Θάνατοι και πολλά νέα κρούσματα στο Μεξικό και τον Παναμά: Ο στρατός της Βολιβίας απώθησε πολίτες στα σύνορα με τη Χιλή

Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υγείας της Βολιβίας απολυμαίνουν δημόσιους χώρους στην πόλη Ελ Άλτο. EPA, Martin Alipaz




Περίπου 500 Βολιβιανοί, αποκλεισμένοι στο έδαφος της Χιλής, συνεπλάκησαν χθες Τρίτη με στρατιωτικούς της χώρας τους κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να περάσουν τη μεθόριο και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπου η μεταβατική κυβέρνηση έχει κλείσει τα σύνορα στο πλαίσιο των μέτρων που επιβάλλει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι στην περιοχή.

«Έφθασαν χθες (τη Δευτέρα) τη νύχτα. Ορισμένοι περπάταγαν για δύο ημέρες. Υπήρχαν παιδιά, έγκυες. Οι πολίτες αυτοί συγκρούστηκαν με τις βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις», εξήγησε ο Χαβιέρ Γκαρσία, ο κοινοτάρχης του χωριού Κολτσάνε, στη βόρεια Χιλή, πάνω στα σύνορα με τη Βολιβία.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, ένας πολίτης κι ένας στρατιωτικός, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Soy Iquique της Χιλής.

Ο πολίτης που τραυματίστηκε «μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας του Κολτσάνε για να του προσφερθούν φροντίδες», όπως επίσης και «άνθρωποι που λιποθύμησαν», πρόσθεσε ο Γκαρσία.

Το περασμένο Σάββατο, η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας επαναπάτρισε 480 υπηκόους της χώρας που παρέμεναν αποκλεισμένοι στην περιοχή των συνόρων με τη Χιλή μετά το κλείσιμό τους, που ανακοινώθηκε την 20ή Μαρτίου. Τέθηκαν σε απομόνωση για τουλάχιστον δεκατέσσερις ημέρες σε καταυλισμό υποδοχής.

Από την πλευρά τους, εκατοντάδες Περουβιανοί περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα της Χιλής με τη δική τους χώρα για να μπορέσουν να επιστρέψουν, αφού απολύθηκαν από τους εργοδότες τους.

Στη Χιλή καταγράφονταν ως χθες περίπου 5.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 43 θάνατοι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 16 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 141, ενώ καταγράφηκαν 346 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ασθενείς να φθάνουν τους 2.785.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε προχθές ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν 5 νέους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και άλλα 149 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής θρηνεί πλέον 59 θύματα εξαιτίας της πανδημίας. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην παναμαϊκή επικράτεια έφθασε τα 2.249 κρούσματα.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Παναμάς, Panama – Σαντιάγο, Chile

Ο Μπόρις παραμένει στο νοσοκομείο: Οι σύμβουλοι του υποστηρίζουν ότι είναι σταθερή η κατάσταση της υγείας του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: