Μετά το παγκόσμιο σοκ και το “βύθισμα” της τιμής του αμερικανικού αργού: Σε θετικό έδαφος επανήλθε η τιμή του…

Σε θετικό έδαφος επανήλθε η τιμή του αμερικανικού αργού. Στο στιγμιότυπο βενζινάδικο της Buc-ee’s σε πόλη του Τέξας. EPA, LARRY W. SMITH




Η τιμή του βαρελιού ενός είδους αμερικανικού αργού, που βυθίστηκε χθες Δευτέρα βαθιά σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία, εξαιτίας του κορεσμού της αγοράς και της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ανέκαμψε σήμερα στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των –37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα.

  • ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε κάτω του 0 δολαρίου στο τέλος μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν απελπισμένα να ξεφορτωθούν πετρέλαιο σε μία αγορά υπερκορεσμένη και είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστή.

Το συμβόλαιο λήγει με το κλείσιμο της Τρίτης και κατά συνέπεια όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Αλλά, καθώς τα αποθέματα είναι διογκωμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάσθηκαν να ρίξουν τις τιμές για να βρουν αγοραστές.

Το βαρέλι των 159 λίτρων του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τιμή στα 60 δολάρια στην αρχή του έτους και στα 18,27 δολάρια το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισε τελικά στα -37,63 δολάρια. Δεν είχε ποτέ πέσει κάτω από τα 10 δολάρια/βαρέλι από την δημιουργία αυτού του συμβολαίου το 1983.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

«Είναι λίγο παραπλανητικό να επικεντρώνει κανείς στο συμβόλαιο του Μαΐου», τονίζει ο Ματ Σμιθ, ειδικός της πετρελαϊκής αγοράς στην Clipper Data. «Υπάρχουν πολύ περισσότερες συναλλαγές στο βαρέλι παράδοσης Ιουνίου». Και η τιμή αυτού έχει αντέξει: έπεσε κατά 18% σήμερα για να κλείσει στα 20,43 δολάρια.

Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς στην αγορά του Λονδίνου, επλήγη επίσης πολύ λιγότερο, αφού υποχώρησε κατά 6% στα 26 δολάρια περίπου.

Η αγορά του πετρελαίου γνωρίζει ισχυρή πτώση τις τελευταίες ςβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε πολλές χώρες και η παράλυση σειράς οικονομιών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχουν προκαλέσει σφοδρή μείωση της ζήτησης. Και οι επενδυτές περιμένουν ακόμη χειρότερες ημέρες, αφού βαθιά ύφεση αναμένεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά πλημμύρισε με πετρέλαιο χαμηλού κόστους, αφού η Σαουδική Αραβίας, ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, εξαπέλυσε πόλεμο τιμών κατά τις Ρωσίας για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι τις αγοράς.

Οι δύο χώρες έβαλαν τέλος στις διαφορές τους αποδεχόμενες, μαζί με άλλες χώρες, την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βερίλεια ημερησίως με στόχο την σταθεροποίηση των αγορών που πλήττονται από τον ιό.

Ομως, οι τιμές συνέχισαν να κατρακυλούν όταν έγινε προφανές ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα μπορέσει να ισοφαρίσει την κατάρρευση της ζήτησης.

Στην συγκυρία αυτή της πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς, ανάμεσα στην πτώση της ζήτησης και την υπερπροσφορά, «οι άνθρωποι σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα αποθέματα πετρελαίου που κατέχουν», δηλώνει ο Κρεγκ Ερλαμ της d’Oanda.

  • Χαμηλή ζήτηση

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αποθήκευσης», σύμφωνα με τον Τζάσπερ Λόουερ του London Capital Group. «Η ζήτηση είναι τόσο πολύ χαμηλότερη της προσφοράς που τα αποθέματα μπορεί να έχουν ήδη φθάσει στο 70% έως 80% του δυναμικού”.

Σύμφωνα με τον Σουκρίτ Βιζάγιακαρ της Trifecta Consultants, τα αμερικανικά διυλιστήρια δεν καταφέρνουν να επεξεργαστούν με αρκετή ταχύτητα το αργό, πράγμα που εξηγεί το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότεροι αγοραστές, ενώ διογκώνονται τα αποθέματα.

Πληροφορίες από το AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σιγκαπούρη, Singapore

Στο ναδίρ η τιμή του πετρελαίου με κάτω από το 0 δολάριο: Χάος στις αγορές, οι επενδυτές πωλούν όσο όσο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: