Ο Ερντογάν δεν πτοείται από τον κορωναϊό: Συνεχίζει επεκτατικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου

Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η πανδημία δεν επηρεάζει τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου και γενικότερα τις κινήσεις της κατοχικής δύναμης στην περιοχή.

Η υποβαθμισμένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το καθεστώς Ερντογάν, προσέγγιση που επέτρεψε και στην ραγδαία εξάπλωση του ιού, συνδέεται με τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια του Τούρκου Προέδρου, αλλά παράλληλα και με τα στρατηγικά σχέδια του στην περιοχή.

Αυτοί οι σχεδιασμοί προφανώς και δεν εγκαταλείπονται από μέρους της Άγκυρας, ανεξαρτήτως των άλλων εξελίξεων.

Η πρόσφατη μεταφορά από το καθεστώς Ερντογάν των μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, παρουσιάσθηκε από την ελλαδική πλευρά ως αποτυχία της Τουρκίας να προωθήσει τους ανθρώπους αυτούς εντός ελληνικού εδάφους. Αποτυχία, δηλαδή, αυτού που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου όταν είχε μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα με στόχο να τους προωθήσει εντός της ελληνικής επικράτειας.

  • Είναι σαφές πως ο λόγος που απομάκρυνε η τουρκική πλευρά τους μετανάστες είναι ο κορωνοϊός. Υπήρξαν άλλωστε και οι πληροφορίες πως εντοπίσθηκαν κρούσματα μεταξύ των μεταναστών.

Θα ήταν επικίνδυνο να ερμηνευθεί η κίνηση αυτή ως απόφαση του Ερντογάν να κάνει πίσω στους σχεδιασμούς του. Άλλωστε, για να αποφευχθούν παρερμηνείες, έσπευσε να πράξει το προφανές: Έστειλε ζεύγος τουρκικών F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο. Οι παραβιάσεις συνεχίζονται και στο Αιγαίο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζεται από τουρκικής πλευράς η πολιτική της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρίογλου, απέστειλε πρόσφατα επιστολή( 18 Μαρτίου 2020), με την οποία απαντούσε μεν στον Κύπριο συνάδελφό του, αλλά με την ευκαιρία έθεσε τις ευρύτερες παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της κατοχικής δύναμης.
Αυτό που έκανε ο Τούρκος αξιωματούχος με την επιστολή είναι πρόδηλο.

Έθεσε σε έγγραφο που έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, τους βασικούς άξονες της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο Σινιρίογλου συμπεριέλαβε στην επιστολή τόσο τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την εφαρμογή του λεγόμενου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, σε έγγραφο που υποβάλλεται στο Διεθνή Οργανισμό έχει περιληφθεί και χάρτης, ο οποίος επιβεβαιώνει πως η Άγκυρα θεωρεί πως η ελληνική και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι τουρκική. Ο συγκεκριμένος χάρτης καθορίζει τα όρια, δήθεν, της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που αναδεικνύουν τις αξιώσεις της σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

  • Σε σχέση με την Κύπρο ο Σινιρίογλου θέτει με σαφή τρόπο την ακύρωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας (η Κύπρος «δεν έχει θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων της» και η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν εκπροσωπεί το νησί» και «ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεκδικήσει dejure ή/και defacto δικαιοδοσία ή κυριαρχία σε αυτές τις περιοχές»).

Αναμένεται πως, ενδεχομένως όχι πολύ άμεσα, να υπάρξουν και κινήσεις προς την κατεύθυνση επιβολής νέων τετελεσμένων.Παρά το γεγονός ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» θα σταλεί σε αυτή τη φάση στην Μαύρη Θάλασσα. Σε ό,τι αφορά το τρίτο γεωτρύπανο, που εσχάτως έχει αποκτηθεί από την Τουρκία, το «Κανουνί»( Νομοθέτης), θα σταλεί στην περιοχή, μόλις ετοιμαστεί και το προσωπικό εξέλθει από τον καραντίνα.

Θα σταλεί είτε στην κυπριακή ΑΟΖ ή σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, στη βάση και του χάρτη που έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία έχει θέσει στόχους, που δεν καθορίζουν και τα επόμενα της βήματα, παρά την πανδημία.

Η τακτική συντήρησης της έντασης, συνιστά συνεχή υπενθύμιση προς Ελλάδα και Κύπρο των επεκτατικών τουρκικών σχεδιασμών. Η κατοχική Τουρκία θέλει να κρατά συνεχώς στην πρίζα Αθήνα και Λευκωσία ακόμη και τώρα, περίοδο κατά την οποία «προελαύνει» ο κορωνοϊός και η προσοχή όλων είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν τρόποι αποτροπής και αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας. Η λογική της εξημέρωσης του θηρίου απέτυχε. Η προσέγγιση του κατευνασμού επίσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το γερμανικό μπλοκ και το σκηνικό των αλυσοδεμένων χωρών σε μνημόνια: Πότε θα ξυπνήσουν οι λαοί της Ευρώπης;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: