Θα αποδειχθεί μεγάλο λάθος ότι κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ θα ανοίξουν πρόωρα: Ο Τραμπ στον κόσμο του…

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο. EPA, Tasos Katopodis / POOL




Τις τελευταίες 24 ώρες 2.712 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, όπου παρά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία βρίσκεται σε πλατό και σύντομα θα αρχίσει η πτωτική πορεία, τα δύο μεγάλα αποθέματα, αυτό των ασθενών σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση κι αυτών που δεν έχουν ακόμη ανανήψει, παραμένουν αμετάβλητα.

Τα κρούσματα το βράδυ ανέρχονταν σε 825.041 και οι θάνατοι σε 45.226.

Καθώς απέχουμε λιγότερο από 7 μήνες από τις προεδρικές εκλογές, πολλές αποφάσεις είτε δεν λαμβάνουν καθόλου τις γνώμες των επιστημόνων, είτε δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα ότι την Τετάρτη θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα αναστέλλοντας για 60 μέρες την είσοδο στις ΗΠΑ αυτών που αιτούνται πράσινης κάρτας. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι αυτό θα επηρεάσει καθόλου την ανεργία, όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι οδηγίες που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος για τα κριτήρια άρσης των περιορισμών από τις πολιτείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τζόρτζια, όπου ο σύμμαχος του Προέδρου Τραμπ, Μπράιαν Κεμπ ανοίγει την Παρασκευή τα κομμωτήρια, τα μπόουλινγκ, τα καταστήματα που προσφέρουν μασάζ και που κάνουν τατουάζ κι από Δευτέρα τα εστιατόρια και τους κινηματογράφους.

Ωστόσο η Τζόρτζια δεν πληροί τα κριτήρια του Λευκού Οίκου για μείωση των κρουσμάτων επί 14 μέρες. Ο Πρόεδρος Τραμπ αντί να επικρίνει τον στενό του σύμμαχο είπε πως είναι πολύ ικανός κι επρόκειτο να συνομιλήσει μαζί του.

Παρόμοιες αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων και θεαμάτων ανακοίνωσαν η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και η Φλόριδα.

  • Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ. Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε στην Ουάσιγκτον Ποστ ότι το δεύτερο κύμα της ασθένειας, που αναμένεται το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, γιατί θα συμπέσει χρονικά με την ετήσια επιδημία της γρίπης.
  • Είπε πως όταν το ήγειρε, κάποιοι απλά κούνησαν τα κεφάλια, ωστόσο αν συμβεί, το βάρος στο νοσηλευτικό σύστημα των ΗΠΑ θα είναι τεράστιο.

Η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τον Κορωνοϊό, Δρ. Ελίζαμπεθ Μπίρξ είπε πως ούτως ή άλλως τα πράγματα σ’ αυτό το κύμα ήταν πολύ άσχημα, ωστόσο θα διατηρηθούν τα πρωτόκολλα που έχουν καθιερωθεί για τα μέτρα ασφαλείας και έγκαιρης προειδοποίησης. Ενώ αυτή τη φορά θα υπάρχουν μεγάλα αποθέματα σε προστατευτικό υλικό και αναπνευστήρες.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη ρωτήθηκε ο διευθυντής της FDA, Δρ. Στίβεν Χάν, για τη μελέτη των νοσοκομείων για τους Βετεράνους, που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, λέγοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις επιδείνωσε την κατάσταση όσων την έλαβαν.

Ο Δρ. Χαν είπε πως η μελέτη είναι μικρή, όμως θα πρέπει οι γιατροί που χορηγούν το φάρμακο να τη λάβουν υπόψη, μαζί με άλλες ανάλογες μελέτες για το φάρμακο. Ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα είχε δηλώσει τον ενθουσιασμό του για το φάρμακο, είπε πως δεν γνωρίζει για τη συγκεκριμένη μελέτη, όμως υπήρξαν και καλές μελέτες γι’ αυτό. «Θα το δούμε. Πάντα είμαι πρόθυμος να τα εξετάζω», πρόσθεσε.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η Γερουσία ενέκρινε ακόμη ένα πακέτο ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 480 δισεκατομμυρίων. Η Βουλή θα το ψηφίσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Το πακέτο δεν περιλαμβάνει ενίσχυση των πολιτειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης.

Ο Κυβερνήτης Κουόμο, που συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ, ήγειρε το θέμα αυτό, μαζί με την ανάγκη χρηματοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της παραγωγής τεστ, που να διασφαλίσουν ότι θα ελεγχθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Αυτή τη στιγμή έχουν ελεγχθεί περίπου 4,2 εκατομμύρια, ή 12.600 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

Η “απάτη” του Τραμπ με το ανθελονοσιακό φάρμακο: Δεν άλλαξε το παιγνίδι, όπως έλεγε, δεν έχει κανένα όφελος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: