Ο Μπορέλ καταδικάζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

File Photo: Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ. Φωτογραφία, ΚΥΠΕ




Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Νοέμβριο κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2019 δήλωσε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Τονίζει επίσης κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννώνται από τα νησιά τους.

Λέει επίσης ότι η μη τήρησή τους υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του κ. Μπορέλ στην ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία αναφέρεται ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης εκ νέου τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γεννώνται από τα νησιά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο επαναπατρισμός Ευρωπαίων πολιτών στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: