Τα μέτρα φέρνουν αποτελέσματα λένε οι επιστήμονες στη Βρετανία: Ο Τζόνσον προαναγγέλει κι άλλα τεστ

Συνήθως τραγουδά άριες της όπερας η Fabienne Borget (Δ) στην περιοχή του Covent Garden. Ο φωτογραφικός φακός τη “συνέλαβε” χτες στο νότιο Λονδίνο να τραγουδά με απόσταση ασφαλείας για τους γείτονές της στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την πανδημία. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA




Ενθαρρυντικές για την προοπτική καταπολέμησης του κορωνοϊού στη Βρετανία είναι οι εκτιμήσεις για την αποδοτικότητα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης καθηγητή Κάρολ Σικόρα, τα μέτρα που είναι σε ισχύ έχουν περιορίσει κατά 73% το μέσο αριθμό ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή καθένας από τους κατοίκους της χώρας.

Αυτή η δραστική περικοπή στις κοινωνικές επαφές είναι αρκετή για να μειώσει τη λεγόμενη «αναπαραγωγική αξία» του ιού, δηλαδή τον αριθμό των συνανθρώπων του στους οποίους μπορεί να μεταδώσει τον ιό ο κάθε φορέας του Covid-19, από 2,6 πριν από τα περιοριστικά μέτρα σε 0,62 αυτή τη στιγμή.

Η αναπαραγωγική αξία κάτω του ενός σημαίνει ότι ο ιός θα περιοριστεί σε βάθος χρόνου αφού ο κάθε φορέας θα προσβάλει λιγότερο από έναν συνάνθρωπο κατά μέσο όρο.

Ο καθηγητής Σικόρα, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ και πρώην επικεφαλής του Αντικαρκινικού Προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε για την έρευνά του ότι προκύπτει πως «ο ιός έχει στριμωχθεί στη γωνία» και ότι «δεν έχει πουθενά να πάει και θα εξαντληθεί».

Την ίδια ώρα, μελέτη του Imperial College του Λονδίνου υπό τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον εκτιμά ότι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον κορωνοϊό είναι απίθανο να έχουν προσβληθεί ήδη περίπου 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Η μελέτη παρέχει εκτιμήσεις για τον πραγματικό αριθμό των φορέων του ιού, στην πλειοψηφία τους με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, στις 11 πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων και στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σε αυτές τις 11 χώρες μπορεί να έχουν προσβληθεί 19 εκατομμύρια πολίτες, κατά μέσο όρο το 4% του πληθυσμού τους.

  • Αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων προανήγγειλε ο Τζόνσον

Ως μία «λυπηρή, λυπηρή ημέρα» χαρακτήρισε την Τετάρτη ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 563.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης από το διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ στο οποίο βρίσκεται απομονωμένος έχοντας διαγνωστεί θετικός στον Covid-19, ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι η Βρετανία χρειάζεται να αυξήσει κατά πολύ τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Η κυβέρνησή του δέχεται όλο και πιο έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι οι ημερήσιοι διαγνωστικοί έλεγχοι ακόμα δεν έχουν φτάσει τον ούτως ή άλλως θεωρούμενο από πολλούς ως χαμηλό στόχο των 10.000 την ημέρα.

«Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι που έχουν την ασθένεια να μπορούν να εξετάζονται θετικοί και να λαμβάνουν να αναγκαία μέτρα ώστε να απομονώνονται στο σπίτι, κατά τον τρόπο που εγώ και πολλοί πολλοί άλλοι κάνουμε», ανέφερε ο Βρετανός ηγέτης.

Όπως σχολίασε, οι περισσότεροι έλεγχοι είναι το κλειδί «για να ξεκλειδώσει ο γρίφος του κορωνοϊού».

Η Daily Telegraph γράφει πως η κυβέρνηση είναι εκνευρισμένη με τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας που έχει την ευθύνη συντονισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και ότι προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των πανεπιστημίων για την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Guardian οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο αναφέρουν πως οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν για την τοποθέτηση σε αναπνευστήρα των ασθενών του κορωνοϊού που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, σε περίπτωση που το εθνικό σύστημα υγείας NHS δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες που θα προκύψουν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός αύξησης των θανάτων από τον Covid-19 τότε η χώρα θα μέτρα 1.000 θανάτους την ημέρα το Σαββατοκύριακο.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που επιστρέφει σήμερα στο πόστο του μετά από επτά ημέρες απομόνωσης λόγω διάγνωσης του ως φορέα του κορωνοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο για την αναβάθμιση των διαγνωστικών ελέγχων.

Εν τω μεταξύ, για το 2021 αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Νοέμβριο διεθνής διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Η απόφαση ακολούθησε τη ματαίωση του φετινού γκραν σλαμ του τένις του Γουίμπλεντον, για πρώτη φορά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Εξάλλου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί 3.000 εφέδρους στρατιώτες με ειδικές γνώσεις και ικανότητες για να προστεθούν στα 20.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που αποτελούν τη λεγόμενη Δύναμη Υποστήριξης κατά του COVID.

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

Συγκλονίζει ο θάνατος 13χρονου από κορωναϊό στη Βρετανία: Νόσησε και πέθανε μέσα σε μία εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: