Ο πόλεμος των κορωναϊου δεν έχει τελειώσει: Η Κίνα λανθασμένα βιάστηκε να διεκδικήσει τη νίκη…

Ιατρικό προσωπικό εξετάζει τους επιβάτες των τρένων στην πόλη Nanjing της Κίνας. EPA, SU YANG CHINA OUT




Εναντίον της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταφέρεται με άρθρο της η εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde, Sylvie Kauffmann, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Αξιοποιώντας την αμερικανική και ευρωπαϊκή σύγχυση στην κρίση της υγείας, το Πεκίνο επιδιώκει να τονίσει την αποτελεσματικότητα του μοντέλου του, ωστόσο το  πλεονέκτημά του δεν είναι χωρίς δοκιμασίες. Η μάχη του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει και το Πεκίνο λανθασμένα βιάστηκε να διεκδικήσει τη νίκη».

Εάν τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύει η Κίνα φαίνεται να της προσφέρουν ένα πλεονέκτημα έναντι των δημοκρατικών χωρών, υπό την προϋπόθεση βέβαια της διαφάνειας, δεν υπάρχει τίποτα που να λέει, ότι αυτό το πλεονέκτημα θα αντέξει τη δοκιμασία των γεγονότων.

Ούτε γνωρίζει κανείς, πώς θα ανακάμψει ο κόσμος από την επικείμενη οικονομική καταστροφή, εάν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι ή πώς θα επηρεάσει τα πολιτικά συστήματα, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Κατά την άποψή της, εξετάζοντας την κατάσταση πιο προσεκτικά,  η «διπλωματία της υγείας» της Κίνας, καταδεικνύεται κυρίως από ένα φρενήρη ακτιβισμό στον ΠΟΥ, του οποίου τις επιπτώσεις βλέπουμε σήμερα.

Όπως σημειώνει, μία ανάλυση που διεξήγαγε η ειδική για την Κίνα Alice Ekman, πάνω σε μία ομιλία που δόθηκε στις 18 Αυγούστου 2017 στο Πεκίνο, από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, λίγες ημέρες, μετά την εκλογή του με την υποστήριξη της Κίνας, είναι τρομερή: σχεδόν δέκα φορές σε αυτή την ομιλία, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus επαναλαμβάνει, «οι επίσημες εκφράσεις, οι έννοιες και οι μηχανισμοί της κινεζικής κυβέρνησης».

Η «υγειονομική» διαδρομή του μεταξιού περνά πρώτα από τη Γενεύη, την έδρα του ΠΟΥ, και του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει καταλήγοντας η κα Kauffmann.

Τίτλος: «La guerre du coronavirus est loin d’être finie, la Chine aurait tort de crier victoire trop tôt»

Έως τις 26 Απριλίου η παράταση των μέτρων λόγω του κορωναϊού στην Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: