Πάρε μέτρα για τους άνεργους, λέει στον Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου: 2 εκ. σε λίγες μέρες

File photo: Aνδρας με μάσκα και γάντια περπατά στους άδειους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. EPA/SEDAT SUNA




Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωναϊού και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους στηρίξει, ανέφερε σήμερα το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

  • Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων και οι κουρείς, να μείνουν άνεργοι.

«Ο αριθμός όσων εργάζονταν εκεί και είναι τώρα άνεργοι υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από το ταμείο ανεργίας για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα γίνει μετά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την επίδραση της επιδημίας στο εργατικό δυναμικό δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τον Μάιο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα η COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 350 ανθρώπους στη χώρα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 18.000.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσης ένα πακέτο υποστήριξης αξίας 100 δισεκ. λιρών για την οικονομία και ξεκίνησε μια εκστρατεία δωρεών προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους άπορους, η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνιών έχει συγκεντρώσει 847 εκατομμύρια λίρες.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τους εργαζομένους με ημερομίσθιο. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «κάνει θυσίες», αντί να κάνει μια εκστρατεία δωρεών.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Κορύφωση της πανδημίας στην Τουρκία στις 11 Μαΐου αναμένουν οι επιστήμονες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: