Ο κορωναϊός έφερε το τέλος των “ανοικτών συνόρων”; Η ιδεολογία της “ιδανικής Ευρώπης” κόπηκε, γράφει η Le Figaro

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula VON DER LEYEN με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μίτσελ. Copyright: European Union




«Το ταμπού των ανοιχτών συνόρων έσπασε… Το τελευταίο νήμα που εξακολουθούσε να διατηρεί την ιδεολογία μιας ιδανικής Ευρώπης, κόπηκε από τον κορωνoϊό», υποστηρίζει στην εφημερίδα Le Figaro η δημοσιογράφος  Isabelle Lasserre.

Και αυτό με αφορμή την δήλωση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στο διάγγελμά του την Δευτέρα, ότι τα σύνορα με μη ευρωπαϊκές χώρες, εκτός του χώρου Σένγκεν, θα παραμείνουν κλειστά “μέχρι νεωτέρας”,  πιθανώς μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Για την ίδια, ο κόσμος χωρίς σύνορα, που αναδύθηκε από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση επέζησε, ενώ «το μεγάλο όνειρο μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα, που υπερασπίστηκε ο Jacques Delors, φαίνεται σήμερα να είναι παρελθόν …»,

Σημειώνει τα πολλαπλά χτυπήματα, από την αρχή του 2000, με τις τρομοκρατικές κρίσεις, ενώ θεωρεί, ότι η οικονομική κρίση του 2008 και η επιβληθείσα από τη Γερμανία πολιτική λιτότητας, είχαν ως συνέπεια την άνοδο του σωβινισμού στην Ευρώπη.  Επισημαίνει τη βαθιά διαίρεση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, κάνοντας λόγο για «ολοένα και περισσότερο αμφισβήτηση της μαζικής μετανάστευσης από τις χώρες του Νότου», τις οποίες και χαρακτηρίζει «από τις πλέον πληγείσες και διάτρητες πύλες προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.»

  • «Τον Φεβρουάριο, στη Λέσβο, Έλληνες απώθησαν βίαια τους μετανάστες, που προσπάθησαν να φτάσουν στο νησί. Στην Ιταλία, οι φωνές υψώνονται  όλο και πιο δυνατά για να επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την άφησε μόνη της μπροστά στην κρίση. Οι εθνικιστικές ή λαϊκιστικές ιδέες κερδίζουν παντού έδαφος και αποκαθιστούν το κράτος και τα γεωγραφικά του όρια και η παγκοσμιοποίηση, της οποίας ένα από τα σύμβολα είναι η επιτάχυνση της κίνησης των ανθρώπων, γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτή από τους λαούς της Ευρώπης», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα, ότι «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, για διασφάλιση του σεβασμού των εξωτερικών συνόρων του Σένγκεν και όλο το βάρος έπεσε στις φτωχότερες και πιο εύθραυστες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία», ενώ θεωρεί, ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει γίνει ένα «πραγματικό σουρωτήρι».

Παραθέτει δήλωση του Γεωγράφου και διπλωμάτη Michel Foucher, ο οποίος, σε ένα συνέδριο για το Diploweb, ανέφερε, ότι «ο κόσμος χωρίς σύνορα, που θεωρεί το κράτος εμπόδιο, έχει τελειώσει» και ότι «σήμερα, παρατηρούμε την επιστροφή κάποιου προστατευτισμού έναντι των Κινέζων, ως προς τους δασμούς», με την ίδια να επισημαίνει τη μεταφορά παραγωγικών ικανοτήτων στην Κίνα και την δημιουργία ανισορροπιών στις δυτικές χώρες, αλλά και την ενθάρρυνσή τους για επαναπατρισμό εντός των εθνών.

Υπογραμμίζει, ότι αρχικά ο λόγος υπέρ της επιστροφής των συνόρων ακούστηκε κυρίως σε κύκλους,  υπέρμαχους της εθνικής κυριαρχίας και στη Γαλλία, στο κόμμα της Marine Le Pen, αλλά, κατά τη γνώμη της, στη συνέχεια κέρδισε έδαφος στους λαούς και σήμερα, διεισδύει όλο και περισσότερο, με την κρίση του κορωνοϊού να εντείνει αυτή τη τάση, ως προς το οποίο διπλωμάτης στις Βρυξέλλες αναφέρει:

  • «Πέρα από ένα παιχνίδι αλλαγής, αναμφίβολα θα είναι επιταχυντής. Η προσέγγιση πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Η κρίση είναι απίθανο να έχει συνέπειες για τη γερμανική συνοριακή πολιτική, αλλά στην Ιταλία, όπου οι άνθρωποι ένιωσαν εγκαταλειμμένοι, αναμφίβολα θα αλλάξει τα πάντα, ενώ οι μεσογειακές χώρες θα θέλουν να ξανασκεφτούν το άνοιγμα. Η κρίση του κορωνοϊού θα αποκαλύψει τις υπάρχουσες διαφορές, αντί να δημιουργήσει νέες»

Κατά την άποψή της, η μετανάστευση και στη συνέχεια ο κορωνοϊός ανέπτυξαν νέους διαχωρισμούς και η επιστροφή του ζητήματος των συνόρων στο προσκήνιο, συνοδεύεται από ένα όριο της απόλυτης ελευθερίας κυκλοφορίας, το οποίο είναι και ένα από τα διλήμματα των δημοκρατικών χωρών: πού να τοποθετηθεί ο κέρσορας, μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας;

«Εάν το προσωρινό διαρκέσει αρκετά, μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, όπως προτείνει ο Emmanuel Macron, αυτό δεν θα αμφισβητήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς; Η κοινή γνώμη θα συμφωνήσει για μία επιστροφή στην Ευρώπη σουρωτήρι ;», διερωτάται η Νicole Gnesotto, σύμφωνα με την οποία, αυτή η αλλαγή εποχής επιφέρει την ανάγκη επανεξέτασης του χώρου Σένγκεν.

«Ίσως θα είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της κυκλοφορίας των αγαθών και της κυκλοφορίας των ατόμων. Η ιδεολογία ακύρωσης των συνόρων και της διεύρυνσης, εξηγεί γιατί η Ευρώπη είχε πάντα μια αόριστη ιδέα ως προς το θέμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα όρια, χωρίς αυτό να σημαίνει, εγκατάλειψη των διεθνών και ενδο-ευρωπαϊκών συνεργασιών, απαραίτητων για την αντιμετώπιση των κρίσεων».

ΠΗΓΗ: En Europe, les crises ont ramené les frontières

Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν το σχέδιο Ερντογάν: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους με λεωφορεία από καταυλισμούς στα παράλια του Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: