Πρόγραμμα κατεπείγουσας στήριξης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου προανήγγειλε ο Τραμπ

File photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής για την καταπολέμηση της πανδημίας. EPA/Tasos Katopodis / POOL




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εφαρμόσει πρόγραμμα κατεπείγουσας παροχής βοήθειας στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, που πλήττονται σφοδρά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον μεγάλο αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών ανέλαβαν την αποστολή να διαθέσουν πόρους ώστε «αυτές οι πολύ σημαντικές εταιρείες και οι θέσεις εργασίας να είναι εγγυημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον».

Με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωναϊού, οι μεταφορές και τα εργοστάσια έχουν σταματήσει σχεδόν παντού στον κόσμο και η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε, χωρίς όμως να μειωθεί εξίσου και η παραγωγή.

Ως αποτέλεσμα, λόγω και της έλλειψης επαρκών χώρων αποθήκευσης στις ΗΠΑ, το αμερικανικό αργό West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου έκλεισε την Δευτέρα στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.

Από τις αρχές του έτους το WTI και το Μπρεντ έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους. Η ιστορική χθεσινή αρνητική τιμή εντείνει την πίεση στον αμερικανικό πετρελαϊκό τομέα, καθώς πολλές καταχρεωμένες εταιρείες «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία. Η Whiting Petroleum Corporation, που ειδικεύεται στη σχιστολιθική εξόρυξη στη Βόρεια Ντακότα και το Κολοράντο κατέθεσε ήδη αίτηση πτώχευσης. Πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις δαπάνες τους.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού για το στρατηγικό τους απόθεμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: