Τα πάντα κρίνονται στην θάλασσα: Το Π.Ν. απαιτεί την αναβάθμιση στα μέσα και ο Κορωναϊός χτυπά την πόρτα των εξοπλιστικών

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την πολυεθνική άσκηση “Noble Dina 2019” στην οποία συμμετείχε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Την στιγμή όπου ένα σημαντικό μέρος του Στόλου βρίσκεται εν πλω, περισσότερο από έναν μήνα, υλοποιώντας την εντολή του ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου που ήταν η αποφασιστική φρούρηση των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων κατά της ασύμμετρης απειλής που εξαπέλυσε η Άγκυρα, τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας δίνουν τον δικό τους αγώνα ώστε να διατηρηθούν τα πλοία σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Και αυτό το γεγονός δεν δημιουργήθηκε υπό τις παρούσες συνθήκες επειδή οι μονάδες επιφανείας βρίσκονται έναν και πλέον μήνα εκτός του ναυστάθμου. Ο αγώνας δρόμου για την επιβίωση των πολεμικών πλοίων του Ελληνικού στόλου είχε ξεκινήσει πολύ πριν  τα χρόνια της δημοσιονομικής δυσπραγίας και μέσα στην κρίση, αναδείχτηκαν πολλές «αρετές» των πληρωμάτων που φανέρωσαν το πόσο πολύ πονάνε για τα πλοία μέσα στα οποία εργάζονται και ταυτόχρονα είναι τα μέσα με τα οποία υπερασπίζονται τα θαλάσσια σύνορα.

Ακόμη και τώρα που η Τουρκία έχει αποσύρει τους μετανάστες και τους έβαλε σε καταντίνα λόγω του Κορωνοϊού, τα πλοία είναι εκεί, εκτός αυτών που βρίσκονται πάντοτε στην οριογραμμή. Δίνουν το παρόν και στέλνουν μηνύματα, όπως έγινε πριν λίγα 24ωρα με ένα από τα πλοία φαντάσματα, φορτωμένο πιθανότατα με μετανάστες που προσέγγισε το Αγαθονήσι.

Εκτός των σκαφών του Λιμενικού εκεί ήταν και μια εκ των Κανονιοφόρων που περιπολούν στην περιοχή. Όμως εκεί σ’ αυτή τη θαλάσσια περιοχή την παρούσα κρίσιμη περίοδο πλέουν και δυο ταχέα πλοία κατευθυνόμενων βλημάτων.

  • Η ασύμμετρη απειλή, οι νέες φρεγάτες και ο Κορωνοϊός

Πριν το ξέσπασμα αυτής της ασύμμετρης απειλής δεν ήταν λίγες οι εξελίξεις που αφορούσαν το πολεμικό ναυτικό, κυρίως για την προμήθεια νέων μεγάλων και υπερσύγχρονων μονάδων επιφανείας.

Ο λόγος για τις Γαλλικές ψηφιακές φρεγάτες τύπου «Belh@ra» που μπορεί το συγκεκριμένο «πιάτο» να διατηρείται ζεστό κι από τις δυο πλευρές, όμως το επόμενο βήμα με τις υπάρχουσες συγκυρίες, δεν έχει γίνει.

Μάλιστα ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εκφράζουν τον προβληματισμό τους που δεν έχει να κάνει με την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού, έτσι όπως το έχει στήσει η Τουρκία, αλλά τα όσα συμβαίνουν με την πανδημία του Κορωνοϊού.

  • Και μπορεί το 2020 να ειπώθηκε και από τα πιο επίσημα Ελληνικά χείλη, πως σ’ ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως ο προβληματισμός πλέον είναι μήπως ελέω του Κορωνοϊού, «ο μεγάλος ασθενής» είναι το βασικό όπλο της θαλάσσιας ασφάλειας των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων.

Ν’ ασθενήσουν οι μονάδες επιφανείας του Στόλου, σίγουρα δεν θα τις αφήσουν οι άνθρωποί τους, δηλαδή τα πληρώματα των πλοίων που θέλουν να βρίσκονται με αυτά στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά εφόσον η οικονομία την παρούσα στιγμή δέχεται ένα σοβαρότατο πλήγμα, κυρίως στον εμπορικό τομέα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει μ’ ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο την αγορά ώστε μόλις περάσει ο κίνδυνος της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, αμέσως οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν. Άγνωστα όμως παραμένουν τα δεδομένα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη μέρα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ακόμη και το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας που είχε προγραμματιστεί για τις ΗΠΑ και που εκεί υπήρχε η ελπίδα ότι η Αμερικανική πλευρά πιθανό ν’ απαντούσε στο πάγιο- όπως έχει εξελιχθεί- Ελληνικό αίτημα για πλοίο ενδιάμεσης λύσης, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, αναβλήθηκε.

Άρα σε θολά νερά παραμένει και το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μεταχειρισμένου Καταδρομικού, πόσο δε μάλλον ενός Αντιτορπιλικού, ένα «όνειρο» πολλών στο Πολεμικό Ναυτικό που δεν μοιάζει υλοποιήσιμο.

  • Τορπίλες και ΜΕΚΟ κι αυτές περιμένουν…

Και παράλληλα μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ πρόγραμμα των νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214, κλάσης «Παπανικολής».

Οι τέσσερις νεότερες φρεγάτες του Στόλου, τύπου ΜΕΚΟ, περιμένουν ακόμη στωικά την ημέρα που θα ξεκινήσουν μια-μια να μπαίνουν για την αναβάθμιση μέσης ζωής, μετά την απόφαση για τον διαγωνισμό ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν δηλώσει ότι μπορούν ν’ αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό.

Προγράμματα που όπως σημειώνουν οι ίδιες ανώτατες πηγές δεν ήταν καν στο παρά πέντε αλλά στο παρά ένα για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Και τώρα με το θέμα της παγκόσμιας κρίσης με την εμφάνιση του ιού, τα πάντα έχουν παγώσει.

Η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του Ελληνικού Επιτελείου τηρούν στάση αναμονής ενώ στα μέσα με τα οποία λειτουργεί το Πολεμικό Ναυτικό, πιστώνεται νέος χρόνος μέχρις ότου ληφθούν και ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της ισχυρής ναυτικής παράδοσης του ΠΝ. Και σίγουρα δεν είναι μια εποχή που μπορεί να πει κανείς- όπως έγινε πρόσφατα στο παρελθόν- ότι θα ρισκάρουμε…

Η Άγκυρα δείχνει να θέλει θερμό επεισόδιο: Ετοιμότητα, η ελληνική εντολή για τις ασύμμετρες τουρκικές απειλές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: