Στο στόχαστρο της Κομισιόν ξανά η Πολωνία για τον “νόμο – φίμωτρο” επί των δικαστών

File photo: Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Κράτους Δικαίου Βέρα Γιούροβα.EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα νέα διαδικασία για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου κατά της Βαρσοβίας.

Η διαδικασία αφορά τον «νόμο-φίμωτρο» που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων στους δικαστές που επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, οι οποίες αποτελούν επίσης αντικείμενο διαδικασίας με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας.

  • Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον Φεβρουάριο, πλήττει την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών και δεν συνάδει με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου».

Πρόκειται για την τέταρτη διαδικασία που ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά των μεταρρυθμίσεων της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και πλήττουν το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή της Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Βαρσοβίας και να καταλήξει σε επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας.

«Καλώ την πολωνική κυβέρνηση να απαντήσει στις ανησυχίες μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Κράτους Δικαίου Βέρα Ζούροβα, η οποία βρέθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου στην Πολωνία για να γνωστοποιήσει την θέση των Βρυξελλών για τον νέο νόμο.

Η Βαρσοβία έχει στην διάθεσή της δύο μήνες για να εξηγήσει την θέση της.

«Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι οι ρυθμίσεις που αφορούν το πειθαρχικό καθεστώς κατά των δικαστών να χρησιμοποιηθούν για τον πολιτικό έλεγχο του περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

«Οι δικαστές των άλλων χωρών πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι πολωνοί δικαστές ενεργούν σε καθεστώς ανεξαρτησίας. Αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι η βάση της κοινής μας αγοράς», πρόσθεσε.

Γερμανικό δικαστήριο αρνήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου να εκδώσει ύποπτο προς τις πολωνικές αρχές προβάλλοντας τον κίνδυνο ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης εξαιτίας της δικαστικής μεταρρύθμισης στην Πολωνία.

Τρεις διαδικασίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και των κανόνων του κράτους δικαίου έχουν ξεκινήσει από το 2017 κατά της Πολωνίας. Οι δύο πρώτες αφορούν τους όρους συνταξιοδότησης των δικαστών των τακτικών δικαστηρίων και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και κατέληξαν σε καταδικαστικές σε βάρος της Βαρσοβίας αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ανάγκασαν την κυβέρνηση του PiS να υποχωρήσει ως προς τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί την πολωνική κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία ενισχύοντας τον κρατικό έλεγχο επί του δικαστικού συστήματος, της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βαρσοβία, Πολωνία

Το άξεστο παζάρι της μάσκας: Ο Ερντογάν γυρεύει κατανόηση από τον Τραμπ σε αντάλλαγμα της αλληλεγγύης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: