Ο Πλανήτης Γη σε απόκρημνη κατάσταση: Τι γεννά τις πανδημίες που μας απειλούν ακόμα και με εξαφάνιση;

File Photo: Ρουμάνος ακτιβιστής κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο του Βουκουρεστίου. EPA, ROBERT GHEMENT




Toυ ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ (*)

Ο COVID-19, και η πανδημία η οποία συγκλονίζει την Υφήλιο δεν είναι γεγονός απολύτως τυχαίο!

Ούτε δε και προϊόν μιας κάποιας «συνωμοσίας» όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίξουν, χωρίς όμως την παραμικρή απόδειξη.

Αν υπήρχε αυτή η «υπόθεση», της εργαστηριακής δηλαδή πρόκλησης ενός φονικού ιού, τότε οι μεγάλες δυνάμεις με τις ανεπτυγμένες σε τεχνολογία και επίπεδο μυστικές υπηρεσίες τους, θα είχαν ήδη απόδειξη το »γεγονός»!

H αδιαφορία στο όνομα του πρόσκαιρου  οικονομικού οφέλους

Είναι χρόνια που επισήμως οι κυβερνήσεις κυρίως των μητροπολιτικων χωρών  γνωρίζουν ότι μπορεί να προκύψει μέσα από το περιβάλλον, με οποιοδήποτε τρόπο, μία καταστροφή. Και αυτή η καταστροφή βεβαίως μπορεί να αφορά  και τον οποιοδήποτε ιό, την πανδημία ενός απρόβλεπτου ιού!

Ήδη από καιρό, στα πλαίσια μελετών που ανέθεσε η Βρετανική Κυβέρνηση (ή άλλως η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου), έλαβε χώρα η δημοσιοποίηση της «έκθεσης Στέρν» η οποία αφορά στην οικολογική κατάσταση του Πλανήτη.

  • Η αρχική διαπίστωση της έκθεσης αυτής (ξεπερνά τις 700 σελίδες), είναι η επισήμανση του ανησυχητικών  φαινομένων για τον Πλανήτη.

Προϋπόθεση δε καταπολέμησης των επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος, σε επίπεδο χρηματοδότησης, είναι να καταβληθεί αμέσως το 1% του Παγκοσμίου ΑΕΠ, ώστε με πρόθεση σταδιακής αύξησης στο 5πλάσιο έως και στο 20πλάσιο, (!) να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν οι εφιαλτικές καταστάσεις οι οποίες απειλούνται!

Ήταν απολύτως έγκυρη και έγκαιρη η προειδοποίηση ότι με την παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, πολλά μπορούν να προκύψουν, πράγμα που έχει ειδοποιήσει εγκαίρως από το 2015 και ο Μπιλ Γκέιτς, ο συνδημιουργός της Microsoft.

  • Η ανάγκη να διασωθεί ο Πλανήτης Γη 

Η υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος έχει διπλή σημασία. Και τούτο διότι: αφενός συνιστά κοινωνικό δικαίωμα της ανθρωπότητας γενικώς, και αφετέρου  διότι ταυτοχρόνως συνιστά και ατομικό δικαίωμα και έννομο αγαθό του κάθε ανθρώπου χωριστά.

Η προστασία δε του περιβάλλοντος, αφορά ευθέως τόσο την ύπαρξη του Πλανήτη Γη, όσο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών, καθώς και της πανίδας και της χλωρίδας.

Εδώ και τρία έτη τεράστια μέρη του πλανήτη έχουν παραδοθεί στην  γέεννα του πυρός! Αναρωτηθήκαμε για τις συνέπειες αυτών των καταστροφών, και πώς θα επιδράσουν, στην ισορροπία του περιβάλλοντος;

  • Εφιαλτικές είναι και  οι λίαν πρόσφατες επισημάνσεις των ανά τον κόσμο ειδικών. Και τούτο διότι  ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κακοποίηση του περιβάλλοντος που έχει λάβει χώρα και μετράται ήδη από τις αρχές του έτους 2000, μπορεί να αναστραφεί μόνο μετά από την παρέλευση χιλίων χρόνων!..

Η μελέτη αυτή επισημαίνει  επίσης το ακραίο φαινόμενο ότι: η παγκόσμια θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα (τουλάχιστον) χίλια χρόνια. Οι ίδιοι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, εφόσον με τις έγκριτες αναλύσεις τους αποδεικνύουν ότι «δεν έχει νόημα» να αναμένει κανείς άμεση εξάλειψη των συνεπειών στην ατμόσφαιρα, ακόμη κι αν σήμερα ήθελε εξαλειφθούν  οι ρύποι. Μια πρώτη ανακούφιση μπορεί να προκύψει  με ήπιες κλιματικές αλλαγές, μόνο μετά από τα επόμενα 100-200 έτη!

Οι προαναφερόμενες επισημάνσεις και αναλύσεις, λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της «Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή», που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Τα στατιστικά στοιχεία αυτής της Επιτροπής, αλλά και τα πορίσματα των επιστημόνων της, ήδη έχουν δημοσιευθεί στην «Εθνική Ακαδημία Επιστημών» των ΗΠΑ.

Ένας δε από τους βασικούς λόγους που επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων είναι ότι το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς από την ατμόσφαιρα.  Η ρυπογόνος δε ατμόσφαιρα και το  ρυπογόνο περιβάλλον, η ρύπανση στη διατροφή του ανθρώπου, στο νερό και σε οτιδήποτε αφορά στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, γεννά τις πανδημίες!..

  • Να περισώσουμε τις θάλασσες και τους Ωκεανούς

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι κυρίως οι Ωκεανοί είναι αυτοί που συγκρατούν την αύξηση της θερμοκρασίας, καθόσον απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο επισημαίνεται (από τους ειδικούς) ότι οι θάλασσες νομοτελειακώς επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα τη θερμότητα που απορροφούν, σε ρυθμούς 80 ετών από την εκάστοτε επιβάρυνση!

Με όλες τις παραπάνω ζοφερές παρατηρήσεις, αναγκαία καθίσταται η ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να ενεργοποιηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση του Πλανήτη Γη.

Και ακόμη κάτι ειδικότερο για την Ελλάδα: ποιά θα είναι άποψη του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, για τις «εκσκαφές» στις θάλασσες μας, προκειμένου από αυτές να  προσφέρουμε στην Ευρώπη για τα προσοχή 15 με 20 έτη φυσικό αέριο, έναντι ελάχιστου αντιτίμου το έτος, λιγότερου ακόμη και εκείνου του ΕΜΦΙΑ; Αναρωτηθήκαμε μήπως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας; Υπ´όψιν δε ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη από τη φύση, με τον αέρα και τον ήλιο ώστε να πρωταγωνιστήσει προς την κατεύθυνση αυτή!

Ας έχει δε ο καθένας και η καθεμιά από εμάς υπ´όψιν  ότι η κάμψη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οφείλεται στο ότι δεν έχει προωθήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτή την πρόνοια έχει εξασφαλίσει η κινέζικη βιομηχανία, και τις μπαταρίες – συσσωρευτές εισάγει η Γερμανία από την Κίνα!..

  • Ως κατακλείδα του παρόντος κειμένου: ο Πλανήτης Γη  βρίσκεται σε απόκρημνη κατάσταση! Το πρόβλημα που αφορά στην πανδημία έχει ενσκύψει στο περιβάλλον του ανθρώπου και από το περιβάλλον του ανθρώπου!

Ας ευχηθούμε τούτες τις άγιες ημέρες για την υγεία και την ζωή όλων, αλλά ας  αναρωτηθούμε και ας αναστοχαστούμε ως άνθρωποι και ως πολίτες ποιά έννομα αγαθά υπερασπιζόμαστε!

(*) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Στην αναζήτηση του «κοινωνικού antivirus»: Εσφαλμένες πολιτικές πριν από την κρίση και κακές απαντήσεις στην κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: