«Τα Ευρωομόλογα ξεπεράστηκαν», χαίρονται οι Γερμανοί: Η φούσκα της τηλεδιάσκεψης κορυφής για τον κορωναϊό

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο. EPA, MAJA HITIJ / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Καλοκαίρι και βλέπουμε! Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και κυρίως χωρίς ευρωομόλογα ή κορονοομόλογα, που ζητούν οι Νότιοι. «Τα Ευρωομόλογα ξεπεράστηκαν» όπως γράφει περιχαρής η γερμανική Die Welt στο πρώτο της θέμα σήμερα.

Αυτή ήταν και η απόφαση που έλαβαν χθες οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης στην τέταρτη τηλεδιάσκεψή τους για την κρίση του κορονοϊού. Το απόφθεγμα του Γκάρι Λίνκερ ότι «ποδόσφαιρο είναι ένα παιγνίδι που παίζεται 90` και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί, έχει καθιερωθεί τελεσίδικα πλέον και στο ευρωπαικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Μετά από μια «πολύ ,πολύ φιλική συζήτηση» -όπως είπε η καγκελάριος Μέρκελ- οι 27 στο μόνο που συμφώνησαν οριστικά τα 540 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αποφασίσει το Eurogroup, πριν τρεις εβδομάδες, όπως γράφουν με έκδηλη ικανοποίηση η γερμανική Handelsblatt και η ολλανδική De Telegraph. Κατά τα λοιπά;

Αοριστίες και ασάφειες. Και διαφωνίες φυσικά. Συμφωνήθηκε μεν να υπάρξει ένα ταμείο που θα διαθέσει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ γιια την ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας ,αλλά οι λεπτομέρειες για το τι θα είναι αυτό το ταμείο αφέθηκαν για το καλοκαίρι. Οπως γράφουν με μπόλικη δόση ειρωνείας οι λονδρέζικοι Times «οι ηγέτες της ΕΕ διέκοψαν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της σύστασης ταμείου μέχρι να καταστούν δυνατές οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αυτές είναι πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις -χωρίς προηγούμενο για δεκαετίες και είναι αδύνατον να γίνουν με τηλεδιάσκεψη. Οι ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί χρειάζονται …επαφή με τα μάτια».

  • Για τα μάτια της καγκελαρίου Μέρκελ; Ισως! Γιατί μάταια η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία -ουσιαστικά μόνο αυτές οι τρείς χώρες- πίεσαν και πιέζουν για ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης χωρίς αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Για να βγουν οι χώρες του Νότου από την μαύρη τρύπα χωρίς να κοινωνική λαίλαπα, που αναμένεται να πυροδοτήσει η δραματική πτώση του ΑΕΠ κατά 15% στην Ευρώπη κατά μέσο όρο, όπως προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι ηγέτες των τριών χωρών ζήτησαν μάλιστα να καθοριστεί στην τηλεδιάσκεψη το ακριβές ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο: Ενάμισυ έως και δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων και των 540 δισεκατομμυρίων. Οι Βόρειοι αντέδρασαν και πάλι, με επικεφαλής την Γερμανία και την Ολλανδία φυσικά.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης. Η Ισπανία, η Γαλλία ή η Ιταλία υποστήριξαν ότι τι ποσό αυτό θα έπρεπε να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Όμως, οι βορειοευρωπαίοι εταίροι , με την Ολλανδία στην πρώτη γραμμή, απαιτησαν η βοήθεια να δοθεί ως δάνειο που θα επιστραφεί . μένει επίσης δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες. «Υπάρχουν διαφωνίες”, δήλωσε ο Mακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής . Για να προσθέσει φανερά απογοητευμένος :«Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν πολιτικοί που οδηγούν σε πολύ σκληρές θέσεις”!

Η γερμανική,σοσιαλδημοκρατική Die Zeit το γράφει σήμερα πολύ καθαρά: «Εκείνοι που ήλπιζαν για μια σημαντική …ανακάλυψη μέχρι αργά το βράδυ, απογοητεύθηκαν .Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσπάθησαν χθες να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού – χωρίς επιτυχία. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προετοιμάσει μια πρόταση και τότε θα είναι και πάλι η σειρά των αφεντικών». Ζήσε Μάη μου …

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν ,Ούρσουλα φον Λάγεν θα ετοιμάσει ένα σχέδιο πρότασης σε δύο εβδομάδες . Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που έχει στη διάθεσή της η γερμανική Suddeutcshe Zeitung ,η χρηματοδότηση του ταμείου θα συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, οι οποίες είχαν διακοπεί από την έναρξη της κρίσης στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να ξαναρχίσουν σύντομα.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ,η Κομισιόν θα ζητήσει την άδεια να δανειστεί 320 δις ευρώ από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω ταμείο και τα κράτη μέλη θα είναι αυτά που θα παρέχουν εγγυήσεις, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτός είναι και ο μόνος συμβιβασμός που φαίνεται διατεθειμένη να κάνει η Γερμανία. Οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία ζητούν το ταμείο να δίνει κυρίως επιδοτήσεις κι όχι δάνεια. Κάτι που απέρριψαν κατηγορηματικά οι βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

  • «Η μάχη για λεπτομέρειες θα είναι προφανώς περίπλοκη και μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, ιδίως λόγω του διαχωρισμού μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων» προειδοποιεί η ισπανική El Pais. Και φυσικά ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες …
    Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ευρώπη κινείται προς μια οικονομική καταστροφή.

Ο παροπλισμός της επιχειρηματικής ζωής θα οδηγήσει σε δραματικές απώλειες ανάπτυξης, ειδικά στις χώρες του Νότου, όπου μια πλήρης τουριστική περίοδος απειλεί να ακυρωθεί. Χάρη στην καλή πιστοληπτική τους ικανότητα, χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία μπορούν κάπως να μετριάσουν αυτήν την πτώση με επιπλέον χρέη, χώρες όπως η Ιταλία δεν μπορούν. Και μια μόνιμη κρίση στη νότια Ευρώπη δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας – ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, από τις 47 πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες, καμία δεν θα πληγεί τόσο σοβαρά όσο η Ελλάδα, καθώς η χώρα αφενός είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και αφετέρου διαθέτει πολλές μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν όπως οι μεγάλες σε μακροχρόνια ζημιά.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 4%, ενώ διεθνείς τράπεζες υπολογίζουν την ύφεση μέχρι 18%. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος θα ανέβει πάνω από το 200%

Προσδεθείτε λοιπόν και ετοιμαστείτε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Λαός σώπαινε και κανείς δεν μιλούσε γιατί ήταν φοβισμένος: Και ας έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: