Ο κορωναϊός μας ανάγκασε να ξεχάσουμε τους S-400, την Ιντλίμπ και άλλα σοβαρά θέματα: Ο Άσαντ θα νικήσει τον Ερντογάν!

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επιδημία του κορωναϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και η οποία δεν φρόντισε να ενημερώσει τις υπόλοιπες χώρες για την ακραία επικινδυνότητά του, εξαφάνισε από την επικαιρότητα θέματα, που μας ενδιαφέρουν καθώς επηρεάζουν την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τους εταίρους μας -τρομάρα τους- στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα παράδειγμα είναι το ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Μόσχα, διότι έπρεπε να αποδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν την πίστη του στη φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Του κόστισε μερικά δισεκατομμύρια…

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Συρία και η διαμάχη για την Ιντλίμπ. Απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι το νέο μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα στον Έβρο, θα μπορούσε να προέλθει από εκεί, και στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Μετά και την αθλιότητα των Ευρωπαίων, να επιβάλουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, μπορεί η μεγάλη εθνική επιτυχία στον Έβρο, να μετατραπεί σε εθνική ήττα.

Όχι επειδή η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα το επιτρέψουν. Αλλά διότι οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι μπορεί εκβιαστικά να το επιβάλουν στην Αθήνα. Σε τούτη την περίπτωση εύχομαι ότι η απάντηση του πρωθυπουργού θα είναι αυτή που περιμένουν όλοι οι Έλληνες, εκτός βεβαίως της αθηναϊκής ελίτ, που είναι μονίμως υποταγμένη στο χρήμα, στο κέρδος, ανεξάρτητα αν …δώσουμε και ένα ακατοίκητο νησί!

Ένα τρίτο παράδειγμα, που ίσως αποδειχθεί και πιο σοβαρό, είναι η Λιβύη. Τα ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας το τελευταίο διάστημα είναι αποκαλυπτικά. ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΜΥΝΑ (ΕΔΩ).

  • Σε ότι αφορά τους S-400 τα δεδομένα είναι τα εξής:

Σύμφωνα με τους Τούρκους, την πρώτη εβδομάδα Απριλίου θα είχαν εγκατασταθεί πλήρως και θα είχαν ενεργοποιηθεί. Δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση, και οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί έχουν σιωπήσει. Φαντάζομαι λόγω του κορωναϊού. Και λογικό είναι.

Έψαξα λίγο το θέμα και κατάλαβα πως παραμένει σε ισχύ η απειλή των κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA, όταν η Τουρκία θέσει σε λειτουργία το ρωσικό σύστημα. Και εδώ είναι το «πρόβλημα». Αρχικά οι Αμερικανοί είπαν ότι η αγορά και μόνο θα προκαλούσε κυρώσεις. Στη συνέχεια δήλωσαν και στην ιστοσελίδα μας ότι η μεταφορά τους στην Τουρκία θα ανάγκαζε την Ουάσιγκτον να τιμωρήσει την Άγκυρα. Και τώρα μας λένε -υπό καθεστώς ανωνυμίας- ότι η λειτουργία των S-400 σημαίνει και σκληρές κυρώσεις…

Όταν περάσει η λαίλαπα του κορωναϊού, θα επανέλθουμε. Διότι η κρίση που κτύπησε και την Τουρκία, μπορεί να έχει ξυπνήσει …αμερικανικά και τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι επιθυμεί διακαώς να του στείλουν οι Αμερικανοί τους Πάτριοτ…

  • Σε ότι αφορά τη Συρία, τα δεδομένα είναι αρνητικά για την Τουρκία. Αυτό ακούγεται στην Ουάσιγκτον, το ίδιο λένε και στην Ευρώπη.

Διάβασα την συνέντευξη στην DW του ειδικού για θέματα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP), του γνωστού Guido Steinberg, και είδα ότι οι σκέψεις του συμπίπτουν με αυτές των Αμερικανών.

Και για το θέμα της συριακής κρίσης, αλλά και για τις στρατιωτικές ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Steinberg είπε ότι «η Τουρκία θα χάσει σε αυτήν τη διαμάχη” και κάλεσε την Ευρώπη και την Αμερική να αποδεχθούν το γεγονός ότι έχει κριθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Μεγάλη κουβέντα.

Ο Γερμανός αναλυτής συστήνει στην κατοχική δύναμη και στον Ερντογάν να εγκαταλείψουν την τακτική υποστήριξης των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, τις οποίες χρησιμοποιεί και για δικό της όφελος. Τις ίδιες δυνάμεις χρησιμοποιεί στη Συρία, τους ίδιους τζιχαντιστές στέλνει στη Λιβύη. Κάνει εξαγωγή τρομοκρατών ο κ. Ερντογάν, ο «πολύτιμος» φίλος του προέδρου Τραμπ και της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Πως προβλέπει το τέλος, αυτής της δεκάχρονης σχεδόν εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, ο κ. Steinberg; Σε τελική ανάλυση ποιο θα είναι το τέλος;

  • Η εκτίμηση του είναι ότι ο αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, η Ρωσία, το Ιράν και ο Λίβανος, έχουν αποφασίσει την ανακατάληψη του Idlib. Οπότε μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα με τον κορωναϊό, που αποδεικνύεται μεγαλύτερη απειλή, στο τέλος του καλοκαιριού δηλαδή, θα ξεκινήσει ο πόλεμος και τελικός νικητής θα είναι ο εκλεκτός του προέδρου της Ρωσίας, ο αλ Άσαντ.

Η νίκη του Σύριου ηγέτη θα μπορούσε να λύσει μία για πάντα και το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης… Πρόκειται για ένα σημαντικό συμπέρασμα και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δουν με διαφορετικό μάτι το θέμα της Συρίας. Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος για να τερματιστεί και η μεταναστευτική απειλή εναντίον της Ευρώπης.

Και για να τελειώσει ο πόλεμος πρέπει να κάνει πίσω ο Ερντογάν. Η Ρωσία, ο Άσαντ και η Τεχεράνη έχουν αποφασίσει ότι η Συρία τους ανήκει…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Να πιστέψουμε τον κ. Τραμπ; Η Αμερική διανύει τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες της πρόσφατης ιστορίας της, προειδοποίησε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: