριθμό που έχουν ανακοινώσει οι τουρκικές αρχές ως επίσημα θύματα του ιού σε όλη τη χώρα.

Ακόμη και ο πιο αφελής καταλαβαίνει ότι στην «Δημοκρατία» του Ερντογάν κάτι δεν πάει καλά ούτε σε αυτόν τον τομέα.

«Η Τουρκία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθώς ο συνολικός απολογισμός ξεπέρασε τις 90.000  τη Δευτέρα, με τους θανάτους να πλησιάζουν τουλάχιστον τους 2.140, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά. Όμως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος», σημειώνουν οι New York Times και εξηγούν:

Τα στοιχεία που έχουμε  συλλέξει από τα αρχεία των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη υποδεικνύουν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πολύ μεγαλύτερο όλεθρο από τον κορωναϊό, από ότι οι επίσημες δηλώσεις και τα στατιστικά καταδεικνύουν.

Μόνο στην Κωνσταντινούπολη στο διάστημα μεταξύ 9 Απριλίου και 12 Απριλίου κατεγράφησαν 2.100 περισσότεροι θάνατοι από ότι «κανονικά» θα ανεμένετο, με βάση τους μέσους όρους που είχαν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό που ανακοίνωσαν  οι αρχές για ολόκληρη την Τουρκία.

Δεν σημαίνει βεβαίως ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι συνδέονται αναγκαστικά με τον κορωναϊό.

Οι αριθμοί όμως δείχνουν μία εντυπωσιακή αύξηση της θνησιμότητας, η οποία συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό άλλωστε συνιστά και έναν πρώτο δείκτη για τους ερευνητές για να διαπιστώσουν τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι έδρασε έγκαιρα, έχοντας κλείσει σχολεία, ρεστοράν και μπαρ στα μέσα Μαρτίου, όταν και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. (….)

Αλλά έως τότε, σύμφωνα με τα στατιστικά που επεξεργάστηκαν οι  New York Τimes, η ζημιά είχε γίνει. Και οι επαγγελματίες της υγείας λένε ότι η Τουρκία δεν έπραξε αρκετά για να ανακόψει τις διεθνείς πτήσεις και αγνόησε τα ζητήματα ιχνηλάτησης και προστασίας των πολιτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από κορωναϊό στις 17 Μαρτίου. Αλά τα στατιστικά των ΝΥΤ υποδεικνύουν ότι περίπου εκείνη την περίοδο, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Κωνσταντινούπολη ήταν ήδη υψηλότερος από τον ιστορικά καταγεγραμμένο,  ένδειξη που προδίδει ότι ο ιός είχε φθάσει εκεί αρκετές εβδομάδες νωρίτερα», καταλήγει το δημοσίευμα

Πηγή: The New York Times

Ο κορωναϊός έφερε μαύρα μαντάτα με το ξεκίνημα της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”: Η Τουρκία ακυρώνει γυμνάσια!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: