Πολεμικές ενέργειες της Άγκυρας οι υπερπτήσεις σε Ρόδο και Λήμνο: Eπιχειρούν να διώξουν τα «μπλε φτερά» από το Αιγαίο

Σχηματισμοί μεγάλοι σε αριθμό, όπως αυτός της εικόνας πετούν όλο και πιο συχνά στο αν. Αιγαίο για την εκπαίδευση των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας στο πεδίο που καλούνται να δράσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία “ξεσπά” στις υπερπτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πιέσει την ΠΑ να μην πετούν τα Ελληνικά φτερά πέραν του 25ου Μεσημβρινού. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Πολεμική ενέργεια χαρακτηρίζεται από ιπταμένους η παρατεταμένη κατάσταση την οποία διαμορφώνει η Άγκυρα με τις εκατοντάδες υπερπτήσεις.

Ειδικά αυτές στα μεγάλα νησιά και σε χαμηλό ύψος έχουν θορυβήσει ιδιαιτέρως τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μπορεί οι αερομαχίες που καταγράφονται να μην είναι πολλές σε αριθμό όμως οι ιπτάμενοι που μεταφέρουν την εικόνα που βιώνουν, μιλούν διαρκώς για τις σπασμωδικές ενέργειες των Τούρκων, γενικά άπειρων συναδέλφων τους, με τις οποίες αργά ή γρήγορα θα σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Και από την στιγμή που τα καλοσχεδιασμένα σενάρια που ετοίμασαν τα Τουρκικά επιτελεία, δεν πέρασαν είτε λόγω της πυγμής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε λόγω με τα «ξεμπροστιάσματα» του Ελληνικού επιτελείου, δεν μένει κάτι άλλο από την εφαρμογή του σεναρίου του ατυχήματος.

Τα F-16 Block 30, οι γνωστοί “αναχαιτιστές” έχουν αναλάβει, όπως πάντα άλλωστε, σημαντική αποστολή όλες αυτές τις ημέρες. Ν’ απομακρύνουν τα τουρκικά μαχητικά ώστε να μην παρενοχλήσουν τα Ελληνικά φτερά που ασκούνται σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Το βέβαιο είναι ότι το Ελληνικό Επιτελείο δεν θα κάνει το χατίρι στην Τουρκία να παρασυρθεί σε κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο απρόσμενος παράγοντας ή και κάτι άλλο που να εξελιχθεί ραγδαία.

Πάντως εκτός από τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αν δεν μπει ένα φρένο τώρα δεν αποκλείεται να δούμε και σε άλλα νησιά του Αρχιπελάγους, δυτικότερα νέες υπερπτήσεις σε μια ακόμη προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλήσεων.

Σχηματισμοί μεγάλοι σε αριθμό, όπως αυτός της εικόνας πετούν όλο και πιο συχνά στο αν. Αιγαίο για την εκπαίδευση των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας στο πεδίο που καλούνται να δράσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία “ξεσπά” στις υπερπτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πιέσει την ΠΑ να μην πετούν τα Ελληνικά φτερά πέραν του 25ου Μεσημβρινού. Πηγή Πολεμική Αεροπορία

Η περίπτωση της Ρόδου (υπερπτήσεις στα 4500 & 10.000 πόδια) και της Λήμνου (9000 & 10.000 πόδια) έδειξαν ότι οι Τούρκοι προσομοίασαν μια αεροπορική κρούση. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δυο αυτές υπερπτήσεις, γεγονός που κάνει τις Ένοπλες Δυνάμεις να λάβουν επιπλέον μέτρα.

Ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς ήδη έχουν περάσει σ’ ένα άλλο μήκος κλίματος και επιχειρησιακής ετοιμότητας στη νησιωτική Ελλάδα.

Η ενεργοποίηση Patriot και Α/Α όπλων

Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι μετά τις συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot που ενεργοποιήθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες από την Σκύρο και εγκλώβισαν τα Τουρκικά αεροσκάφη και άλλα συστήματα αεράμυνας έχουν αναπτυχθεί στη νησιωτική Ελλάδα.

Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με Επιτελείς δεν είναι επιθετική αλλά αμυντική ενέργεια απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και πόσο μάλλον πάνω από Ελληνική νησιωτική γη.

Οι άσσοι της 341 Μοίρας αυτές τις μέρες βρίσκονται στα readiness αναχαιτίζοντας τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων αεροπόρων. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Οι σπασμωδικές κινήσεις στον αέρα των Τούρκων ιπταμένων αλλά και οι συνομιλίες τους μαρτυρούσαν ότι μόνο άνετα δεν αισθάνονταν εγκλωβισμένοι από τους Patriot της Ελληνικής αεράμυνας, όμως παρ’ όλα αυτά οι υπερπτήσεις δεν σταματούν.

  • Μπορεί η Αθήνα να μην θέλει την κλιμάκωση, όμως από την στιγμή που η Άγκυρα δείχνει μονίμως τα δόντια της πάνω από τα Ελληνικά νησιά, για την Πολεμική Αεροπορία και την αποστολή της, αποτελεί μονόδρομο να σηκώσει το γάντι ώστε να στείλει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν όρια κι αυτά τα θέτει ένα κράτος Δικαίου όπως είναι η Ελλάδα.

Οι υπερπτήσεις που έγιναν κατά την Πέμπτη θεωρούνται ως «αντίποινα» στις νέες ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασαν ξανά πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άλλωστε όπως οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού κάνουν επίδειξη σημαίας στη νησιωτική Ελλάδα, κάτι παρόμοιο πράττουν και τα «γεράκια» της Αεροπορίας με τις χαμηλές διελεύσεις τους πάνω από τα νησιά.

Ενοχλούνται από τα κεκτημένα

Ανώτατες πηγές σημείωναν ότι ένα μέρος της παραβατικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία έχει να κάνει με τη δυνατότητα στις αεροπορικές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο όριο του FIR Αθηνών.

  • Είναι δηλαδή μια αντίδραση της γείτονος κατά των κεκτημένων της Πολεμικής Αεροπορίας να πετά στο εύρος του FIR Αθηνών, το οποίο άλλωστε εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια την ενοχλεί.

Ο σχεδιασμός αυτών των ασκήσεων από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είχε ξεκινήσει πριν από περίπου μια δεκαετία όταν οι Επιτελείς του επιχειρησιακού Αρχηγείου της ΠΑ εξήγησαν στην φυσική ηγεσία και έπεισαν την πολιτική ότι η αεροπορική ισχύς κερδίζεται σε όλο το εύρος του FIR, ιδιαίτερα του ανατολικού τμήματος.

Τόσο F-16, όσο και Mirage 2000-5 αλλά και F-4 Phantom βρίσκονται διαρκώς στο Αιγαίο. Η κάθε μοίρα με δική της αποστολή και όλες μαζί σε απαιτητικά σενάρια που δίνει ξαφνικά το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Από τότε η αντίδραση της Άγκυρας ήταν η αποστολή αεροσκαφών για να εμπλακούν με τα Ελληνικά σε μια προσπάθεια να τα καταδιώξουν. Όμως οι διώκτες πάντοτε εγκατέλειπαν «δαρμένοι» από τα οπλισμένα μαχητικά επιφυλακής και οι υπόλοιποι σχηματισμοί συνέχιζαν την πορεία τους και την εκπαίδευσή τους.

  • Και από την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία έχει την αεροπορική ισχύ σαφέστατα, όπως τονίζουν ανώτατες πηγές, δεν είναι δυνατό να πετάξουν σε άλλο σημείο του FIR Αθηνών ή να εκπαιδευτούν μόνο πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, διότι με αυτό τον τρόπο δηλώνεται υποχωρητικότητα σε κάτι που χρόνο με το χρόνο έγινε μια νόμιμη συνήθεια.

Τα τελευταία δυο χρόνια η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της με τις υπερπτήσεις οι οποίες αυξάνονται, αμφισβητούν την Ελληνική νησιωτική γη και πονάνε τους Έλληνες αεροπόρους που καλούνται πάντοτε με ψυχραιμία ν’ ανταπεξέλθουν στον ακήρυχτο πόλεμο του ουρανού στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα ποντάρει και στηρίζει τις έκνομες ενέργειες στη «σιγουριά» του ότι η Ελλάδα δεν θα βάλει εναντίον μιας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ και παράλληλα η Αθήνα δεν επιθυμεί την εμπλοκή της σε μια ατέρμονη κατάσταση που προσπαθεί να παγιώσει η γείτονα στο Αιγαίο.

Το βέβαιο είναι ότι αν δεν μπει τώρα ένα όριο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης την Ελλάδα, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, τα Χωρικά Ύδατα και το ενοχλητικό για εκείνη FIR…

Συνεχίζουν παρά τον καθημερινό τους εφιάλτη στον αέρα: Υπερπτήσεις πάνω από Λήμνο-Ρόδο-Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: