Πως, πότε και με ποια σειρά θα έρθει η «απελευθέρωση»: Η εισήγηση των ειδικών στο Μαξίμου

Συνδυασμός φωτογραφιών που εικονίζουν το γεμάτο από κόσμο Σύνταγμα (27/7/2017) (Α) και άδειο λόγω του κορονοϊού στις 30/3/2020 (Δ) . Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής όλων αλλά και την εικόνα των πόλεων παγκοσμίως. Σήμερα συναντάμε σημεία που έσφυζαν πάντα από πολυκοσμία ενώ τώρα λόγω της πανδημίας, δείχνουν μια πρωτόγνωρη απόκοσμη όψη. Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Η εναρκτήρια ημερομηνία έχει ήδη καθοριστεί, είναι η 4η Μαΐου. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα.

Και μάλιστα ίσως ήταν και λίγο νωρίτερα αν δεν μεσολαβούσε η Πρωτομαγιά. Επίσης, στην εξίσωση υπάρχει ακόμη μια σταθερά πλέον. Οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να ανακοινώσει το βασικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σήμερα θα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φτάσει η τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων με τα στοιχεία και κυρίως τις προτάσεις τους για την άρση των περιορισμών. Κυρίως με τη σειρά που αυτοί προτείνουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το Σαββατοκύριακο θα γίνονται συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και συζητήσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αρχικές αποφάσεις. Να καταρτιστεί ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο και να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Είναι βέβαιο, το έχει ανακοινώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το σχέδιο… απελευθέρωσης από τον κορωναϊό θα περιλαμβάνει κλιμακωτή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά πάντα θα υπάρχουν για αρκετούς μήνες ειδικές ειδικές συνθήκες και περιορισμοί.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 27 Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κανονικά Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.

Πρώτα τα κομμωτήρια και τα εμπορικά

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους στις 4 Μαΐου, με προϋπόθεση την τήρηση μέτρων προστασίας και αναλογίας: Μοντέλο λειτουργίας θα είναι τα σούπερ μάρκετ που δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν, με αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό και αποστάσεις ασφαλείας.

Αυτό το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως στα σούπερ μάρκετ.

  • Το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που προσδιορίζεται μετά τις 20 Μαΐου.
  • Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 25 Μαΐου ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.
  • Αν όλα πάνε καλά στις αρχές Ιουνίου θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών.

Ο γόρδιος δεσμός των σχολείων

Το επόμενο στάδιο θα είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγήσεις να ανοίξουν μόνον τα λύκεια και ειδικότερα η τρίτη λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομία δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει με τα παιδιά στο σπίτι. Ειδικά τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που απαιτούν φύλαξη η οποία δεν είναι πάντα εφικτή από γονείς που εργάζονται.

Το πως ακριβώς θα γίνει η επαναλειτουργία δεν πρόκειται να ανακοινωθεί σε πρώτη φάση καθώς ήδη μελετώνται οι δυνατότητες και οι εναλλακτικές λύσεις από το υπουργείο Παιδείας.

  • Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους.

Στο τέλος και ο τουρισμός

Το θέμα του τουρισμού είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο.

  • Τα ξενοδοχεία αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν τον Ιούνιο, σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.

Όμως, με δεδομένη την ανάγκη λήψης συλλογικών αποφάσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας των αερομεταφορών, δεν αποκλείεται η σεζόν να καθυστερήσει λίγες επιπλέον ημέρες, χωρίς σε καμία περίπτωση να χαθεί ολοκληρωτικά. Στην πρώτη φάση, άλλωστε, του επιχειρηματικού σχεδίου η βαρύτητα θα δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, με σκέψεις και για ειδικά προγράμματα προς τους Έλληνες πολίτες, κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο, μέχρι την αποκρυστάλλωση του τρόπου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων σε υπερεθνικό επίπεδο.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: