Ο Μακρόν “βλέπει” εξάπλωση του λαϊκισμού στην Ευρώπη αν δεν εκδοθεί κορωνοομόλογο

File Photo: O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματoς στο γαλλικό λαό. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL




Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» προειδοποιεί ο Μακρόν.

«Είμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας, για να αποφασίσουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολιτικό εγχείρημα ή μόνο ένα εγχείρημα αγοράς. Νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό εγχείρημα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος στους FT, υποστηρίζει ότι «αν πρόκειται για ενα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που υπεισέρχονται… Η οικονομία έρχεται ως επακόλουθο», σε μια έμμεση αναφορά στην Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι απρόθυμες να συγκεντρώσουν κρατικά χρέη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, μια έλλειψη αλληλεγγύης θα ευνοούσε την άνοδο των λαϊκιστών στην εξουσία.

«Προφανώς, επειδή (οι λαϊκιστές) θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας’», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η εγκατάλειψη ελευθεριών για την καταπολέμηση της ασθένειας θα αποτελούσε απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες.

«Κάποιες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή στην Ευρώπη», τόνισε σε μια προφανή αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με την πρόφαση της μάχης κατά του ιού, συγκέντρωσε υπερεξουσίες στη χώρα του.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το DNA των βασικών μας αρχών με την πρόφαση ότι υπάρχει μια υγειονομική κρίση».

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

O Πούτιν διάταξε την αναβολή της παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Μόσχα εξαιτίας κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: