Να πάρει το μάθημά του για τη διαχείρηση της κρίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αλλά πως θα γίνει αυτό;

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, παράρτημα του Π.Ο.Υ., βρίσκεται μερικά βήματα από το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) πρέπει να πάρει το μάθημά του, από τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε η Downing Street, μετά την κριτική που άσκησε στον οργανισμό ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump.

Όμως -όπως γράφει η εφημερίδα The Telegraph, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα σταματήσει την χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού του ΗΒ, η απάντηση του Π.Ο.Υ. στο ξέσπασμα της πανδημίας, στην Κίνα, δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο “να βελτιώσει την αντίδρασή του” σε ανάλογες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Υπενόησε ότι η ενημέρωση που παρείχε η Κίνα, για τη διασπορά του ιού, δεν ήταν υποδειγματική:

  • “Διαφανής και ακριβής πληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική παγκόσμια απάντηση”.

Ο Trump είχε βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τους ηγέτες των άλλων μεγάλων χωρών, σε σχέση με τον ΠΟΥ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των G7. Ο Dominic Raab, που εκπροσώπησε τη Βρετανία, επισήμανε την ανάγκη συντονισμένης παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Downing Street, “τo HB δεν σχεδιάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στο να ηγηθεί της παγκόσμιας απάντησης στην πανδημία. Ο κορωνοϊός είναι μια παγκόσμια πρόκληση και είναι σημαντικό οι χώρες να συνεργαστούν για να τον αντιμετωπίσουν.

Έρευνα του Associated Press, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι ανώτατοι κινέζοι αξιωματούχοι, περίμεναν έξι μέρες, από την ώρα που είχε αποφασιστεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει πανδημία, πριν προχωρήσει ο πρόεδρος Xi Jinping σε επίσημη προειδοποίηση, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαίνεσε την αντίδραση της Κίνας στην πανδημία και την “διαφάνεια με την οποία μοιράστηκε τις πληροφορίες” κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Xi, στις 28 Ιανουαρίου.

Επίσης κριτική έχει ασκηθεί στον οργανισμό επειδή ενέδωσε στα αιτήματα του Πεκίνου να μην συνεργαστεί με την Ταϊβάν.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο Trump θα διακόψει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, καθώς την εγκρίνει το Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: World Health Organisation must ‘learn lessons’, says Downing Street after Trump cuts funding

Οι αδυναμίες της απόκρισης του Π.Ο.Υ. ωχριούν σε σύγκριση με την αδιαφορία που επέδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: