Το ΔΝΤ στοιχειώνει τον Ερντογάν: Είτε σε αυτό, είτε πληθωριστικό χρήμα – Και τα δύο είναι βαριά ήττα

Γυναίκα που φορά προστατευτική μάσκα στην Κωνσταντινούπολη. Η πανδημία επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας στενεύοντας τα περιθώρια κινήσεων στον Ερντογάν. EPA/SEDAT SUNA




Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκική οικονομία και ο ίδιος ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκτραγωδεί το διεθνές πρακτορείο Bloomberg σε ένα κείμενό του που συνυπογράφουν οι Constantine Courcoulas, Tugce Ozsoy, and Cagan Koc.

Το έγκυρο πρακτορείο επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που και οι δύο εναλλακτικές λύσεις για μια οικονομία που δεν έχει αποθέματα και πρέπει να πληρώσει 170 δισ. Δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι είτε το ΔΝΤ, είτε το πληθωριστικό χρήμα.

Και οι δύο αυτές επιλογές αποτελούν μια τεράστια ήττα που καταρρακώνει τον Ερντογάν.

Αναλυτικά, στο ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρονται τα εξής:

Οι ιδέες που πριν από λίγους μήνες θα φαινόταν αδιανόητες στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζουν έδαφος καθώς η Τουρκία τρέχει με επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα ξένου συναλλάγματος και η οικονομία της υποκύπτει σε ύφεση εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού.

Μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα ανέλυσε τη δυνατότητα δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βοηθώντας να δοθεί νομιμοποίηση σε ό, τι κρατικοί αξιωματούχοι θεωρούν από καιρό αδιανόητο. Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη πώς το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, ο επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε ότι το ίδρυμα έχει “μια πολύ εποικοδομητική δέσμευση” μαζί του.

Και παρά την ιστορία του πληθωρισμού της Τουρκίας, οι οικονομολόγοι ανέφεραν την επιλογή της εκτύπωσης χρημάτων για να βοηθήσουν στην επιβάρυνση του ερεθίσματος που απαιτείται για την υποστήριξη της ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα δρόμο που φαίνεται πιο βατός τώρα που η κεντρική τράπεζα απορροφά κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και λέει ότι θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος τέτοιων πράξεων εάν χρειαστεί.

Το στίγμα όμως είναι ότι και οι δύο αυτές επιλογές μπορεί να αποδειχθούν δηλητηριώδεις για την Τουρκία. Και αυτό καθώς η βαθύτερη ύφεση της ειρήνης από τη δεκαετία του 1930 στην οικονομία της παγκόσμιας οικονομίας, αναγκάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να κάμψουν κανόνες με τρόπους κάποτε σχεδόν αδιανόητους.

“Η Άγκυρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποφύγει την καταστροφή της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κρίση του ισοζυγίου πληρωμών”, ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Global Source Partners, συμπεριλαμβανομένου του Murat Ucer στην Κωνσταντινούπολη, σε έκθεση τους. “Και επειδή αυτό είναι τόσο δύσκολο να το κάνει από μόνη της, η μόνη πρακτική λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ – ανεξάρτητα από το πόσο ρεαλιστική μπορεί να ακούγεται η πολιτική του.”

Εκτός από τη στροφή προς το ΔΝΤ, μια άλλη επιλογή για την Τουρκία θα μπορούσε να είναι η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου, σύμφωνα με τον Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικών αναδυόμενων αγορών στη SEB AB στη Στοκχόλμη, ο οποίος λέει ότι η κυβέρνηση είναι πιο πιθανό να επιδιώξει διμερή στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο Ερντογάν μίλησε την Τετάρτη με τον Κινέζο Πρόεδρο Τζίνπινγκ, ο οποίος υποσχέθηκε να βοηθήσει την Τουρκία στον αγώνα της κατά της πανδημίας, σύμφωνα με μια αναφορά του Xinhua.

“Οι έλεγχοι του κεφαλαίου είναι ένα διχαλωτό ξίφος καθώς διατηρούν και το κεφάλαιο που χρειάζεται σθεναρά έξω από τη χώρα”, δήλωσε ο Hammarlund. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δώσει στο παρελθόν διαβεβαιώσεις ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου δεν ήταν μια επιλογή ακόμα και όταν αγωνίστηκαν για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Το κόστος του να μην κάνεις τίποτα μπορεί να είναι πολύ ακριβό. Σε περίπτωση που οι αρχές δεν μπορούν πλέον να υπερασπιστούν τη λίρα, η Τουρκία κινδυνεύει να υποτιμηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στις εταιρείες που εξαρτώνται από εξωτερική χρηματοδότηση, δήλωσε ο Henrik Gullberg, μακροοικονομικός στρατηγικός στο Coex Partners Ltd στο Λονδίνο.

Το αδιέξοδο της Τουρκίας είναι σε μεγάλο βαθμό δικό του. Η προσπάθεια του Ερντογάν για όλο και χαμηλότερο κόστος δανεισμού κατέστρεψε την εμπιστοσύνη των Τούρκων στο δικό τους νόμισμα, τροφοδοτώντας μια σταθερή δολαριοποίηση της οικονομίας.

Άνθρωποι με άμεση γνώση του θέματος δήλωσαν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν απευθυνθεί ακόμη στο ΔΝΤ με οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια, είτε στο πλαίσιο ενός προγράμματος έκτακτης βοήθειας που είναι διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού είτε μέσω συνομιλιών για μεγαλύτερο δάνειο που θα απαιτούσε μια συμφωνία stand-by.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Τουρκία δεν βλέπουν την ανάγκη για συμφωνία του ΔΝΤ, παρόλο που θεωρούν τώρα ότι θα ήταν μια εποχή που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τις διαβουλεύσεις του Ερντογάν για την οικονομία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Άγκυρα θέτουν τις βάσεις για να εξασφαλίσουν κάποια σωτήρια γραμμή. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ζήτησε επισήμως από τη Fed να συμπεριλάβει την κεντρική της τράπεζα στις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων της.

Τα τέσσερα μέτωπα του Ταγίπ Ερντογάν: Το σκηνικό δεν δείχνει να απέχει από μια «τέλεια καταιγίδα» για την Τουρκία

Το θέμα πήρε πιο επείγοντα χαρακτήρα.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του έτους σε 94,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφαιρώντας τα αποθέματα των εμπορικών τραπεζών απομένουν 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου, τα 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν δανεικά. Αν προστεθούν και άλλες υποχρεώσεις, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα του τουρκικού κράτους είναι αρνητικά, όπως υπολογίζει το Bloomberg.

Χωρίς προσφυγή στις γραμμές χρηματοδότησης της Fed, δεν έχει πυρομαχικά για να προστατεύσει μια οικονομία που έχει περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικού χρέους – τα οποία πρέπει να αποπληρώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί κι άλλα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωναϊού

Σε ένδειξη αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών, το ασφάλιστρα κινδύνου των τουρκικών ομολόγων, το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους έναντι αθέτησης δηλαδή, έκαναν άλμα πάνω από 300 μονάδες βάσης φέτος, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Για τον Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα υποχωρεί από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος με υπερεξουσίες πριν από δύο χρόνια, η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας είναι μια τοξική επιλογή. Το τελευταίο πέρασμα του ΔΝΤ στην Τουρκία το 2001, διέλυσε όλη την προηγούμενη γενιά πολιτικών ηγετών της Τουρκίας και άνοιξε το δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν.

Επιπλέον, οι προϋποθέσεις των προγραμμάτων του Δ.Ν.Τ θα έβαζαν τέλος στις ιδέες του Ερντογάν για το πως λειτουργεί μια οικονομία. Ωστόσο, ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει λόγω της επιδημίας – ενώ και οι προοπτικές του τουρισμού, που φέρνει 34,5 δισ. δολαρια στη χώρα μοιάζουν ζοφερές.

Ο Τίμοθυ Ας, επικεφαλής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «αναρωτιέται αν η επίσημη αφορμή της επιδημίας κάνει λιγότερο δύσκολο για τον Ερντογάν να προστρέξει στη βοήθεια του ΔΝΤ».

HJ με πληροφορίες από Bloomberg

Αφήνεις ξεκρέμαστους 55 εκατ. Τούρκους φωνάζει ο Μπαμπατζάν στον Ερντογάν

Ο αόρατος εχθρός είναι εντός των πυλών πλέον στην Τουρκία: Ο κορωναϊός προσγειώνει ανώμαλα τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: