Όταν θα σιγήσουν οι σειρήνες των ασθενοφόρων, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα έχουν μια τεράστια ευθύνη απέναντι σε νεκρούς και ζωντανούς

Η πόλη Γιούχαν της Κίνας από όπου ξεκίνησε η πανδημία EPA, ROMAN PILIPEY




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακούμε συνέχεια σειρήνες ασθενοφόρων και περιμένουμε αν ο ήχος απομακρυνθεί ή ακουστεί πιο δυνατά πλησιάζοντας τη γειτονιά μας.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού, αλλά είναι και ένας πρωτόγνωρος φόβος μπροστά σε μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Η Νέα Υόρκη έγινε το επίκεντρο και το νέο «σημείο μηδέν» της πανδημίας. Ο αριθμός των κλήσεων έκτακτης ανάγκης 911 υπερβαίνει πλέον σε καθημερινό επίπεδο τον αριθμό των κλήσεων που ελήφθησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Αυτές τις μέρες γίνονται τέσσερις με πέντε χιλιάδες περισσότερες κλίσεις σε σχέση με μια κανονική μέρα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, δήλωσε την Πέμπτη ότι στην πολιτεία του έχουν απομείνει περίπου 2.200 αναπνευστήρες και, με βάση τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης τους σε ασθενείς, έχει επαρκές απόθεμα μόνο για άλλες έξι μέρες. Επίσης, ανέφερε ότι πιθανώς να χρειαστούν 70.000 έως 110.000 κρεβάτια για τους νοσούντες.

  • Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για την απόκτηση περισσότερων αναπνευστήρων, ο Κουόμο τόνισε ότι «η πιο σκληρή ειρωνεία είναι ότι εξαρτόμαστε από την Κίνα».
  • Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρέδωσαν έκθεση στον πρόεδρο Τραμπ με στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύεται ότι το καθεστώς του Πεκίνου ψεύδεται για τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στην Κίνα.

Η συντονίστρια της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, μιλώντας την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Αμερικανού ηγέτη, υπογράμμισε ενδεικτικά: «Νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τους αριθμούς που δημοσιοποιούνταν από την Κίνα θεωρώντας ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα, όμως λιγότερο απ’ ό,τι φοβόταν, υπό το φως αυτού που βλέπουμε στην Ιταλία και την Ισπανία», προσθέτοντας ότι «μας έλειπε μεγάλος όγκος δεδομένων».

Υπάρχουν λοιπόν δυο ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα:

Το πρώτο αφορά το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής από μέρους των ηγεσιών Αμερικής και Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο αναδείχθηκε περίτρανα με τη διεθνή τραγωδία που επέφερε ο κορωνοϊός. Όπως αποδεικνύεται πλέον καθημερινά, πρόκειται για μια παράλογη και επικίνδυνη πολιτική που οδήγησε τελικά σε μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα ακόμα και σε βασικά είδη που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Το δεύτερο αφορά την πιθανότητα η κινέζικη ηγεσία να έκρυψε και να εξακολουθεί να κρύβει σημαντικές αλήθειες για την εμφάνιση και την εξάπλωση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο υπόλοιπος κόσμος να ξεγελαστεί σε υπολογίσιμο βαθμό για τον ιό και τη δράση του μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την παγκόσμια κοινότητα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Και ένα τέτοιο θέμα διεθνών διαστάσεων, που θα στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και θα ισοπεδώσει οικονομίες και κοινωνίες, δεν μπορεί να περιοριστεί στα πλαίσια της σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας, στηριζόμενης σε πραγματικούς ή ψεύτικους ισχυρισμούς και ενσωματωμένης σε εμπορικά συμφέροντα.

Η αλήθεια και η πλήρης διαφάνεια για τον κορωνοϊό είναι υπόθεση ολόκληρου του πλανήτη.

  • Το σημερινό δράμα δεν θα καταργήσει την παγκοσμιοποίηση, αλλά θα την διαφοροποιήσει σε περιεχόμενο και μέγεθος. Η κατεύθυνση και η μορφή της στην μετά κορονοϊόν εποχή θα πρέπει αυτή τη φορά να εξαρτηθεί από την αντίδραση και τη δράση των πολιτών και όχι από τα συμφέροντα πανίσχυρων λόμπι επιχειρηματικών κολοσσών, αυταρχικών καθεστώτων και τσαρλατάνων πολιτικών που παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων, αφήνοντας απροετοίμαστο το σύστημα υγείας και ανυπεράσπιστο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα της πανδημίας.

Όταν θα σιγήσουν οι σειρήνες των ασθενοφόρων και θα ξαναβρεθεί η ελπίδα, προσμένοντας τις καινούριες άνοιξες που θα έρθουν στο όνομα της φετινής που πενθεί και των χιλιάδων ζωών που χάνονται, τότε οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα έχουν μια τεράστια ευθύνη απέναντι σε νεκρούς και ζωντανούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Εικόνες ντροπής και θανάτου στη Νέα Υόρκη: Το πένθος θα είναι μεγάλο και στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: