Το ακροδεξιό AFD διέγραψε στέλεχός του επειδή είπε την αλήθεια: Αυτοπροσδιορίστηκε ως «φασίστας»

Ο απολυθείς εκπρόσωπος του AFD, Christian Lueth. (Αριστερά) EPA/CLEMENS BILAN




Η γερμανική ακροδεξιά έπαυσε έναν από τους εκπροσώπους της ο οποίος κατηγορείται ότι αυτοπροσδιορίσθηκε ως «φασίστας» και μίλησε για την «άρεια» καταγωγή του.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο περιοδικό Zeit ο συμπρόεδρος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Πρόκειται για τον Κρίστιαν Λιτ, που εργάζεται για την AfD από το 2013 και είναι, μετά την είσοδο του κόμματος το 2017 στο εθνικό κοινοβούλιο, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ο Τίνο Χρουπάλα στον ιστότοπο του περιοδικού.

Σύμφωνα με το Die Zeit, η κύρωση επιβλήθηκε επειδή ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος είναι 43 ετών και μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην ηγεσία του κόμματος, κατηγορείται ότι διακήρυξε επανειλημμένα πως είναι «φασίστας» και ότι δήλωσε μάλιστα δημόσια πως έχει «άρεια» καταγωγή.

Ο παππούς του, ο Βόλφγκανγκ Λιτ, ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στο γερμανικό Τρίτο Ράιχ και είχε διοικήσει ένα υποβρύχιο.

Οι συνθήκες στις οποίες έγιναν αυτές οι δηλώσεις δεν διευκρινίσθηκαν από το περιοδικό.

Στην Afd, που είναι το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, μαίνονται εδώ και μήνες αντιπαλότητες και γίνονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα στη μετριοπαθή πτέρυγα και τη ριζοσπαστική πτέρυγα, η οποία πρόσκειται σε νεοναζιστικές κινήσεις.

Αυτή η τελευταία, η οποία ασκεί αυξανόμενη επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, επιδιώκει κυρίως το τέλος της κουλτούρας της μεταμέλειας της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα.

Η αστυνομία αποφάσισε πρόσφατα να την θέσει υπό επιτήρηση εξαιτίας του κινδύνου που μπορεί να αποτελέσει για το γερμανικό δημοκρατικό κράτος.

Πριν ενταχθεί στην AfD, ο παυθείς εκπρόσωπος εργαζόταν για το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Αυτό το κεντρώας παράδοσης κόμμα στράφηκε σαφώς προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια ωθούμενο από τον σημερινό πρόεδρό του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, σε σημείο να κατηγορείται ότι σε ορισμένα θέματα συμπλέει με την άκρα δεξιά, όπως στην καταγγελία της μετανάστευσης ή στις επικρίσεις για τα μέτρα περιορισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑFP μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ
Βερολίνο, Ελλάδα

Κανένα νέο κρούσμα Covid-19 στη Μάλτα: Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: