Να κάνουμε έρανο να βοηθήσουμε τη δεινοπαθούσα αμερικανική υπερδύναμη: Οι ΗΠΑ έπεσαν στην παγίδα του Ερντογάν…

Το τουρκικό μεταγωγικό αεροπλάνο Airbus A400M Atlas έφτασε στην αμερικανική στρατιωτική βάση Andrews, στο Μέριλαντ, όπου το υποδέχθηκαν Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι. EPA, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οπωσδήποτε είναι ένα πράγμα κάποιος να παίζει τον βλάκα… Και άλλο να είναι πραγματικά… Ο δεύτερος δικαιολογείται για όλα όσα κάνει, είτε εντός είτε εκτός του ψυχιατρείου. Ο πρώτος όμως, δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού, και για να εξαπατήσει το εσωτερικό του ακροατήριο, αλλά και για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στο εξωτερικό, ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε αεροπλάνα με ιατρικό υλικό σε μερικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και στην Αμερική.

Όσες χώρες παρέλαβαν τα αμφιλεγόμενα φορτία, ευχαρίστησαν την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό. Μία χώρα, η Αμερική, ξεπέρασε όλα τα όρια. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, έγραψε:

  • Σε περιόδους κρίσης, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να στέκονται μαζί. Ευχαριστούμε την Τουρκία για τη γενναιόδωρη δωρεά ιατρικών προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τον κορωναϊό στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι Αμερικανοί είναι ευγνώμονες για τη φιλία, τη συνεργασία και την υποστήριξή σας.

Τα ίδια και ακόμα …καλύτερα έγραψε στη δική του ανακοίνωση το αμερικανικό Πεντάγωνο, που συνόδευσε το κείμενο με φωτογραφίες. Διπλωματική αβρότητα, θα πείτε, αλλά δεν θα συμφωνήσω. Πρόκειται για κλασική περίπτωση συμπεριφοράς -αμερικανικού στιλ βεβαίως- μίας χώρας που δεν προστατεύει τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Ωραία… Έστειλε ο Ερντογάν ένα αεροπλάνο με μάσκες και γάζες, αμφιλεγόμενης θα έλεγα ποιότητας… Έχει ανάγκη η Αμερική το υλικό που έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας; Όχι πέστε μου. Και εάν θεωρητικά δεχθούμε ότι έχει ανάγκη το τουρκικό ιατρικό υλικό, πόσοι άνθρωποι θα επωφεληθούν από την πράξη των γαλαντόμων Τούρκων; 500; Χίλιοι; Δέκα χιλιάδες; Στα 300 τόσα εκατομμύρια πολιτών;

Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ο πανέξυπνος κ. Πομπέο και οι άλλοι αφελείς στο Πεντάγωνο, ότι ο ισλαμιστής Ερντογάν παίζει ένα παιγνίδι δημοσίων σχέσεων, όπως τα σχεδίασαν οι λομπίστες του στην Ουάσιγκτον. Αν έχει τόση ανάγκη η Αμερική, ας κάνουμε γρήγορα ένα έρανο να βοηθήσουμε τη …δεινοπαθούσα αμερικανική υπερδύναμη! Πεινούν προφανώς τα εκατομμύρια των ανθρώπων στις ΗΠΑ… Δεν έχουν ούτε φάρμακα, ούτε καν γάζες οι γιατροί τους… Και ευτυχώς που βρέθηκε ο Ερντογάν να τους στείλει!

Κάποιοι μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας… Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν την απάτη του Ερντογάν πολιτικοί όπως ο κ. Πομπέο και υπουργοί όπως ο Μαρκ Έσπερ…

Δεν λέμε να μην δεχθούν τη βοήθεια αφού την έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος. Αλλά έπρεπε να αποδοκιμάσουν από την αρχή την τουρκική απάτη και με ευγενικό τρόπο να την απορρίψουν πριν καν ξεκινήσει από την τουρκική αεροπορική βάση. Αντίθετα επέτρεψαν να τους κάνει «ρόμπα» ο Ερντογάν. Ότι παθαίνουν, τα …«τραβάει» ο οργανισμός τους. Και μετά παραπονούνται επειδή οι Τούρκοι δεν τους σέβονται.

Κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι μπορεί να έχουν δίκιο να υποστηρίζουν ότι στα παρασκήνια διεξάγεται ένα μεγάλο παζάρι, που αφορά την αμερικανοτουρκική επαναπροσέγγιση, με τρόπο που δεν θα εξευτελίζεται ο Ερντογάν. Άκουσα και εγώ τις φήμες, αλλά μου ειπώθηκε ότι προς το παρόν δεν έχουμε κάτι το χειροπιαστό. Δεν προχώρησαν πολύ οι συζητήσεις, μου τονίστηκε, διότι σκοντάφτουν στους ρωσικούς S-400, που ο πρόεδρος της Τουρκίας απαιτεί να αποδεχθούν οι Αμερικανοί και να παραβιάσουν τους νόμους, τις αρχές και τους κανόνες της.

Ο Ερντογάν φάνηκε πολύ τυχερός. Πέραν των όσων γνωρίζουμε για τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ, ο οποίος είναι εκβιαζόμενος από τον Σουλτάνο της Άγκυρας, συνέβη και κάτι άλλο. Εκεί που θα ψήφιζε η Ολομέλεια της Γερουσίας για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έφτασε η πανδημία στην Αμερική, που έφερε τα πάνω κάτω. Και έτσι προς το παρόν την γλίτωσε.

  • Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι αναφέρει στην επιστολή που -όπως ανακοίνωσε ο ίδιος- έστειλε στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο πόνος του είναι η Βουλή, η Γερουσία και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Που ευτυχώς δεν έπεσαν ακόμα στην παγίδα του..

«Ελπίζω», γράφει στον κ. Τραμπ, «ότι στην προσεχή περίοδο, με το πνεύμα της αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Κογκρέσο και τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα καταλάβουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων μας».

Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών και των ΜΜΕ, δεν έχουν προσωπικά και επιχειρηματικά στην Τουρκία, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ποιος θυμάται πια τους αδικοχαμένους νεκρούς του Βιετνάμ; Η Αμερική ενώπιον μίας μεγάλης ανθρώπινης τραγωδίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: