Πόσο άλλαξαν οι μετακινήσεις μας στην εποχή του κορωναϊού: Αναλυτικά στοιχεία της Google για την Ελλάδα και άλλες 130 χώρες

File Photo: H Google σκοπεύει αν ανανεώνει καθημερινά τα στοιχεία μετακινήσεων. EPA/PANTELIS SAITAS




Τις αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα αλλά και ο φόβος διάδοσης του κορωναϊού σε σε 131 χώρες του πλανήτη την εποχή της πανδημίας δημοσιεύει η Google.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα γεωγραφικά δεδομένα της εφαρμογής Google Maps τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται προκειμένου να υποδείξουν σε οδηγούς καλύτερες διαδρομές για να αποφύγουν την κίνηση.

Η εταιρία υπόσχεται ότι η ιδιωτικότητα των μετακινούμενων διασφαλίζεται.

Στα στοιχεία τώρα:

Οσον αφορά στην Ελλάδα, από τα δεδομένα της Google προκύπτει ότι σε σχέση με τις μετακινήσεις μας το διάστημα από 3 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου αυτή τη στιγμή έχουμε μειώσει:

Κατά 80% τις μετακινήσεις σε μέρη όπως ρεστοράν, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, μουσεία, βιβλιοθήκες και κινηματογράφους.

Κατά 41% τις επισκέψεις σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, αποθήκες τροφίμων, λαϊκές αγορές, ειδικά καταστήματα τροφών, και φαρμακεία.

Κατά 55% τις βόλτες σε πάρκα, παραλίες, μαρίνες, πλατείες και κήπους.

Κατά 76% τις μετακινήσεις προς μέσα μαζικής μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Κατά 53% την μετακίνηση προς την εργασία.

Αντιθέτως αυξήθηκαν κατά 20% οι μετακινήσεις προς τους τόπους κατοικίας.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην Ιταλία, οι επισκέψεις σε καταστήματα και χώρους αναψυχής -όπως εστιατόρια και θέατρα-υποχώρησαν κατά 94% ενώ η προσέλευση στους χώρους εργασίας μειώθηκε κατά 63%.

Ενδεικτικό της ακραίας κατάστασης στη γειτονική χώρα είναι ότι ακόμη και οι επισκέψεις σε παντοπωλεία και φαρμακεία μειώθηκαν κατά 85%, οι δε επισκέψεις σε πάρκα κατά 90%.

Δείτε εδώ τα στοιχεία για την Ελλάδα   που αφορούν την κίνηση της 29ης Μαρτίου. Εάν πάλι θέλετε να «χαζέψετε» – τρόπος του λέγειν-τα ποσοστά άλλων χωρών μπείτε εδώ.

Με πληροφορίες από BBC, Google COVID-19 Community Mobility Reports

Ούτε βήχας, ούτε φτάρνισμα: Ο ιός μεταδίδεται ακόμη και με την ανάσα λέει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: