Ο Πινιέρα υπόσχεται «προοδευτική» επανεκκίνηση της οικονομίας στη Χιλή: Παράταση μέτρων περιορισμού στην Παραγουάη

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Χιλής Sebastian Pinera, όταν ανακοίνωσε “κατάσταση καταστροφής” στη χώρα του. EPA, CHILEAN PRESIDENCY HANDOUT




Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει σχεδιασμούς για την προοδευτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε αναστολή κατά το μεγαλύτερο μέρος της πριν από 45 ημέρες, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα, ή την προοδευτική επανεκκίνηση της οικονομίας, με πολλές προφυλάξεις», είπε ο συντηρητικός πολιτικός, εξηγώντας ότι θα ληφθούν «πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα».

Οι αρχές της Χιλής έκαναν λόγο μέχρι χθες για 116 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 9.252 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα την 3η Μαρτίου.

«Θα χρειαστεί να συνηθίσουμε το γεγονός ότι η φυσιολογική ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό δεν θα επιστρέψει πριν περάσει αρκετός καιρός και θα χρειαστεί να συνηθίσουμε τη νέα ομαλότητα», είπε ο Πινιέρα.

Οι αρχές της Χιλής εφαρμόζουν στρατηγική επιλεκτικού περιορισμού, στις περιοχές όπου καταμετρούν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, έχει κηρυχθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει, όπως και τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα μπαρ, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν ανασταλεί.

Από την Παρασκευή είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο Πινιέρα επισήμανε ότι ως εξ του αξιώματός του «δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βαθιά ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει (…) να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των οικογενειών».

Η οικονομία της Χιλής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, με βάση πρόσφατες προβλέψεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Παράταση των μέτρων περιορισμού στην Παραγουάη

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παράταση των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των πολιτών για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, ως την 26η Απριλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα κάνουμε αυτό που κάνουν κι όλοι οι υπόλοιποι στον κόσμο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε χρονοδιάγραμμα» σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας μέσω Twitter, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ισχύς των μέτρων ενδέχεται να παραταθεί περαιτέρω, εάν κριθεί απαραίτητο.

Στην Παραγουάη οι αρχές κάνουν λόγο για 8 θανάτους από την ασθένεια COVID-19 επί συνόλου 199 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ τη 10η Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μόλυνσης από τον κορονοϊό στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαντιάγο, Chile, Ασουνσιόν, Paraguay

Σχεδόν το 75% των θανάτων στην Ευρώπη: Περισσότεροι από 150.000 νεκροί παγκοσμίως, 2.207.730 τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: