Τα θαλάσσια σύνορα και τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα από δημοσιογράφους: Ο ρόλος μίας Μ.Κ.Ο.

Πλοία στο Αιγαίο. Από το αρχείο του Δημήτρη Διακομιχάλη




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Στις 2 Μαρτίου 2020, για να μην εισέλθουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας έγινε αποτροπή εκ μέρους δύο σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Με την σιγουριά της απόστασης δημοσιογράφος που ζει στην Αθήνα, δεν γνωρίζω αν κατοικεί και στο Κολωνάκι, αφού υιοθέτησε προβοκατόρικο δημοσίευμα για δήθεν πυροβολισμούς από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά βάρκας που μετέφερε παράνομους μετανάστες, στο τέλος ανακάλυψε την «Αμερική».

Ανακάλυψε ότι το σκάφος με αρ. 605 ανήκει στο Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Βέβαια η δημοσιογράφος εάν γνώριζε τι σημαίνουν κανόνες εμπλοκής και ότι η κλιμάκωση των μέτρων αποτροπής αναπτύσσονται ανάλογα της συμπεριφοράς των παρανομούντων, σίγουρα δεν θα έβλεπε πυροβολισμούς κατά της βάρκας.

Αυτό το δημοσίευμα για δήθεν πυροβολισμούς από άντρες του σκάφους με αριθμό 605 κατά βάρκας με πρόσφυγες, μου θυμίζει το άρθρο του Υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους Financial Timesστις 22/3/2020 όπου επιτέθηκε στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι «πυροβολεί πρόσφυγες στα σύνορα».

Ο ίδιος μάλιστα μίλησε για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από Ελληνικά πυρά, ενώ παράλληλα εγκαλούσε την Ε.Ε για τη στάση της.

  • Μολονότι διάβασα το δημοσίευμα έγκαιρα, απέφυγα να εμπλακώ σ’ ένα άθλιο δημοσιογραφικό παιχνίδι, όμως επειδή το θέμα έχει συνέχεια αφού έγινε και μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λιμεναρχείο Καλύμνου) από Μ.Κ.Ο, έχοντας την ιδιότητα του Δημάρχου Καλυμνίων είμαι υποχρεωμένος να ασχοληθώ με το θέμα και να δηλώσω από τώρα ότι θα είμαι μάρτυρας υπεράσπισης εάν τελικά η υπόθεση φθάσει στο Ναυτοδικείο.

Είμαι Δήμαρχος Καλύμνου για 4η τετραετία και γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, Καλολίμνου, Φαρμακονησίου και της Κω και τον αγώνα που κάνουν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος για να φυλάξουν αφ’ ενός μεν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας σε όλο το μήκος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αφ’ ετέρου δε να κάνουν περισυλλογές παράνομων μεταναστών και προσφύγων, διασώζοντας σε πολυάριθμα περιστατικά ανθρώπινες ζωές, στοιχεία τα οποία γνωρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι εκατοντάδες Μ.Κ.Ο.

Ιδιαίτερα δε στη περιοχή των Ιμίων ο αγώνας των ανδρών του Λιμεναρχείου Καλύμνου που έχει την ευθύνη φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, είναι ξεχωριστός όταν με κίνδυνο της ζωής τους τα πληρώματα επιδίδονται σε ναυμαχίες με την Τουρκική ακτοφυλακή που παράνομα και κατά παράβαση Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων (Συνθήκη Λωζάνης 1923, Ιταλοτουρκική Συμφωνία1932 , Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων 1947), παραβιάζοντας τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα εκτός από την παρεμπόδιση των Καλύμνιων ψαράδων, συνοδεύουν και τα δουλεμπορικά σκάφη με τους δουλεμπόρους και τους παράνομους μετανάστες.

Επειδή σε όλο αυτό το γαϊτανάκι της δήθεν ανθρωποκτόνου συμπεριφοράς της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στοχοποιήθηκε το σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου με αριθμό 605, τόσον σε δημοσιογραφικό επίπεδο, όσον και από τον εκπρόσωπο της Μ.Κ.Ο με τίτλο ֞ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ֦ αλλά και από κοινοβουλευτικό της περιοχής μας με ερώτηση στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, θέτω τα εξής βασικά ερωτήματα:

1) Τι έκανε περισσότερο το σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου με αριθμό 605 από αυτό που έκαναν οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στον Έβρο;

  • 2) Οι ενέργειες που έγιναν στον Έβρο από τις δυνάμεις της ελληνικής Αστυνομίας, τους άνδρες της Φρόντεξκαι τις Ένοπλες Δυνάμεις, για να αποτρέψουν την είσοδο στην Ελλάδα παράνομων μεταναστών που τους έστειλε ο Ερντογάν,αυτές εντάσσονται στο πνεύμα της ανακοίνωσης που έγινε στις 2 Μαρτίου από την Επίτροπο για τα “Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ευρώπης”, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά του εκπροσώπου της Μ.Κ.Ο κατά της Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λιμεναρχείο Καλύμνου);

3) Για τις ενέργειες που έγιναν στο Έβρο από όλες τις Δυνάμεις που επιχειρούσαν για να μην περάσουν στη χώρα μας οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εάν στην 8η Περιοδική Έκθεση από την “Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων” που θα αφορά την Ελλάδα, επικριθεί η χώρα μας για τη συμπεριφορά της, μήπως θα πρέπει να μηνυθεί από τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ η Ελληνική Κυβέρνηση και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας που έκανε το αυτονόητο, δηλαδή το πατριωτικό του καθήκον.

4) Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες του σκάφους με αριθμό 605 του Λιμεναρχείου Καλύμνου έκαναν το αυτονόητο.
Ενήργησαν κύριε εκπρόσωπε της Μ.Κ.Ο εφαρμόζοντας τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής με την προβλεπόμενη κλιμάκωση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακινδυνεύσει κανείς από τους επιβαίνοντες στην λαστιχένια λέμβο, που ήθελαν να περάσουν παράνομα στη χώρα.

Εγώ θα μπορούσα να καταλάβω την αγωνία του εκπροσώπου της Μ.Κ.Ο με τον πολύ ελκυστικό τίτλο “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι”, εάν καταδίκαζε δημόσια την πρακτική του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατάργησε τη βίζα για όλο αυτό τον κόσμο που μετακινείται από τις Αφρικανικές χώρες και την Ασία διά μέσου της Τουρκίας, καθώς και την πολιτική της Τουρκικής Αεροπορικής Εταιρείας “Turkish Airlines”που μεταφέρει με μηδαμινό εισιτήριο όλες αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων αυτών από τις χώρες τους, για να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα παράνομα.

Γι’ αυτό ως Δήμαρχος της Καλύμνου κλείνω ραντεβού από τώρα με τον εκπρόσωπο της Μ.Κ.Ο, στις αίθουσες του Ναυτοδικείου, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Λιμενάρχη Καλύμνου και των ανδρών του θρυλικού πλέον σκάφους του Λιμεναρχείου Καλύμνου με αριθμό 605, οι οποίοι ορκίσθηκαν να φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και μπορεί να δικαστούν γιατί έκαναν το καθήκον τους.

  • Είναι καιρός επιτέλους να αποδειχθεί σε αίθουσα Ελληνικού Δικαστηρίου εάν οι Μ.Κ.Ο που φροντίζουν τους παράνομους μετανάστες είναι υπέρ του να υπάρχουν αφ’ ενός θαλάσσια σύνορα στη χώρα μας και αφ΄ ετέρου εάν συμφωνούν να μην εισέρχονται ούτε από τον Έβρο ούτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παράνομοι μετανάστες .

Όμως επειδή τώρα η χώρα μας βιώνει αυτή την τρομακτική πανδημία και υπάρχουν γέροντες, ανήμποροι συνάνθρωποι μας, μόνοι τους και αβοήθητοι, τώρα που λόγω κορονοϊού υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα και επειδή εγώ είμαι άνθρωπος καλών προθέσεων καλώ τους επικεφαλής των Μ.Κ.Ο στην Ελλάδα να επιστρατεύσουν άμεσα τα μέλη τους και σε συνεννόηση με την πολιτεία συντεταγμένα να στηρίξουν όλες αυτές τις δεκάδες αναξιοπαθούντων Ελλήνων.

Έτσι θα δικαιολογήσουν, αφ’ ενός τα χρήματα που παίρνουν και όσοι αμφισβητούν τις προθέσεις τους, μπορεί να σταματήσουν τις αρνητικές κριτικές γι’ αυτές.

Τους δίνεται η ευκαιρία ακόμα να περάσουν και ένα μήνυμα αλληλεγγύης, προς τους συμπατριώτες μας, που έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη και όχι μόνον για τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, μιας και τόσα χρόνια δραστηριοποιούνται στη πατρίδα μας ανενόχλητες όλες αυτές οι εκατοντάδες Μ.Κ.Ο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Μανώλης Γλέζος, με τη στάση του στο Σχέδιο Ανάν, τα μνημόνια και το Σκοπιανό, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας …

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: