Προσομοίωση των New York Times δείχνει πόσο σημαντική είναι η αποστασιοποίηση άνω των 2 μέτρων

File photo: Η προσομοίωση δείχνει πως ασφαλής είναι μια απόσταση άνω των δυο μέτρων. EPA/LUIS TEJIDO




Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook, παρουσιάζει γραφική προσομοίωση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να τηρείται κοινωνική αποστασιοποίηση για την αποφυγή της διασποράς του κορωναϊού.

Στο βίντεο-προσομοίωση των New York Times  το οποίο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φτιάχτηκε με βάση τα στοιχεία του ιαπωνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κιότο, φαίνεται  το  τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος φορέας του ιού βήχει σε εσωτερικό χώρο. Ο βήχας παράγει σταγονίδια διαφόρων μεγεθών, από τα οποία τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα και ελαφρύτερα τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Η προσομοίωση αφορά την εξάπλωση των μολυσματικών σταγονιδίων μέσα σε δωμάτιο περίπου 55 τετραγωνικών και για διάρκεια ενός λεπτού.

Όπως δείχνει η προσομοίωση και όπως αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν, τα μολυσματικά σταγονίδια μπορούν να μεταφερθούν και πέραν των δυο μέτρων, ενώ τα μικρότερα εξ αυτών μπορούν να διατηρηθούν στην ατμόσφαιρα  ή να μετακινηθούν στον αέρα πριν τελικά καταπέσουν σε σταθερές επιφάνειες.  Με λίγα λόγια, υπάρχει ενεργή μολυσματική δράση έως και 20 λεπτά.

“Δεν ισχύει το “είμαστε στα δυο μέτρα, θα πέσουν κάτω και δεν υπάρχει τίποτε” δηλώνει ο καθηγητής Ντόναλντ Μίλτον, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατήρηση μιας απόστασης δύο μέτρων και άνω μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης, σε σύγκριση με το να είναι κανείς πιο κοντά στον άλλο. «Όσο πιο μακριά φεύγεις, τόσο πιο αραιωμένο είναι [το μολυσματικό αερόλυμα]», αναφέρει ο καθηγητής Μίλτον.

 

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι μπορεί να κολλάνε τον covid-19 από κάποιον ασυμπτωματικό: Νέα κινεζική έρευνα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: