Σε καραντίνα ο πλοίαρχος Κροζίερ: Απολυμένος απ’ τον Τραμπ και χτυπημένος απ’ τον κορωναϊό

File photo: Ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ απευθύνεται στο πλήρωμά του με το που ανέλαβε την διοίκηση του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ, τον περασμένο Νοέμβριο. EPA/Petty Officer 3rd Class Sean Lyn / DVIDS




Για μέρες πάλευε προειδοποιώντας για τους κινδύνους εξάπλωσης του κορωναϊού στο πλήρωμά του. Έπειτα, την περασμένη εβδομάδα, ο πλοίαρχος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούσβελ, κρίθηκε πως δεν απευθύνθηκε στους ανωτέρους του με το προσήκοντα τρόπο. Απολύθηκε.

Και μόλις χθες, Κυριακή, οι φίλοι του λένε πως διαγνώστηκε κι ο ίδιος με κορωναϊό, γράφει η εφημερίδα The New York Times.

Η καθοριστική στιγμή για την καριέρα του πλοιάρχου Μπρετ Κροζίερ ήταν όταν με τετρασέλιδη επιστολή του περιέγραφε την απελπιστική κατάσταση στο πλοίο, την έλλειψη μέσων προφύλαξης, και ζητούσε επείγουσα βοήθεια και δραστικά μέτρα για τις 5.000 μέλη του πληρώματός του που μαστίζονταν ήδη από την πανδημία.

“Δεν είμαστε σε πόλεμο”, είχε γράψει ο πλοίαρχος Κροζίερ. “Δεν χρειάζεται να πεθάνουν ναύτες. Αν δεν δράσουμε τώρα, αποτυγχάνουμε να φροντίσουμε το πιο πολύτιμο κεφάλαιό μας – τους ναύτες μας”.

Όπως σημειώνουν σχολιαστές, η στάση αυτή του πλοιάρχου που του στοίχισε και την απόλυσή του, διέψευδε το αφήγημα της κυβέρνησης Τραμπ ότι όλα είναι “υπό έλεγχο”.

Παρότι ήταν συγκρουόμενες οι απόψεις εντός της διοίκησης του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, χθες ο υπουργός Άμυνας Εσπερ, δήλωσε πως υποστηρίζει την απόφαση για απομάκρυνση του πλοιάρχου.

Ο Κροζίερ έγινε ήρωας στα μάτια του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ, μόλις γνωστοποιήθηκε ότι απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Χαρακτηριστικός είναι ο αποχαιρετισμός που του επεφύλαξαν και απαθανίστηκε σε βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου:

 

Πηγή: New York Times

 

Πλοίαρχος Κροζίερ: O Τραμπ τον έδιωξε, το πλήρωμα τον αποχαιρέτισε σαν ήρωα [videos]

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: