Συγκρατηθείτε, λέει τώρα ο Τζόνσον στους ανυπόμονους Βρετανούς: Η επιστροφή του και ο “ληστής” ιός, χωρίς μάσκα [video]

Ο κ. Τζόνσον, που επιστρέφει σήμερα στα καθήκοντά του μετά τρεις εβδομάδες περιπέτειας της υγείας του λόγω κορωνοϊού, είπε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει από τον πόλεμο. EPA, NEIL HALL




Να επιδείξουν περισσότερη υπομονή κάλεσε τους Βρετανούς ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμά του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Τόνισε ότι καθώς η χώρα φτάνει στο τέλος της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι ακόμα ώρα να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Ο κ. Τζόνσον, που επιστρέφει σήμερα στα καθήκοντά του μετά τρεις εβδομάδες περιπέτειας της υγείας του λόγω κορωνοϊού, είπε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει από τον πόλεμο.

Σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν συνεχώς λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και λιγότεροι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει την κορύφωση της πανδημίας.

  • Είπε ότι χάρη στον αλτρουισμό και το πνεύμα κοινότητας των πολιτών και χάρη στη συλλογική εθνική αποφασιστικότητα, επετεύχθη «η πρώτη αποστολή», που ήταν να μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας NHS να αντεπεξέλθει στην πίεση. «Συλλογικά έχουμε επιπεδοποιήσει την καμπύλη», σημείωσε.

«Για αυτό τώρα αρχίζουμε να αλλάζουμε την κατάσταση», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι η χώρα κατάφερε «να ρίξει στο πάτωμα» αυτόν τον «ληστή» ιό που ήρθε με εβδομάδες προειδοποίησης και χωρίς μάσκα.

  • Παρόλα αυτά, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως δεν πρέπει ακόμα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς όπως είπε είναι μια στιγμή ευκαιρίας η χώρα να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει, αλλά και μια στιγμή μέγιστου ρίσκου. Σημειώνεται ότι τα ισχύοντα από τις 23 Μαρτίου μέτρα είναι σχεδιασμένο να επενεξεταστούν στις 7 Μαΐου.

Είπε ότι κατανοεί την ανυπομονησία των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών και ότι συμμερίζεται το άγχος τους, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως χωρίς τον ιδιωτικό τομέα δε θα υπάρχει οικονομία και ρευστό να χρηματοδοτούνται οι δημόσιες υπηρεσίες και το NHS.

«Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε το ρίσκο μιας δεύτερης έξαρσης, το ρίσκο να χάσουμε τον έλεγχο του ιού και να αφήσουμε να ανεβεί ξανά ο βαθμός μεταδοτικότητας», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε όχι μόνο θανάτους αλλά και οικονομική καταστροφή, ενώ θα έπρεπε να επιβληθούν ξανά περιορισμοί.

  • «Αρνούμαι να σπαταλήσω όλη την προσπάθεια και τη θυσία των Βρετανών και να διακινδυνεύσω θανάτους και κατάρρευση του NHS», είπε ο κ. Τζόνσον, ζητώντας από τους πολίτες να συγκρατήσουν την ανυπομονησία τους.

Επανέλαβε ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν όταν πληρούνται τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν τη βέβαιη μείωση του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τη σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των θανάτων, τον κατάλληλο βαθμό ετοιμότητας του NHS και την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του κορωνοϊού.

Όπως είπε, τότε θα είναι η ώρα να περάσει η χώρα στη δεύτερη φάση με έναν σταδιακό επαναπροσδιορισμό των περιορισμών.

Σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να πει πότε ή πόσο γρήγορα ή αργά θα αρθούν οι περιορισμοί, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και με προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση της κοινωνίας, των χωρών και των κομμάτων.

Είπε πάντως ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση της στρατηγικής κατά του κορωνοϊού.

«Αν μπορέσετε να συνεχίσετε όπως μέχρι τώρα, προστατεύοντας το NHS ώστε να σώζει ζωές, με πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα νικήσουμε τον ιό και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει πιο δυνατό από ποτέ», κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον στο διάγγελμά του.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Τζόνσον επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ και σχεδιάζει άρση μέτρων ακόμη και πριν την 7η Μαΐου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: