Ο Γκαντς επιβεβαιώνει ότι θα οριστεί υπουργός Άμυνας στο πλαίσιο της συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Μπένι Γκαντς. Φωτογραφία @gantzbe




Ο πρώην πολιτικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Άμυνας για το πρώτο μισό της θητείας της κυβέρνησης ενότητας και έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε απόψε ο ίδιος ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού.

Μετά από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, Νετανιάχου και Γκαντς κατέληξαν χθες σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας προτού διεξαχθούν εκλογές σε τρία χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει μια κυβέρνηση 32 υπουργών για τους πρώτους έξι μήνες για την αντιμετώπιση της κρίσης της Covid-19 και στη συνέχεια 36, το πλέον πολυάριθμο υπουργικό συμβούλιο στην ιστορία του κράτους.

Κάθε πολιτικό κόμμα θα ισομοιράζεται τα υπουργεία, με τα χαρτοφυλάκια Άμυνας και Δικαιοσύνης για τον απόστρατο στρατηγό Γκαντς και τους συμμάχους του, καθώς εκείνα των Οικονομικών και Υγείας για τον Νετανιάχου και τους συμμάχους του.

Ο Νετανιάχου, του οποίου η δίκη με κατηγορίες διαφθοράς αναβλήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα διατελέσει πρωθυπουργός για τους πρώτους 18 μήνες, και μετά το διάστημα θα τον αντικαταστήσει ο Γκαντς.

Σήμερα το βράδυ, ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι θα είναι υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια αυτών των 18 μηνών, αντικαθιστώντας έτσι τον Ναφτάλι Μπένετ, αρχηγό του σχηματισμού του ακροδεξιού συμμάχου του Νετανιάχου τους τελευταίους μήνες.

«Θα είμαι υπουργός Άμυνας και έπειτα πρωθυπουργός όλων των πολιτών» δήλωσε ο Γκαντς, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων πολέμων στη Λωρίδα της Γάζας (2012 και 2014) και υπέρμαχος μιας σκληρής στάσης ενάντια στη Χαμάς, το ένοπλο ισλαμικό κίνημα που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση στην ιστορία αυτής της χώρας, καθώς βιώνουμε τη χειρότερη πολιτική κρίση από τη δημιουργία του κράτους. Επέλεξα να προστατεύσω τη δημοκρατία και να δώσω την μάχη κατά του κορονοϊού σχηματίζοντας με τον πρωθυπουργό μια κυβέρνηση ενότητας και έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής του κεντρώου σχηματισμού Μπλε-Λευκό που διασπάστηκε μετά την απόφαση του Γκανς να προσεγγίσει τον Νετανιάχου.

Ο πρώην νούμερο δύο του Μπλε-Λευκό, Γιαΐρ Λαπίντ, επιτέθηκε στον Γκαντς απόψε για την συμφωνία που έκανε με τον Νετανιάχου.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους εκείνους που έπεισα τον τελευταίο χρόνο να ψηφίσουν τον Μπένι Γκαντς και το Μπλε-Λευκό. Δεν πίστευα ότι θα κλέψουν τις ψήφους σας και θα τις χαρίσουν στον Νετανιάχου (…) Είναι η χειρότερη πράξη απάτης στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Λαπίντ, επικεφαλής πλέον ενός κόμματος της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Άρχισε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στο Ισραήλ: Ενθουσιασμός και επιφυλακτικότητα στους πολίτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: