Το εμβόλιο της Οξφόρδης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πιθήκους: Υγιείς έξι μακάκοι, 28 μέρες μετά την ένεση

File Photo: Πίθηκος σε ζωολογικό κήπο της Σάντα Φε στην Κολομβία.EPA/Luis Eduardo Noriega A




Σημαντικό προβάδισμα στην παγκόσμια κούρσα για τη δημιουργία εμβολίου αποκτά το  πρότζεκτ της Οξφόρδης, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης λένε τώρα ότι με μία κατ’ εξαίρεσιν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, οι πρώτες δόσεις –κάποια λίγα εκατομμύρια- δόσεων  του εμβολίου τους θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο, αρκετούς μήνες πιο μπροστά από  από κάθε άλλη ανακοινωθείσα προσπάθεια, και εφόσον βεβαίως αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό

Τωρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν λάβει και μερικές πολλά υποσχόμενες ειδήσεις που υποδεικνύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Εργαστηρίου Rocky Mountain στην Μοντάνα εμβολίασαν έξι πιθήκους με μονές δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης.

Προηγουμένως και οι έξι Μακάκοι ρήσοι, όπως είναι η ονομασία του συγκεκριμένου είδους πιθήκου, είχαν εκτεθεί σε βαριές ποσότητες του ιού που προκαλεί την πανδημία- έκθεση η οποία είχε συστηματικά οδηγήσει άλλους πιθήκους στο εργαστήριο να νοσήσουν.

Το αποτέλεσμα;  Υστερα από 28 και πλέον ημέρες και οι έξι πίθηκοι ήταν υγιείς, όπως δηλώσει ο Βίνσεντ Μάνστερ, ο ερευνητής που διεξήγαγε την έρευνα στις ΗΠΑ.

«Ο μακάκος ρήσος είναι ό,τι πιο κοντά στον άνθρωπο υπάρχει στο ζωϊκό βασίλειο», δήλωσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναλύουν τα αποτελέσματα.

Σημειώνει επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μοιραστεί τα αποτελέσματα με άλλους επιστήμονες και να υποβάλει τα πορίσματα στις επιστημονικές επιθεωρήσεις προκειμένου να ξεκινήσει το λεγόμενο  peer-review, δηλαδή η επιστημονική επιθεώρηση και έλεγχος από άλλους έγκριτους ερευνητές.

Σημειώνεται πάντα ότι η ανάπτυξη ανοσίας μετά τον εμβολιασμό πιθήκους δεν εγγυάται ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματικό και στους ανθρώπους

Αλλά με δεκάδες προσπάθειες να βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την εξεύρεση του εμβολίου, τα αποτελέσματα στους πιθήκους είναι η πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι το σχέδιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη σε θέση μπροστάρη.

Με πληροφορίες από New York Times

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα ενός ακόμη φάρμακου που είχε δημιουργήσει ελπίδες για θεραπεία του ιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: