Ο Ερντογάν μίλησε με τον Μακρόν και μετά έστησε καυγά με το Παρίσι για τους Σύριους “πληρεξούσιους” στη Λιβύη και την Κύπρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ στο οποίο πωλούν τα προϊόντα τους Γάλλοι γεωργοί. EPA, STEPHANE MAHE / POOL




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Σφοδρή και προσβλητική επίθεση εναντίον της Γαλλίας από την τουρκική κυβέρνηση την στιγμή που το Παρίσι αντιδρά έντονα στην τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη και έχει εκφράσει την έντονη καταδίκη του στις προσπάθειες της Τουρκίας να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφορμή για την εκτός ορίων επίθεση της Άγκυρας έδωσε η συνέντευξη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Υβ Λε Ντριάν στην εφημερίδα Le Monde όπου ήταν επικριτικός για σημαντικές επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης .

«Αναρωτιόμαστε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας(σε σχέση με το ΝΑΤΟ). Η παρουσία της στο ΝΑΤΟ, ενώ επιλέγει ρωσικές αντιαεροπορικές δυνατότητες. Όταν, στη Λιβύη, μεταφέρονται σύριοι “πληρεξούσιοι” για να συμμετάσχουν στη σύγκρουση και κινητοποιούν σημαντικές δυνατότητες (πλοία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κ.λπ.), όπως στον κόλπο της Μισράτα. Όταν η μετανάστευση γίνεται θέμα εκβιασμού· Όταν, στην Ανατολική Μεσόγειο, τα πλοία συμμετέχουν μερικές φορές στη δράση του ΝΑΤΟ για την εδραίωση της παρουσίας του, μερικές φορές στην εξασφάλιση των περιοχών που διαθέτει… Αυτό είναι πολύ! Όταν η Τουρκία απαιτεί αλληλεγγύη, πρέπει ταυτόχρονα να παράσχει διευκρινίσεις. Αυτό δεν έχει γίνει, η πανδημία δεν το επιτρέπει, αλλά δεν θα μπορεί να αποφύγει αυτή τη διευκρίνιση».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου εξωτερικών Χ. Ακσόι και ενώ λίγο πριν είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ενρντογάν -Μακρόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στο Παρίσι με τον ισχυρισμό ότι η «Γαλλία στοχεύοντας την Τουρκία προσπαθεί να καλύψει την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γαλλία λόγω της κρίσης του κορονοϊού».

Ο κ. Ακσόι μάλιστα απέδωσε την αντίδραση της Γαλλίας στην «δυσφορία που της προκάλεσε η βοήθεια που προσέφερε η Τουρκία σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς ως αληθινός φίλος καθώς η ίδια δεν μπορούσε να βοηθήσει τους ευρωπαίους γείτονές της κατά τις πιο δύσκολες μέρες τους”.

Και αμέσως μετά επιτέθηκε στην Γαλλία που υποστηρίζει όπως είπε «τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, υποστηρίζει τις δυνάμεις ενάντια στο νόμιμο καθεστώς στη Λιβύη, διαβρώνει τη δυναμική λύσης του κυπριακού αγνοώντας συνεχώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθώντας να επιβάλει κυρώσεις στον σύμμαχό της, Τουρκία».

Και κάλεσε τέλος την Γαλλία να «επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση της υγείας του γαλλικού και των λαών της Ευρώπης και στην ανακούφιση των πληγών τους από την πανδημία COVID-19. Και να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Η Γαλλία έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει πόδι στην Βόρεια Αφρική και να χειραγωγήσει την Λιβυκή προσωρινή κυβέρνηση, ενώ το Παρίσι ήταν από τις πρώτες πρωτεύουσες που αποδοκίμασαν το Τουρκολυβικό Μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ,δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν το αναγνωρίζει και το Μνημόνιο αυτό δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

Και στην Συρία η Γαλλία έχει καταδικάσει την τουρκική εμπλοκή και έχει απορρίψει τις τουρκικές πιέσεις για δημιουργία διευρυμένης ζώνης ασφάλειας στην Βόρεια Συρία υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Στο μεταναστευτικό η Γαλλία έχει εκφράσει την συμπαράσταση της στην Ελλάδα και έχει καταδικάσει την προσπάθεια της Τουρκίας και του Ερντογάν να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές για απόσπαση πολιτικών και οικονομικών ανταλλαγμάτων από την Ευρώπη. Εξάλλου το Παρίσι διαχρονικά είναι επιφυλακτικό στην επιτάχυνση του ρυθμού των ευρωτουρκικών σχέσεων ενώ είναι επικριτικό για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ,η Γαλλία έχει αναπτύξει στενές αναβαθμισμένες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία ,που έφθασαν μέχρι και την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων. Η ενεργός εμπλοκή τoυ γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total στην κυπριακή ΑΟΖ έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών και βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον η γαλλική αντίδραση στην εισβολή της Τουρκίας στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην Total.

Η Γαλλία βεβαίως είναι αυτήν την ώρα αφοσιωμένη στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών που αφήνει ο κορονοϊός, αλλά σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον αναμένεται να υπάρξει αντίδραση αν και η κρίσιμη στιγμή θα είναι όχι τόσο μια παράνομη απόπειρα γεώτρησης της Τουρκίας αλλά η προσπάθεια παρενόχλησης και παρεμπόδισης της Total να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 6 που εκ των πραγμάτων έχουν αναβληθεί.

Η Γαλλική πρεσβεία στην Λευκωσία πάντως απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τόνισε ότι η «Γαλλία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η θέση της, όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα, είναι πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα μετά την πρόσφατη άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε η δήλωση της Γαλλικής πρεσβείας..

Μάτια και αυτιά στον ουρανό: Χτυπούν την… πόρτα της Ελλάδας τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: