Ο πλανήτης μας είναι σε καραντίνα και αναζητά απεγνωσμένα λύσεις: Το σύστημα ελεύθερης αγοράς θα υποστεί καταστροφή…

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν αν συνδέεται ο κορωναϊός με την ισπανική γρίπη. Το στιγμιότυπο είναι από αμερικανικό στρατόπεδο στο Κάνσας, το 1918. EPA, US NATIONAL GUARD BUREAU HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

“Ζούμε σε μια ιστορική στιγμή επιβράδυνσης, σαν ένα γιγαντιαίο φρένο να έχει σταματήσει τους τροχούς της κοινωνίας”λέει ο Γερμανός φιλόσοφος Χάρτμουτ Ράζα.

Εχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σε αυτό που ονομάζει «αχαλίνωτη επιτάχυνση” των καπιταλιστικών κοινωνιών, ο Ράζα λέει ότι αν ένας εξωγήινος προσγειωνόταν στον πλανήτη Γη αυτές τις ημέρες θα έβλεπε μια πολύ παράξενη εικόνα. Οι δρόμοι άδειοι,με ελάχιστα αυτοκίνητα, τα σύνορα κλειστά,ο ουρανός χωρίς αεροσκάφη και το χειρότερο:

Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο να παραμένει κλεισμένο στα σπίτια τους να καλείται να αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό και να διαχειρίζεται ο καθένας μόνος του τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα. «Ενας κόσμος σε καραντίνα αναζητά λύσεις στην κρίση» όπως εύστοχα γράφει η ισπανική El Pais.

Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοιό και 200 χώρες έχουν πληγεί,άλλες με τραγικό τρόπο,άλλες λιγότερο. Ολοι ανησυχούμε για την υγεία μας ,αλλά και όλοι έχουμε αρχίσει να τρέμουμε γιατι καταλαβαίνουμε ότι «το φως στο βάθος του τούνελ είναι το τρένο που έρχεται με μεγάλη ταχύτητα καταπάνω μας»

Ο ισραηλινός ιστορικος Γιουβάλ Νόα Χαράρι το προβλέπει πολύ σοφά:

  • «Θα ζούμε σε έναν άλλο κόσμο όταν η κρίση τελειώσει» . Μιλώντας στην γερμανική Handelsblatt ο συγγραφέας του best seller βιβλίου «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα” ,λέει ότι θα υπάρξει μια «νέα παγκόσμια τάξη» μετά τον κορονοιό.
  • «Εχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα που αγνοεί τις δυνατότητες των επιδημιών. Δεν τα συνεκτιμήσαμε όταν οικοδομήσαμε τον κόσμο μας επειδή πιστεύαμε ότι το σύστημα υγείας θα μπορούσε να σταματήσει τη διάδοση μιας επιδημίας. Η πολύπλοκη κοινωνία μας είναι πολύ πιο εύθραυστη από εκείνη του Μεσαίωνα».

Και το χειρότερο! Η παγκόσμια κοινότητα διακρίνεται όλο και περισσότερο από την έλλειψη αλληλεγγύης. «Αν στην Ευρώπη για παράδειγμα οι επιμέρους χώρες δεν βοηθήσουν η μία την άλλη ,η κρίση όχι μόνο θα επιδεινωθεί ,αλλά ο ιος θα αποδειχτεί θανατηφόρος για την ίδια την ευρωπαική ενότητα. Εάν, σε μια τέτοια κρίση, κάθε χώρα της ΕΕ φροντίζει μόνο για τον εαυτό της, μόλις η κρίση τελειώσει, τα κράτη μέλη θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι Ενωση δεν υπάρχει…

Οποιος ηγέτης πιστεύει ότι η χώρα του θα γίνει αυτάρκης μετά την επιδημία,καταλήγει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Γιατί δεν θα προστατεύσει τη χώρα του από μελλοντικές επιδημίες. Οι επιδημίες εξαπλώθηκαν ήδη από τον Μεσαίωνα, όταν δεν υπήρχαν αεροπλάνα ή κρουαζιερόπλοια, αλλά μόνο άλογα ή γαϊδούρια ως μέσα μεταφοράς. Μόνο στην Λίθινη εποχή θα βρούμε μια κοινωνία πλήρως προστατευμένη από τις επιδημίες, επειδή ήταν απομονωμένη».

Ταυτόχρονα ,αυξάνονται και οι θεωρίες συνωμοσίας,ακόμη και για τον χαμηλό αριθμό θανάτων (0,6%) στη Γερμανία. Οι επιδημιολόγοι εξηγούν πάντως ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο στη διάσημη καμπύλη. Ότι ο αριθμός των θετικών στον ιό είναι πολύ υψηλός εν μέρει επειδή έγιναν πολλές δοκιμές. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο Κρίστιαν Ντρόστεν ,ο κορυφαίος Γερμανός στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, δείχνουν ότι η Γερμανία διενεργεί μισό εκατομμύριο εξετάσεις την εβδομάδα.

Ο Χαράρι ανησυχεί όμως και για τη «Δημοκρατία μετά την κρίση» .Οπως λέει χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε κάθε αστυνομικό το δικαίωμα να μπαίνει στο διαμέρισμά μας για να ελέγξει αν πλύναμε καλά τα χέρια μας» . Φοβάται μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι τεχνολογίες επιτήρησης όχι μόνο να χρησιμοποιούνται πιο ασύδοτα στο μέλλον, αλλά ότι « αυτό που σήμερα αποφασίζεται ως έκτακτο μέτρο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μετά την υπέρβαση της κρίσης.

  • Δεν είναι νέο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τον χειρισμό των πολιτών ή των καταναλωτών. Οι άνθρωποι έχουν ήδη συνηθίσει το γεγονός ότι παρακολουθούνται και ότι αυτό είναι επωφελές για την υγεία τους και κατά συνέπεια θα το δεχτούν. Αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν επιστημονική φαντασία πριν από δέκα χρόνια είναι ήδη εδώ…»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός φιλόσοφος Χάρτμουτ Ρόζα διαβλέπει ότι ο κορονοιός έχει προκαλέσει στους ανθρώπους ένα «ηλεκτροσόκ που τους έχει αναισθητοποιήσει ,τους έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση πνευματικής αδράνειας ,χωρίς να θέλουν να μάθουν πολλές φορές σε ποιά ζωή,σε ποιά χώρα,σε ποιά πόλη θα βρίσκονται σε δύο,τρείς μήνες ή σε ένα χρόνο».
Ο οδοστρωτήρας έρχεται με ορμή φέρνοντας μαζί του μια παγκόσμια ύφεση:

Στην Ευρωζώνη το 2020, η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι 2,2% ,σύμφωνα με τον οργανισμό αξιολόγησης Moody’s και στις Ηνωμένες Πολιτείες 2%. Ο αριθμός των ανέργων θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνταξιούχοι που είχαν εναποθέσει τη σύνταξή τους σε ιδιωτικά ασφαλιστικά Funds ,ανησυχούν καθώς βλέπουν τις μετοχές αυτών των εταιριών να καταρρέουν…

Οι G20 εχουν αποφασίσει να διαθέσουν πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια για να αμβλύνουν κάπως την κατάρρευση επιχειρήσεων και την μισθολογική εξόντωση των εργαζομένων .Μόνο αυτό το νούμερο δίνει μια ιδέα για τις διαστάσεις της καταστροφής που έρχεται … Οταν μάλιστα δημιουργούνται νέα σύνορα και η παγκοσμιοποίηση θεωρείται υπεύθυνη για τη διάδοση της επιδημίας, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός θα βγουν επίσης πιο δυνατοί.

  • Τι πρέπει να γίνει ; Ο διάσημος γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί προτείνει μια αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο. “Είναι πιθανόν αναπόφευκτο να περάσουμε από μια φάση εκφυλισμού της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή από το μειωμένο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων μεταξύ των χωρών… ” Το να συνεχίσουμε όμως σαν να μην συμβαίνει τίποτα δεν είναι επιλογή. Διαφορετικά, ο εθνικισμός θα θριαμβεύσει “, προειδοποιεί.

Αλλωστε ,μετά την υγειονομική κρίση ,η μάχη για την ενίσχυση της επιρροής μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων θα ενταθεί. Ο Αμερικανός συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν λέει ότι «τώρα ο αγώνας είναι ενάντια στον ιό. Αλλά κάποια στιγμή ο ιός θα νικηθεί . Και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις δουλιές τους και θα συνεχίσουν να μπαίνουν στο αεροπλάνο. Όταν συμβεί αυτό, η θέση της Ρωσίας και της Κίνας θα έχει αναβαθμιστεί , ενώ η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει εξασθενήσει…

Με τόσες πολλές κρατικές εταιρείες, Κίνα και Ρωσία θα κατάφεραν να απορροφήσουν το οικονομικό σοκ του ιού. Αντίθετα ,οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, που έχουν βυθιστεί πλήρως στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς, θα έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή από τον ιό “.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η αδίστακτη αλαζονεία, από οικονομική άποψη, της Γερμανίας: Ενα βίντεο που διχάζει αλλά και προβληματίζει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: