Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι: 73 οι θάνατοι από τον κορωναϊό στην Ελλάδα, 1.735 συνολικά τα κρούσματα:

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (Κ) επισκέφθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές και ενημερώθηκε για την κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, 62 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 352 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ενενήντα τρεις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Δέκα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.

  • Χαρδαλιάς: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι

Η κυβέρνηση έχει πλάνο για όλες τις πιθανές φάσεις εξάπλωσης του ιού, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισημαίνει ότι εξετάζεται καθημερινά το πώς εξελίσσεται η διασπορά, αλλά και το κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα και αναλόγως λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Συνεπώς», τονίζει, «κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του πως «ό,τι κριθεί σκόπιμο θα αποφασιστεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτός ο πόλεμος δεν έχει καλούς και κακούς. Δεν είμαστε αντίπαλοι σε κάτι. Δεν επιβάλλουμε μέτρα. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και μαχόμαστε για το κοινό καλό».

Αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού διευκρινίζει ότι «δεν βρισκόμαστε σε μια φάση γενικού επαναπατρισμού, αλλά αντίθετα καραντίνας. Η καραντίνα δεν ισχύει μόνο για τους εντός Ελλάδος Έλληνες, αλλά και για τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα όποιος επιστρέφει θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών… Άρα προχωράμε με αυτό το σχέδιο ως έχει. Δεν αφήνουμε κανέναν Έλληνα πολίτη που χρήζει φροντίδας μακριά από την πατρίδα».

Για την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι «δεν μπορεί κάποιος να πάει στο χωριό του. Άλλωστε ήδη οι μετακινήσεις απαγορεύονται» και συμπληρώνει: «Δεν θα πάμε στην εκκλησία φέτος το Πάσχα. Νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό… Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών… Οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν, αλλά εμείς θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας και θα έχουμε κατά νου ότι πάντα η Εβδομάδα των Παθών καταλήγει στην Ανάσταση».

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ολική απαγόρευση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία Covid-19 επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες… Μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν όλα στον αέρα… Επομένως αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Είμαι μόνο προσηλωμένος στο πώς η πατρίδα μας και όλοι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

  • New York Times: Σωτήρης Τσιόδρας, ένας αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός

«Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορονοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» είναι ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια μεγάλη επιδημία, όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι ανακοινώσεις του βασίζονται στις σημειώσεις του, και ενημερώνει τη χώρα σχετικά με τα τελευταία στοιχεία των επιβεβαιωμένων ασθενών, νοσηλευόμενων ή των νεκρών. Περιστασιακά, προσφέρει πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα για την απολύμανση των επιφανειών και πάντοτε σπεύδει να διαλύσει την παραπληροφόρηση.

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας κατά του κορονοϊού έχει μεγάλη καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ, στο Μ.Ι.Τ. και αλλού, και ο καθηγητής Τσιόδρας δεν είναι για εξωραϊσμό», γράφει η εφημερίδα.

«Είναι ειλικρινής, και έχει πρωταγωνιστήσει ώστε η χώρα να λάβει εγκαίρως μερικά από τα πιο περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά καθώς η Ελλάδα έχει μόλις 68 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας. Αντιθέτως, το Βέλγιο, το οποίο έχει παρόμοιο πληθυσμό, καταγράφει 1.283 θανάτους.

Ο καθηγητής Τσιόδρας συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό στον κόσμο που έχει άγχος, αναφέρει ο Theo Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της SciCo, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για επιστημονικά θέματα . Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά με αποδεδειγμένη εμπειρία και είναι καταρτισμένος.

«Είναι ένας από εμάς», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Είναι ταπεινός, μετριοπαθής και συμπονετικός αλλά είναι αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός», καταλήγει η New York Times.

Times Λονδίνου: Οι Ελληνες ξεπέρασαν την απείθαρχη φύση τους, ταχύτατη και τολμηρή η αντίδραση της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: