Τα μέτρα της Εθνικής Φρουράς κατά του κορωναϊού: Εξετάζονται αλλαγές στην κατάταξη

File Photo: Άνδρες της Εθνικής Φρουράς, ΚΥΠΕ




Ο πλανήτης σε πανδημία και τα σώματα ασφαλείας σε επιφυλακή. Όχι για τον εχθρό που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά για την αόρατη απειλή που έφερε τα πάνω κάτω ανά την υφήλιο, βάζοντας τις μισές χώρες του κόσμου σε καραντίνα, να δίνουν καθημερινή μάχη με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του.

Ε, ναι και σ’ αυτή τη μάχη ο στρατός έχει ρόλο να επιτελέσει. Όχι βγαίνοντας με τα άρματα μάχης, με πολυβόλα και οβίδες, αλλά με διάθεση συνεργασίας και προσφοράς προς την κοινωνία. Αυτό βέβαια αποτελεί τη μία όψη της ιστορίας.

  • Διότι οι δυνάμεις ασφαλείας και ιδιαίτερα ο στρατός, αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα στρατόπεδα μπορούν να αποτελέσουν ανά πάσα στιγμή εστία εξάπλωσης του ιού, εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως επίσης και το γεγονός των γενικότερων ζητημάτων που έχουν να κάνουν και με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων αποτελεί κοινό θέμα προβληματισμού για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο συζήτησαν στο πλαίσιο της κοινής τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής εντός της Εθνικής Φρουράς δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά τα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί θετικά στον κορωνοϊό, καθώς δεν έχει γίνει διασπορά εντός των στρατοπέδων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως μας έχει αναφερθεί αρμοδίως τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα προστασίας αυστηρά, τόσο για τις περιπτώσεις που αφορούν επιβεβαιωμένο κρούσμα, όσο και περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή στην Εθνική Φρουρά, για λόγους ασφαλείας έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά δύο γκρουπ. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μπορούν να ικανοποιούνται οι ανάγκες λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, να βγαίνουν οι υπηρεσίες με τις σκοπιές και τα περίπολα κανονικά, ενώ την ίδια ώρα να περιορίζεται και η πιθανότητα διασποράς του ιού. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα, απομονώνονται όλα τα άτομα της ομάδας, περιορίζονται εκτός μονάδας, ενώ η μονάδα λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων με τη δύναμη του δεύτερου γκρουπ.

Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε γίνεται σε κάθε περίπτωση απολύμανση του χώρου του στρατοπέδου. Με τον εντοπισμό ενός θετικού στον ιό, ακολουθείται αυτόματα η ιχνηλάτηση όλων των επαφών του, η οποία γίνεται πιο εύκολα με τη λειτουργία των δύο γκρουπ ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι από τα πρώτα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στην Κύπρο, είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας.

  • Στο πλαίσιο αυτό έχουν ακυρωθεί όλες οι ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, όπως είναι η άσκηση «Αργοναύτης», όσο και οι κοινές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο και των τριμερών συνεργασιών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ήταν προγραμματισμένη κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- Ισραήλ- ΗΠΑ, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετείχε και η Κύπρος με δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα, έχουν ακυρωθεί όλες οι παρουσιάσεις εφέδρων που ήταν προγραμματισμένες για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Πέραν όμως των μέτρων ασφαλείας, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία για επίβλεψη και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει την επιτήρηση των χώρων καραντίνας στα οποία μεταφέρονται άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό για το διάστημα των δύο εβδομάδων. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, βρίσκονται έξω από τους χώρους αυτούς επιβλέποντας την τήρηση των μέτρων περιορισμού, τόσο τους εντός χώρους της καραντίνας όσο και τους εκτός χώρους.

Παράλληλα βέβαια με αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπολα της Εθνικής Φρουράς, κυρίως από τη στρατονομία, βρίσκονται στους δρόμους περιπολώντας. Ο ρόλος τους φυσικά είναι υποβοηθητικός για την Αστυνομία και δεν είναι για να προβαίνουν οι ίδιοι σε καταγγελία. Αυτό το οποίο γίνεται είναι τα περίπολα της στρατονομίας να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία, όταν εντοπίσουν οτιδήποτε το οποίο χρήζει επέμβασής της. Οι ίδιοι προβαίνουν σε συστάσεις. «Ταυτόχρονα έχουμε μεταφέρει την ετοιμότητά μας ως Υπουργείο Άμυνας, μέσω της Εθνικής Φρουράς να συνδράμουμε εάν και εφόσον χρειαστεί στο στήσιμο αντίσκηνων για καταυλισμούς ή οτιδήποτε άλλο παραστεί ανάγκη και η Εθνική Φρουρά έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει», δήλωσε ο Σάββας Αγγελίδης.

Κοινό απόθεμα στην ΕΕ

Ο Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας στον «Φ» αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξήγησε ότι σε μία περίοδο κρίσης, μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε κάποιες χώρες. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι αναγκαία η σημασία της δημιουργίας ενός μηχανισμού αποθεματικού. Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ακόμα πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να διαρκέσει όσο επηρεάζει η πανδημία του κορωνοϊού και να αποτελεί πρότυπο και βέλτιστη πρακτική για άλλες περιόδους κρίσεων.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Άμυνας αντήλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην εφαρμογή των μέτρων που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Το θέμα της κατάταξης της νέας ΕΣΟ τον Ιούλιο είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν αλλάζει οτιδήποτε. Ωστόσο, επανέλαβε ότι το θέμα μελετάται και έχει συσταθεί επιτροπή από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, η οποία θα αποφασίσει για το εάν αυτή θα γίνει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένη, αλλά θα μελετήσει και αλλαγή των διαδικασιών, ούτως ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού. Οι αποφάσεις βέβαια θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη κατάσταση στην Κύπρο, όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και από άλλους παράγοντες που έχουν σχέση, όπως η τυχόν παράταση της σχολικής χρονιάς και οι εισαγωγικές εξετάσεις.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Φρίξος Δαλίτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: