Ο Τραμπ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι από μόνοι τους, ένα παιχνίδι επικίνδυνο: Ευθύνονται…

File photo: Το κτίριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, Ελβετία. EPA, SALVATORE DI NOLFI DATABASE




“…Η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), απέχει πολύ από το να είναι άμεπτη”, αναφέρει κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Monde.

Όπως έδειξαν οι έρευνες της εφημερίδας από τον Ιανουάριο, η Κίνα κατάφερε να επηρεάσει ορισμένες από τις αποφάσεις του ΠΟΥ και να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις, σχετικά με τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, που πιθανότατα θα είχαν σωθεί ζωές, αν είχαν έλθει  νωρίτερα.

Η ειρωνεία είναι, ότι η Ταϊβάν, παραμερισμένη από τον ΠΟΥ,  λόγω της αντιπολίτευσης στο Πεκίνο, εφάρμοσε  μια υποδειγματική στρατηγική κατά της επιδημίας. Αλλά η στιγμή για τον απολογισμό θα έρθει αργότερα.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη θέση για να αποφασίσει να τιμωρήσει τον ΠΟΥ, με το πρόσχημα ότι «απέτυχε σοβαρά στη διαχείριση» της πανδημίας και ότι «έκρυψε την εξάπλωση», τη στιγμή που ο ίδιος υποστήριξε, ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι να καταστεί αδύνατο να αρνηθεί το προφανές.

Η διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ, εν μέσω της μάχης ενάντια σε μια παγκόσμια κρίση υγείας είναι η χειρότερη ιδέα, που μπορεί να έχει ένας πολιτικός ηγέτης.

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε αλληλεγγύη και όχι να υπονομεύσουμε την πολυμερή συνεργασία», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο Trump μισεί την πολυμέρεια, και για να αντισταθμίσει τα λάθη του στην κρίση, θέλει οι ψηφοφόροι του να πιστεύουν,  ότι η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, και ο ΠΟΥ είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία που συμβαίνει στην Αμερική.

Αφού αντιμετώπισε την απειλή του κορωνοϊού με αφέλεια, φαίνεται τώρα νευρικός, πραγματοποιεί ατελείωτες καθημερινές ενημερώσεις για την κρίση, προκαλεί ένταση και έρχεται σε σύγκρουση με τους κυβερνήτες των ομοσπονδιακών κρατών. Δεν είναι αρκετό γι’ αυτόν. 

Σήμερα, με την περαιτέρω αποδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο. 

ΠΗΓΗ: Trump et lOMS : un jeu dangereux

Σύμβουλος του Τραμπ προκαλεί σύγχυση κατηγορώντας τον ΠΟΥ για έλλειψη διαφάνειας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: