Στο πλευρό της Ιταλίας δηλώνει η Ούρσουλα: Μέχρι 100 δισ. ευρώ στις πληγείσες χώρες από την Κομισιόν

File Photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Την αλληλεγγύη της προς την Ιταλία εκφράζει με επιστολή της που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα αναφέρεται σε ουσιαστικά μέτρα αλληλεγγύης προς τις χώρες που επλήγησαν εντονότερα από τον κορονοϊό.

  • «Η Ιταλία επλήγη από τον κορονοϊό περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που ήταν αδιανόητη. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται οριστικά από την αγάπη των συγγενών τους. Γιατροί με τα δάκρυα στα μάτια στις νοσοκομειακές πτέρυγες, με το πρόσωπο να βυθίζεται μέσα στις παλάμες τους», γράφει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια τονίζει :

«Σήμερα η Ευρώπη κινητοποιείται στο πλευρό της Ιταλίας. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη από την αρχή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τις πρώτες ημέρες της κρίσης, μπροστά στην ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, ήταν πολλοί εκείνοι που ασχολήθηκαν μόνο με τα προβλήματα του οίκου τους. Δεν κατάλαβαν ότι μπορούμε να νικήσουμε την πανδημία αυτή μόνο μαζί, ως Ένωση. Ήταν μια επιζήμια συμπεριφορά, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτές τις ημέρες η τήρηση της απόστασης μεταξύ των ανθρώπων είναι βασικής σημασίας για την ασφάλειά μας. Αντιθέτως, η απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θέτει όλους σε κίνδυνο».

  • Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαιώνει ότι «στο μεταξύ, η Ευρώπη άλλαζε βηματισμό. Κάναμε ο,τι ήταν δυνατόν ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να σκέπτονται ως ομάδα και να προσφέρουν μια συντονισμένη απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα», εξηγεί.

Υπογραμμίζει επίσης ότι χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ειδική ευρωπαϊκή στήριξη προς τους εργαζόμενους και υπέρ εκατομμυρίων Ιταλών που στη φάση αυτή δεν μπορούν να εργαστούν.

  • «Η Ένωση θα διαθέσει μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ των χωρών που επλήγησαν πιο σκληρά από τον ιό, αρχίζοντας από την Ιταλία, για να αντιμετωπιστεί η μείωση των μισθών όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Αυτό θα καταστεί δυνατό χάρη σε εγγυημένα δάνεια από μέρους όλων των χωρών μελών, επιδεικνύοντας έτσι πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όλες οι χώρες θα συνεισφέρουν και η πρωτοβουλία αυτή θα ονομαστεί Sure», γράφει η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπενθυμίζει, τέλος, ότι «χθες προτάθηκε κάθε ευρώ που έχει περισσέψει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζονται»

«Η κρίση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρώπη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποτύχει. Τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα, θα τις θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια. Θα προσδιορίσουν την μορφή της Ευρώπης του αύριο», ολοκληρώνει την γραπτή παρέμβασή της στην εφημερίδα La Repubblica η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Κορωνο – ομόλογο χωρίς τη Γερμανία αν η Μέρκελ δεν κάνει την υπέρβαση ζητάει ο Τσίπρας με άρθρο του στην Monde

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: