Ο οβελίας κρίνει τη μάχη με τον ιό: Μπλόκα σε διόδια & λιμάνια, όχι στις σούβλες, προς τριπλάσια πρόστιμα

File Photo: Στιγμιότυπο από το πασχαλινό γεύμα με αρνιά στη σούβλα, πασχαλινά εδέσματα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μαξίμου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα αποδειχθεί και Εβδομάδα των Παθών για την εξέλιξη του κορωναϊού, ανατρέποντας την μέχρι τώρα θετική εικόνα.

Η πρώτη σκέψη που δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων ημερών ήταν η όποια έξοδος εκτός πόλεων να επιτραπεί μόνο με την επίδειξη του εκκαθαριστικού που πιστοποιεί και την μόνιμη κατοικία διαμονής.

Ακολούθησε η απαγόρευση από την ΑΑΔΕ της δυνατότητας αλλαγής της μόνιμης κατοικίας, στην οποία κάποιοι έσπευσαν να καταφύγουν.

Πλέον η κυβέρνηση μελετά αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων έως «λουκέτο» στα διόδια και τριπλασιασμό προστίμων στους υπότροπους.

Τα μέτωπα είναι ουσιαστικά δύο:

Πρώτον, να αποτραπεί η έξοδος.

Απέναντι σε αυτό υπάρχει σχεδιασμός για αυστηρά μέτρα τόσο στους αυτοκινητοδρόμους, όσο και στα πλοία, αλλά και για την αποτροπή συγκεντρώσεων έξω από εκκλησίες, οι οποίες μάλιστα δεν θα έχουν μεγάφωνα. Τρεις υπουργοί, -Πέτσας, Πλακιωτάκης, Καραμανλής- έχουν ήδη προοικονομήσει αυστηρότερα μέτρα:

«Εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα και ενόψει του Πάσχα», ήταν η δήλωση του κ. Πλακιωτάκη κάνοντας λόγο για «περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους», ενώ το ενδεχόμενο να κλείσουν ακόμη και διόδια έχουν αφήσει ανοιχτό τόσο ο κ. Πέτσας όσο και ο υπουργός Μεταφορών.

Στο τραπέζι πάντως έχουν πέσει και εισηγήσεις -και έχουν εγκριθεί- για αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων γεγονός που οδηγεί σε ένταση των περιπολιών και των ελέγχων μετακινήσεων.

Παράλληλα εξετάζεται και η πιθανότητα για διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των προστίμων για τους υπότροπους στην παράβαση των μέτρων.

Δεύτερον, να μην αναστενάξουν πάρκα, πλατείες και πυλωτές από τους οβελίες.

Με δεδομένη την απαγόρευση εξόδου και μετακινήσεων, ο περιορισμός και του οβελία χτυπά τον σκληρό εορταστικό πυρήνα στο θυμικό του νεοέλληνα.

Εδώ και ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης κατόπιν συμβουλών των ειδικών: «Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό».

Ετσι, το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων. Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό ο οποίος είναι δεδομένος σε αυτές τις συνθήκες. Ξέρετε τι γίνεται στα χωριά όπως και τι γίνεται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Είναι ένα σημείο, όπου θα μαζευτεί κόσμος. Δεν λέει κανείς να μην πάρει το αρνί, το κατσίκι, ό,τι επιθυμεί και να το βάλει στον φούρνο του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια», ανέφερε.

Τέλος, ένα τρίτο, μικρότερο πάντως μέτωπο, είναι και οι εκκλησίες. Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έχει ήδη μεταθέσει το «Χριστός Ανέστη» για τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, ενώ και η πιο πρόσφατη τοποθέτηση του Αρχικεπισκόπου Ιερώνυμου έβαλε φρένο στους ακραίους.

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Εκκλησίας-Πολιτείας. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία από κοινού για να σωθεί ο άνθρωπος, να ζήσει ο άνθρωπος. Ενωμένοι όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορονοϊός. Κουράγιο. Θα ξεπεραστεί κι αυτό. Θα ξανάρθουν οι μέρες που θα ζήσουμε όμορφα”, είπε.

Ετσι, οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών για να τις παρακολουθήσουν οι πιστοί από την τηλεόραση ή διαδικτυακά.

 

Τρεις νέοι θάνατοι από τον κορωναϊό: Στους 76 οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: