Ολλανδοί και Γερμανοί διαλύουν την ΕΕ, ενώ η οικονομία καταρρέει: Ζοφερές προβλέψεις από ΟΟΣΑ και ινστιτούτα

Φωτογραφία, χωρίς λόγια EPA/ALESSANDRO DI MEO




Την ίδια ώρα που στο Eurogroup η Ολλανδία, κατά κύριο εμμένει σε απόψεις που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης πληθαίνουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που αναφέρονται στην τεράστια ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωναϊού.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει και η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Φαίη Καραβίτη από το Βερολίνο τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε) προβλέπουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,2% στη Γερμανία και κατά 5,3% στην Ευρωζώνη, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωναϊού, στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη έκθεσή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

  • Οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι επιφυλάσσονται ωστόσο για το ενδεχόμενο οι προβλέψεις τους να χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των απασχολούμενων σε θέσεις εργασίας μειωμένου χρόνου θα φθάσει, σύμφωνα με την έκθεση, τα 2,4 εκατομμύρια, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 5,9% (από 5% το 2019). Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,2%.

Η ύφεση, σύμφωνα με τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, ξεκίνησε ήδη τον Μάρτιο: στο α’ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας έχασε 1,9%, ενώ για το β’ τρίμηνο αναμένονται απώλειες της τάξης του 9,8%. Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τριμηνιαία κάμψη στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 1970 και είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την κάμψη που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το α’ τρίμηνο του 2009.

Οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ωστόσο ότι τα δραστικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταστήσουν εφικτή την ισχυρή ανάκαμψη. «Αναμένουμε ότι η (κρατική) βοήθεια θα αποτρέψει ένα κύμα χρεοκοπιών και επομένως θα διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση των ινστιτούτων.

Για το 2021 τα ινστιτούτα προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,8%, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των μολυσμένων από τον κορωναϊό θα μειώνεται συνεχώς και ότι από τα μέσα Απριλίου θα είναι εφικτή η επιβράδυνση της πανδημίας, με εξετάσεις και άμεση καραντίνα των κρουσμάτων. «Μόνο τότε θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε χαλάρωση των απαγορεύσεων επαφής», τονίζεται στην έκθεση.

Οι σημερινές προβλέψεις συμφωνούν εν πολλοίς τόσο με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο η κάμψη της οικονομίας να ξεπεράσει αυτήν του 2009 (5,7%), αλλά και με αυτές των «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι στην τελευταία τους γνωμοδότηση κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,8-5,4%.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Handelsblatt» το εύρος των προβλέψεων δείχνει πάνω από όλα «την μεγάλη ανασφάλεια» ακόμη και των πλέον έγκυρων αναλυτών σε ό,τι αφορά τις πραγματικές συνέπειες που θα έχει τελικά η αναστολή της λειτουργίας της αγοράς, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα αρθούν οι περιορισμοί. Στην έκθεσή τους, τα ινστιτούτα επισημαίνουν σχετικά ότι «οι προβλέψεις συνδέονται με υψηλό κίνδυνο σημαντικών μειώσεων», καθώς υπάρχει η πιθανότητα η ύφεση να είναι τελικά βαθύτερη και οι εκτιμήσεις να χρειαστεί να αναθεωρηθούν πολλές φορές κατά την διάρκεια του έτους. Εάν, για παράδειγμα, οι περιορισμοί στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα δεν χαλαρώσουν μετά τις 19 Απριλίου, η ύφεση θα είναι σίγουρα βαθύτερη από τις προβλέψεις, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Τίμο Βολμερσχόιζερ, ο οποίος έδωσε στην δημοσιότητα την σημερινή έκθεση και ανέφερε ενδεικτικά ότι ένας επιπλέον μήνας «lockdown» συνεπάγεται περίπου 1,5% απώλειες σε ανάπτυξη. Επιπλέον, η ταχύτητα ανάκαμψης εξαρτάται και από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι χώρες – εμπορικοί εταίροι της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η λειτουργία της τροφοδοτικής αλυσίδας αγαθών.

  • Για τη Γερμανία είναι σημαντικό να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό ανάκαμψη και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 60% των εξαγωγών της Γερμανίας αφορούν αυτές τις χώρες, πολλές εκ των οποίων πλήττονται σήμερα πολύ σοβαρότερα από την πανδημία, επισήμανε ο γερμανός οικονομολόγος.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τα γερμανικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η πτώση της ανάπτυξης θα φθάσει το 5,3%, κυρίως επειδή η ύφεση θα πλήξει ιδιαίτερα την Ιταλία, με -9,8% και την Ισπανία με -7,9%. Η Γερμανία, σημειώνουν, παρά την μεγάλη κάμψη της, θα πληγεί λιγότερο, συγκριτικά με τους ευρωπαίους εταίρους της, χάρη στα προγράμματα στήριξης ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία θεωρείται πάντως ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την σταθερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας – ακόμη και αν προκαλέσουν αύξηση του χρέους από 60% σε 70%.

Εάν η οικονομία ανακάμψει το 2021, το χρέος θα μειωθεί και πάλι στο 64%. Τα οικονομικά ινστιτούτα θεωρούν σε αυτό το πλαίσιο ότι δεν θα είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν προγράμματα σκληρής λιτότητας, αλλά μόνο μια απλή πορεία σταθεροποίησης. «Τα βάρη της κρίσης θα πρέπει να κατανεμηθούν μέσω του φορολογικού συστήματος κατά τρόπο ώστε οι ισχυρότεροι να αναλάβουν περισσότερα από ό,τι οι πιο αδύναμοι», τονίζουν οι οικονομολόγοι.

Περίπου τα ίδια και από τον ΟΟΣΑ

Η δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τον Μάρτιο.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι πρόδρομοι δείκτες που χρησιμοποιεί, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να προβλέπουν τις μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα, υποδηλώνουν ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες εισήλθαν σε «μεγάλη επιβράδυνση», με μόνη την Ινδία να καταγράφει μία απλή «επιβράδυνση». Οι δείκτες σημείωσαν «τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι η τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις περιορίζει πολύ την προγνωστική αξία τους.

Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι δείκτες «δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν το τέλος της επιβράδυνσης, ιδιαίτερα καθώς δεν είναι ακόμη σαφές ούτε το διάστημα που θα διαρκέσουν ούτε πόσο αυστηρά θα είναι πιθανόν τα περιοριστικά μέτρα». Τον περασμένο μήνα, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι για κάθε μήνα που οι μεγάλες οικονομίες είναι σε καραντίνα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής τους μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά της Μέρκελ ιστορικό μέλος των Πρασίνων

«Ό,τι και να προκύψει την Πέμπτη, ένα είναι σίγουρο μετά το χτεσινοβραδινό πόκερ των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας στις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωναϊό. Στα μάτια πολλών Ισπανών και Ιταλών, η Γερμανία έχει τώρα ένα πρόσωπο, αυτό ενός απαθούς απέναντι στην πανδημία του κορωναϊού, του Όλαφ Σολτς, έστω και αν στην πραγματικότητα οι Ολλανδοί ήταν πολύ σκληρότεροι. Και υπάρχει ένας μεγάλος ηττημένος: η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε το ιστορικό στέλεχος και βουλευτής των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό της φύλλο.

Ο Τριτίν επέκρινε έντονα την ευρωπαϊκή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχέση με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των ομολόγων κορωναϊού. «Εμποδίζει για ιδεολογικούς λόγους να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πανδημία. Το Βερολίνο στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στο τέλος όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση μόνοι τους. Ήταν πολύ όμοια (η στάση της) πριν από 11 χρόνια, όταν μαινόταν η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκατέλειψε την Ισπανία και την Ιταλία με τα χρέη τους και τις εξανάγκασε σε τεράστιες περικοπές — παρεμπιπτόντως, μεταξύ άλλων και στον τομέα της υγείας. Ο σημερινός υψηλός αριθμός θανάτων σε αυτές τις χώρες οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Γερμανία τις είχε αναγκάσει τότε να εφαρμόσουν τη δική της αυστηρή πολιτική λιτότητας. Η Γερμανία μπορεί να μην είναι εξ ολοκλήρου μη αλληλέγγυα, αφού δέχεται στα νοσοκομεία της ασθενείς από χώρες της ΕΕ, εντούτοις πρέπει να συμφωνήσω με τον πρόεδρο της περιφέρειας Λομβαρδίας και τον Δήμαρχο του Μπέργκαμο όταν επικρίνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», δήλωσε ο πρώην υπουργός και μέλος των επιτροπών εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

«Μετά την κρίση του κορωναϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλέον αυτό που ήταν πριν από την κρίση. Ακόμα και αν τα σύνορα ανοίξουν και πάλι, τα σφάλματα αυτών των ημερών θα συνεχίσουν να επιδρούν. Ο βαθύς διχασμός βορρά-νότου. Η επικράτηση μιας εθνικιστικής πολιτικής λιτότητας. Η άρνηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια ευρωπαϊκή και διεθνής αλληλεγγύη. Διαφορετικά, αυτό θα μας εκδικηθεί», τόνισε ο Πράσινος πολιτικός.

Hellas Journal με πληροφορίες από die Welt, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΚΤ αδειάζει Μέρκελ και Ολλανδούς: Η Ευρώπη χρειάζεται 1,5 τρισ. ευρώ για να νικήσει την κρίση του κορωναϊού

Κάνει και πλάκα ο Σολτς: Στη Θεία Φώτιση ενόψει Πάσχα… προσβλέπει για συμφωνία στο Eurogroup

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: