Μία τρύπα μέσα στο νερό: Τι αναφέρουν οι οδηγίες του κ. Τραμπ για το σταδιακό άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. EPA, Chris Kleponis / POOL




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ:  Το σχέδιό του για την επανεκκίνηση της Αμερικής «πολιτεία προς πολιτεία» παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης στην καθιερωμένη δημοσιογραφική διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τον kορωνοϊό, στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και κατά την έκφρασή του, κάποιες από τις πολιτείες μπορούν να ξεκινήσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας από αύριο, «δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά».

Η επανεκκίνηση θα γίνεται πολιτεία προς πολιτεία, βάσει«επαληθεύσιμων» δεδομένων, αλλά θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόζουν τα μέτρα και εάν κρίνουν να διατηρούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

«Οι ισχύουσες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για κοινωνική αποστασιοποίηση θα παραμείνουν, εκτός κι αν ο κυβερνήτης προσδιορίσει ότι έχουν περάσει 14 μέρες με τόσο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων που θα ικανοποιεί τις νέες οδηγίες», σημείωσε.

«Θα υπάρχουν και θα εξαρτώνται από το τι θέλει να κάνει ο κάθε κυβερνήτης», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πριν από τη δημοσιογραφική διάσκεψη είχε επικοινωνήσει με τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες όλων των πολιτειών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες και πως 29 από τις 50 πολιτείες είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα. Ως παραδείγματα έφερε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ και τη Βόρεια Ντακότα», οι οποίες έχουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων, σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και άλλες.

Ο διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε ότι το «παιγνίδι δεν έληξε», επειδή η χώρα θα χρησιμοποιήσει ένα σχέδιο για να ανοίξει εκ νέου σε φάσεις την οικονομία.

«Υπάρχουν έλεγχοι που έχουμε θέση σε κάθε φάση, για να διασφαλίσουμε πέραν πάντων την ασφάλεια, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα επιτρέψουν πλήρως στην κανονικότητα», επεσήμανε.

Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και αποτροπής της διάδοσης του ιού, μέχρις ότου βρεθεί εμβόλιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, στο ένα τέταρτο των κομητειών των ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί περιπτώσεις κορωνοϊού, ενώ οι μισές αμερικανικές πολιτείες έχουν συνολικά λιγότερα από 2.500 κρούσματα. Οι νέες λοιμώξεις μειώνονται σε ολόκληρη την περιοχή της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, καθώς και στις κοινότητες του Χιούστον και της Νέας Ορλεάνης που παρακολουθούνται στενά.

Τα κριτήρια επανεκκίνησης περιλαμβάνουν την εμφάνιση μιας καθοδικής πορείας των συμπτωμάτων τύπου COVID που αναφέρθηκαν για 14 ημέρες σε μια συγκεκριμένη πολιτεία ή περιοχή, καθώς και μείωση των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ή θετικών τεστ κατά το ίδιο διάστημα των 14 ημερών.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η δυνατότητα του νοσοκομείου και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μιας περιοχής.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου ορίζουν ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν προτού μία πολιτεία ή περιοχή αρχίζει ξανά να λειτουργεί. Πρέπει να υπάρχουν ισχυρά προγράμματα δοκιμαστικών τεστ, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων τεστ αντισωμάτων, για την προστασία των εργαζομένων στο υγειονομικό σύστημα, οι οποίοι είναι σε κίνδυνο»,τονίστηκε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την Μεγάλη Πέμπτη νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα οδηγήσουν, όπως ανέφερε, σε ένα σταδιακό άνοιγμα τμημάτων της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και αφήνει τις τελικές αποφάσεις στους κυβερνήτες.

Το έγγραφο 18 σελίδων, διανεμήθηκε στους κυβερνήτες κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη το απόγευμα. Συνιστά στις πολιτείες όπως δουν πρώτα μια πορεία προς τα κάτω στον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κοροναϊού, καθώς και στα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, προτού αλλάξουν τις εντολές που έχουν αναγγείλει μέχρι σήμερα και τους περιορισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Συνιστά επίσης στις πολιτείες και στις περιφέρειες να παρατηρήσουν μείωση των τεκμηριωμένων περιπτώσεων σε διάστημα 14 ημερών, να διασφαλίσουν ότι τα νοσοκομεία μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς χωρίς φροντίδα κρίσης και να εφαρμόσουν ένα ισχυρό πρόγραμμα δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών αντισωμάτων για εργαζόμενους σε υγειονομική περίθαλψη που κινδυνεύουν πριν μετάβαση στο σταδιακό άνοιγμα.

Ο στόχος των κατευθυντήριων γραμμών, σύμφωνα με τα έγγραφα του Λευκού Οίκου, είναι να μετριάσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού και να προστατεύσει ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενες συνθήκες υγείας.

Αναφέρει επίσης ρητά ότι τα βήματα είναι εφαρμόσιμα σε επίπεδο πολιτείας ή περιφέρειαςκατά την «διακριτική ευχέρεια» των μεμονωμένων κυβερνητών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένες συστάσεις για άτομα και εργοδότες. Χωρίζονται επίσης σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση προτρέπει σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα μέτρα να παραμείνουν σε ισχύ ενώ επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις, όπως τα γυμναστήρια, να ανοίξουν ξανά εάν είναι δυνατή η κοινωνική απόσταση.

Η δεύτερη φάση διατυπώνει συστάσεις για τις πολιτείες και τις περιφέρειες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για την ανάκαμψη του COVID-19 που έχουν ικανοποιήσει δύο φορές τα αρχικά κριτήρια σε περιπτώσεις νοσοκομείων και τεστ. Προτρέπει όλα τα ευάλωτα άτομα να καταφύγουν εκεί που βρίσκονται και ενθαρρύνει τους άλλους να ασκήσουν κοινωνικές αποστάσεις στο κοινό. Σε αυτήν τη φάση, αξιωματούχοι λένε επίσης ότι τα μη απαραίτητα ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν, τα σχολεία μπορούν να ξανανοίξουν και μεγάλοι χώροι, γυμναστήρια και μπαρ μπορούν να λειτουργήσουν με βήματα «κοινωνικής απομάκρυνσης».

Η τρίτη φάση, η οποία συνιστάται μόνο για πολιτείες που δεν έχουν δείξει απότομη αύξηση σε περιπτώσεις μολύνσεων μετά την άρση των περιορισμών και έχουν ικανοποιήσει τα αρχικά κριτήρια για τρίτη φορά, επιτρέπει τις δημόσιες αλληλεπιδράσεις και επισκέψεις σε γηροκομεία και επιτρέπει στα μπαρ και τα εστιατόρια να ξανανοίξουν. Η τρίτη φάση ενθαρρύνει ακόμα τα άτομα να απομακρυνθούν κοινωνικά όταν είναι δυνατόν και να περιορίσουν το χρόνο τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

ΕΔΩ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: 200417013111_Guidelines-white-house

Νέος τραγικός απολογισμός στην Αμερική, αλλά και αναθέρμαση ελπίδων: 33.460 οι νεκροί, 657.720 τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: