Έκρηξη παγιδευμένου βυτιοφόρου με 40 νεκρούς στην υπό τουρκικό έλεγχο Αφρίν: Τους Κούρδους κατηγορεί η Άγκυρα

Το σημείο της αγοράς της Αφρίν όπου εξερράγη το παγιδευμένο βυτιοφόρο. photo via Twitter@SyriaCivilDef




Περισσότεροι από 40 άνθρωποι – ανάμεσά τους 11 παιδιά – σκοτώθηκαν από έκρηξη  παγιδευμένου βυτιοφόρου στο Αφρίν, πόλη στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύριους αντικαθεστωτικούς που στηρίζονται από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, το 2011, το βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα και στο οποίο είχε τοποθετηθεί βόμβα, εξερράγη σε μια αγορά της πόλης. Τ

Μεταξύ των νεκρών είναι και έξι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμμαχοι της Τουρκίας.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» την έκρηξη αυτή, αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, επιβεβαίωσε την έκρηξη επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Στην ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη περιοχή, στο κέντρο της πόλης. Σε ένα βίντεο διακρίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται στον αέρα ενώ ακούγονται στο βάθος σειρήνες ασθενοφόρων και περιπολικών.

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα κατέλαβαν τη Αφρίν, εκδιώκοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τον Μάρτιο του 2018, σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

Οι μισοί από τους 320.000 κατοίκους του θυλακα εγκατέλειψαν τότε τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οι περισσότεροι από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ.

Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί σήμερα χιλιάδες άμαχοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τους θύλακες που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών αλλά ανακαταλήφθηκαν από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-Anadolu μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δαμασκός, Συρία

Νέα ρωσοτουρκική περιπολία στην Ιντλίμπ: Τα είπαν τηλεφωνικά Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: