Στην αναζήτηση του «κοινωνικού antivirus»: Εσφαλμένες πολιτικές πριν από την κρίση και κακές απαντήσεις στην κρίση

Αθλητές διασχίζουν τη γέφυρα Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. EPA, BART HOOGVELD




Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ (*)

Το παρόν κείμενο ως αρχική τοποθέτηση του, έχει την απόλυτη άρνηση του γράφοντος ότι ο κορωναϊός, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είναι ο κύριος εχθρός της ανθρωπότητας αποτελεί «ειδικό προϊόν, κάποιου εργαστηρίου…».

Με βάση τα παραπάνω, καλό θα ήταν κάθε τέτοιου τύπου συνωμοσιολογία να τερματιστεί με ευθύνη και των ΜΜΕ. Άλλωστε, ίσως είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, ότι μόνο σε επτά χρόνια, από το έτος 2011 έως το έτος 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντιμετώπισε 1.483 επιδημίες.

Άξιο αναφοράς είναι δε ότι στο πλαίσιο μιας συνωμοσιολογίας γίνεται συζήτηση γι´αυτά που διατύπωσε ο Bill Gates, μια αναμφισβήτητη διάνοια του καιρού μας και συνιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας Microsoft.  εξ´ού λόγου και η «προδιάθεση»  ότι «κάτι» μπορεί να γνωρίζει, άγνωστο στο μέσο άνθρωπο του καιρού μας!

  • Η τοποθέτηση του Bill Gates 

Ποια είναι λοιπόν η τοποθέτηση του Bill Gates για την απειλή της παγκόσμιας καταστροφής, την οποία διατύπωσε σε ομιλία του το 2015; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει κατά τον Bill Gates, δεν είναι  «ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά αντιθέτως ο κίνδυνος να προσβληθεί από έναν  μολυσματικό ιό».

Με την εκδοχή του αυτή, ο Bill Gates αποδοκιμάζει τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την ενδεχόμενη διεξαγωγή ενός πυρηνικού πολέμου, τονίζοντας ότι εκείνο που πρέπει να προκριματίζει την επιμέλεια της ανθρωπότητας είναι η δημόσια υγεία. Τη θέση αυτή πήρε ένα άτομο ιδιοφυές μεν, αλλά και ευνοημένο από το «όλον σύστημα». Διατύπωσε όμως το αληθές: ότι δηλαδή υπάρχει έλλειψη επενδύσεων στο σύστημα που μπορεί και πρέπει να αποτρέψει τις πανδημίες. Άλλωστε: «Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και κράτη. Ή θα υπάρξει παγκόσμιος μηχανισμός ή δεν θα υπάρξει πραγματική αποτροπή».

  • Προσωπικά πιστεύω ότι ο Bill Gates διατύπωσε την προαναφερόμενη θέση του χωρίς να συμμετέχει σε κάποια «παγκόσμια συνωμοσία». Προφανώς δε και οι παγκόσμιοι «ιοί» υπολογιστών είναι πάντοτε και αυτοί μια απειλή για το «όλον σύστημα».

Έτσι όμως, με βάση και τις δηλώσεις του Bill Gates, είναι προδήλως βέβαιον ότι σε ζητήματα δημόσιας υγείας δεν είναι επιτρεπτό κάν, ακόμη και με υπαινιγμό το «δόγμα Τ.Ι.Ν.Α» (There Is No Alternative). Ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν εκείνης που οι κανόνες του νεοφιλευθερισμού προσδιορίζουν και επιτάσσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πλέον έχει αποδειχθεί  περίτρανα, ότι η δημόσια υγεία επιβάλλεται να τελεί υπό την προστασία, την ευθύνη και την αιγίδα του κοινωνικού όμως κράτους δικαίου. Σε κάθε περίπτωση η μοίρα και των 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του Πλανήτη Γη είναι πλέον  κοινή!

  • Και άποψη ενός εγκρατούς οικονομολόγου

Σε συνέχεια των παραπάνω, είναι σημαντικό να γίνει αναφορά σε δημοσίευμα στο έγκριτο Foreign Affair ενός εξαίρετου Σερβό-Αμερικανού οικονομολόγου, του Branko Milanovic.

Ο Branko Milanovic σημειώνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος της πανδημίας είναι η απειλή της κοινωνικής κατάρρευσης. Συνεπώς, καταλήγουμε σε μία ταύτιση με τις θέσεις που διατύπωσε ο Bill Gates.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι, την κατά τον Bill Gates «παγκόσμια καταστροφή», ο Branko Milanovic την προσομοιάζει με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία μετά την πτώση της, μετασχηματίστηκε σε αυτάρκεις «οιονεί επικράτειες» (ο «όρος» είναι του γράφοντος), ανάμεσα στον τέταρτο και έκτο αιώνα.

Επισημαίνει δε, οτι στην οικονομία που προέκυψε τότε, η ανταλλαγή αγαθών, το εμπόριο δηλαδή, αφορούσε στα πλεονασματικά  αγαθά που παράγονταν και δεν αφορούσε στην προώθηση «εξειδικευμένης παραγωγής» για έναν άγνωστο αγοραστή. Ο συγκεκριμένος δε οικονομολόγος για να θεμελιώσει τις απόψεις του, παραπέμπει και στο σύγγραμμα του W. Walbank με θέμα: «Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δύση» (The Decline of the Roman Empire in the West).

  • Από την παραπάνω τοποθέτηση προκύπτει ότι εάν η παρούσα κρίση συνεχιστεί, τότε για τη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, δεν μένει παρά να υπάρξει η απόλυτη κατάρρευση, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί πριν από πέντε χρόνια από τον Bill Gates.
  • Υπ´όψιν δε ότι Branko Milanovic, μελετά και αναλύει τις επιπτώσεις των ανισοτήτων, ενώ, προς τιμήν του, θεωρεί αναπόφευκτη μια μερική διαγραφή ή ακύρωση του ελληνικού χρέους! Τονίζει επίσης ότι οι σημερινές πολιτικές θα έχουν βαριές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και τις νέες γενιές. Ενταύθα  προδήλως εννοούνται οι μνημονιακές πολιτικές-και  αυτό δεν αφορά αυθαιρεσία του γράφοντος.

Περαιτέρω, ο συγκεκριμένος οικονομολόγος  δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, λόγω μακροπρόθεσμων συνεπειών και τονίζει ότι:
«Παγκοσμίως τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια  οι ανισότητες αυξάνονται. Η κατάσταση δε αυτή είναι πολύ επικίνδυνη».

Πάντοτε δε επισημαίνει τον αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα στη μεγάλη ανισότητα,  με την πτώχευση της μεσαίας τάξης. Ο ίδιος δε σθεναρά υπενθυμίζει: «ήδη από το 2008 ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για την κρίση αυτή και την σχέση της ανισότητας, με την κρίση της μεσαίας τάξης…».

  • Κρίσιμο ζήτημα: Η απάντηση στην κρίση

Το παρόν κείμενο άρχισε με τις αναπάντεχες, σκέψεις ή θέσεις του Bill Gates και καταλήγει με την ήδη από καιρό διατυπωθείσα άποψη του Branko Milanovic. Η θέση αυτή εστιάζει στα εξής:

«τα προβλήματά μας προέρχονται από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: εσφαλμένες πολιτικές πριν από την κρίση και κακές απαντήσεις στην κρίση. Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, η χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, η παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη ανισότητα υπήρχαν ήδη».

Η απάντηση στην προαναφερόμενη θέση θα αποδείξει εάν αναζητήθηκε και βρέθηκε κοινωνικός antivirus.

(*) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο COVID-19 και οι αμερικανικές εκλογές: «Ένας ιός» είναι ικανός να ταπεινώσει ένα ολόκληρο και μάλιστα παγκόσμιο σύστημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: