Ο Ολλανδός συνεχίζει να ομιλεί για κανόνες και προϋποθέσεις: Θα είναι ή όχι αμοιβαία τα χρέη, είναι το βασικό ερώτημα…

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. EPA, BART MAAT




«Η ιδέα ενός σχεδίου ανάκαμψης βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν κατά πόσο θα είναι ή όχι αμοιβαία τα χρέη».

Τα παραπάνω σημειώνει η εφημερίδα Le Figaro σχετικά με τη χθεσινοβραδινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης.

Υπογραμμίζει, το «σημαντικό βήμα», που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ,  από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας, ότι το σχέδιο αντιπροσωπεύει περισσότερα από 500 δις ευρώ. Στο πακέτο αυτό, προστίθεται και το σχέδιο που ήθελε η Γαλλία για το τέλος της κρίσης, ο  «τέταρτος πυλώνας», τον οποίο προώθησε ο Υπουργός Οικονομικών,

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δήλωσε ο Γερμανός Olaf Scholz ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Bruno Le Maire, τόνισε, ότι η συμφωνία μεταξύ των 27 «σηματοδοτεί μια σημαντική ημέρα για την ΕΕ». 

«Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε την αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά. Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Mario Centeno.

Επισημαίνεται, ότι στα συμπεράσματα της Ευρωομάδας δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση, αλλά διευκρινίζεται,  ότι «στη συνέχεια, τα Κράτη μέλη της ευρωζώνης, παραμένουν αποφασισμένα για την ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών και χρηματοοικονομικών, σύμφωνα με το πλαίσιο συντονισμού και της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ».

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Wopke Hoekstra, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με λίγους δημοσιογράφους, προειδοποίησε: «Αυτό που  αποφασίστηκε μας ικανοποιεί, αλλά για κάθε ευρώ του ΕΜΣ, που θα δαπανηθεί για την οικονομία, οι κανόνες περί προϋποθέσεων θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως».

Υπογραμμίζεται, ότι, μετά την αποτυχία το πρωί της Τετάρτης, οι διμερείς επαφές πολλαπλασιάστηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, με τον  Bruno Le Maire να δηλώνει χθες βράδυ: «Όλοι είχαν επηρεαστεί από τις δεκαέξι ώρες διαπραγμάτευσης. Από τη συγκίνηση και την κούραση, όλοι είδαν, ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί έτσι. Είτε θα υπήρχε μια συμφωνία, είτε ένας κίνδυνος ευρωπαϊκής διάλυσης». Ως εκ τούτου, οι Emmanuel Macron και Angela Merkel ανέλαβαν να πείσουν τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Mark Rutte.

Μια δεύτερη νύχτα  συζητήσεων θα ήταν καταστροφική για την Ένωση. Έτσι, έπρεπε να επιτευχθεί μία συμφωνία, πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, εξ ου και η καθυστερημένη έναρξη στις 9:30 μ.μ. και σχεδόν μισή ώρα μετά, στις 10 μ.μ. η απόφαση, με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ  Bruno Le Maire, να δηλώνει, ότι πρόκειται για «το σημαντικότερο και ταχύτερο οικονομικό σχέδιο που ενέκρινε η Ένωση».

ΠΗΓΗ: Coronavirus: accord au forceps des Européens sur le plan de sauvetage à 500 milliards d’euros

Δεν βρίζουν πλέον μόνο οι Ιταλοί εθνικιστές την Ε.Ε.: Σκληρή κριτική και από το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο της Ρώμης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: