“Στον αέρα” οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ: Καθυστερήσεις λόγω κορωναϊού

File Photo: Πλατφόρμα ενεργειακής εταιρείας στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία philenews.com




Η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19 που έχει επηρεάσει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, «χτύπησε» και στην κυπριακή ΑΟΖ ανατρέποντας τους ενεργειακούς σχεδιασμούς για το τρέχον έτος, τουλάχιστον όσον αφορά στο οικόπεδο 10.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία ExxonMobil ενημέρωσε μέσω επιστολής τις προηγούμενες μέρες την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλιο δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταθέτοντας τους σχεδιασμούς της για τον ερχόμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η εταιρεία για την απόφασή της αυτή είναι η έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και οι δυσκολίες οι οποίες προκαλεί στη διεκπεραίωση των εργασιών της εταιρείας. Παράλληλα, όμως, με τα μέτρα προστασίας που έχουν να λάβουν οι εταιρείες και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει και την κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Μία συνέπεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία με οικονομικές προεκτάσεις καθιστώντας αναγκαία τη μείωση των δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τις πληροφορίες για επιστολή από την εταιρεία ExxonMobil επιβεβαίωσε στον «Φ» και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί στο πρόγραμμά του τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την κρίση και σε αντίθεση με την αναστολή και ακύρωση του προγραμματισμού της για γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές.

  • «Πράγματι μας έχει ενημερώσει η εταιρεία. Είναι αφενός κάτι το οποίο θα φέρει κάποια καθυστέρηση στους σχεδιασμούς μας, διότι τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων είναι καθοριστικά ως προς την εμπορική αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Όσον αφορά στις TOTAL–ENI οι οποίες κατέχουν και τα περισσότερα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουν ενημέρωσει επίσημα σχετικά εάν προτίθενται να προβούν σε αναπροσαρμογή του προγράμματός τους.

  • Σίγουρα υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση καθώς το τρυπάνι της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις του προσωπικού και των απαραίτητων υλικών. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται ότι θα βρίσκεται εντός του μήνα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία. «Συζητούμε το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση», ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Όσον αφορά γενικότερα το ενεργειακό πρόγραμμα, ο Υπουργός σημείωσε ότι προσδοκούσαμε το αποτέλεσμα των ερευνητικών γεωτρήσεων, αλλά και την επιβεβαιώση των ποσοτήτων της ανακάλυψης «Γλαύκος», σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να καθυστερήσει.

Να σημειωθεί ότι ήταν προγραμματισμένες από την ExxonMobil δύο γεωτρήσεις το 2020 και ενδεχομένως ακόμα μία για το 2021, ενώ η Total-Eni είχε προγραμματισμένες 3 γεωτρήσεις για το 2020 και ενδεχομένως ακόμα τρεις το 2021.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Φρίξος Δαλίτης

Θέλει γεωτρήσεις εν μέσω πανδημίας: Το παιχνίδι με το Oruc Reis σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου και η αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: