Θα είναι αυτή η 31χρονη γυναίκα η διάδοχος του Κιμ; Η θεία, οι κομματικοί γέροι και οι άλλοι δελφίνοι του άφαντου ηγέτη

File Photo: Η αδερφή του Κιμ, Κιμ Γιο Γιονγκ.EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY




Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Διάδοχος υπό την επίσημη έννοια του όρου σε ένα καθεστώς όπως αυτό της Βορείου Κορέας δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει.

Επομένως όλα τα σενάρια στην περίπτωση που η χώρα μείνει ακέφαλη, είναι βάσιμες –περισσότερο ή λιγότερο- εικασίες αναλυτών που ασχολούνται ακαδημαϊκά με την περίκλειστη αυτή χώρα.

Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν  λεπτομέρειες ούτε καν για τα παιδιά του Κιμ, γεγονός που οδηγεί ότι σε περίπτωση που ο βορειοκορεάτης ηγέτης  αποδημήσει, το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός συλλογικής ηγεσίας με την αδερφή του Κιμ να παίζει σημαντικό ρόλο αλλά μια επιτροπεία που θα αναλάβει μαζί της τις τύχες της χώρας έως ότου τα τρία παιδιά του Κιμ ενηλικιωθούν και κάνουν χρήση του κληρονομικού τους δικαιώματος δια του οποίου κυβερνάται η χώρα.

Ακολουθούν τα ονόματα και οι ιδιότητες εκείνων που θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην μετά – Κιμ εποχή, εφόσον βεβαίως αυτή επισυμβεί.

Κιμ Γιο Γιονγκ: (Kim Yo Jong)

Είναι η νεότερη αδερφή του Κιμ και η πλέον εμφανιζόμενη δίπλα στον ηγέτη τα τελευταία δύο χρόνια. Η επίσημη θέση της είναι αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του (κυβερνώντος) Εργατικού Κόμματος, ανεπισήμως όμως είναι η προσωπάρχης του Κιμ.

Όπως ισχύει και για τον Κιμ αλλά και για κάθε άλλο ισχυρό πρόσωπο του ολοκληρωτικού καθεστώτος, η ηλικία της Κιμ Γιο Γιουνγκ είναι προϊόν υπολογισμών.

Πιστεύεται λοιπόν ότι η Κιμ είναι 31 ετών. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Η Κιμ, σε κάθε περίπτωση, διατηρεί το πάνω χέρι σε πολλές κομματικές λειτουργίες γεγονός που την καθιστά την κύρια πηγή εξουσίας πίσω από το ενδεχόμενο μιας συλλογικής ηγεσίας.

File Photo: Κιμ, σύζυγος και αδελφή έφιπποι στα χιόνια. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Η γεροντοκρατία του κόμματος

Ο Τσόε Ριονγκ Χάε (Choe Ryong Hae) είναι κατ’ όνομα ο επικεφαλής του βορειοκορεατικού κράτους όταν πέρυσι ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Ανώτατης Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.  People’s Assembly.

Αυτό ήταν η κορύφωση των επί δεκαετίες υπηρεσιών που προσφέρει στην οικογένεια Κιμ ενώ ο ίδιος είχε παίξει ρόλο και ως πολιτικός επικεφαλής του στρατού υπό τον νεαρό ηγέτη.

Ο Τσόε μαζί με τον Πακ Πονγκ Τζου (Pak Pong Ju), συνάδελφό του στο Πολίτμπιρο, είναι τα άτομα που επέβλεψαν τις προσπάθειες του καθεστώτος να εισαγάγουν περισσότερη ελευθερία στην οικονομία της χώρας: Ίσως αποτελέσουν το δίδυμο μίας συλλογικής ηγεσίας.

Μερικά ακόμη ονόματα: Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ (Kim Yong Chol) αντιπρόεδρος του κόμματος και πρώην επικεφαλής της πυρηνικής αποστολής της Β. Κορέας –χωρίς καμία σχέση με τη δυναστεία των Κιμ- καθώς και  ο Υπουργός Εξωτερικών Ρι Σον Γκουόν (Ri Son Gwon) θα μπορούσε  να αναλάβουν τα (πολλά) ανοικτά διπλωματικά ζητήματα της χώρας καθώς άλλωστε είχαν παίξει σημαντικό ρόλο και στις επαφές του Κιμ στις Αμερικανοβορειοκορεατικές συνόδους και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η θεία και τα αποξενωμένα αδέρφια

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Κιμ λέγεται Κιμ Γιονγ Τσολ (Kim Jong Chol). Δεν συμμετέχει στην κομματική ηγεσία αλλά αντιθέτως ζει μάι ήσυχη ζωή παίζοντας μουσική.

Θεωρείται ότι δεν τρέφει κανένα ενδιαφέρον για τη δημόσια ζωή και είναι μάλλον απίθανο να ανακύψει ως σημαντική παρουσία, αν και μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με   τους αδελφούς του και θα μπορούσε ίσως να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο.

Υπάρχει επίσης η Κιμ Κιονκ Χούι (Kim Kyong Hui), πάλαι ποτέ μία από τις πιο ισχυρές φιγούρες του βορειοκορεατικού ηγετικού κύκλου όταν ο αδελφός της Κιμ Γιονγκ Ιλ βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η Χούι δεν έχει εμφανιστεί από τότε που ο σύζυγός Γιανγκ Σονγ Τάεκ, – κάποτε Νο2 στη χώρα- εκτελέστηκε το 2013 από τον Κιμ. Είναι εδώ και καιρό άρρωστη αν και σύμφωνα έκανε μία σύντομη εμφάνιση σε ένα γκαλά, δίπλα στον ανιψιό της.

Τέταρτη γενιά: Ο Κιμ Γιονκ Ουν πιστεύεται ότι έχει αποκτήσει τρία παιδιά με την  Ρι Σολ Γιου (Ri Sol Ju): Το νεότερο γεννήθηκε το 2017, ενώ ο μεγαλύτερος γιος είναι 10 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι και τα τρία τέκνα του Κιμ θα χρειαζόταν να μπουν σε ένα καθεστώς πολιτικής κηδεμονίας εάν τυχόν χρισθούν διάδοχοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Κιμ Γιο θα μπορούσε να αναλάβει έναν ρόλο… αντιβασιλέως εωσόσου τα παιδιά μεγαλώσουν», εκτιμά ειδικός περί τα του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Στην παραθαλάσσια πόλη Ουονσόν βρισκόταν το ειδικό τρένο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αυτήν την εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: