Μετά την Ελλάδα, οι New York Times εκθειάζουν και την Κύπρο για τα μέτρα κατά της πανδημίας

File Photo: Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως οι πολιτικοί άκουσαν τις συμβουλές των επιστημόνων που απαρτίζουν την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και αυτό οδήγησε σε επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. ΓΤΠ, Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Εγκωμιαστικά σχόλια για την Κύπρο και τη στάση που τήρησαν πολιτικοί, επιστήμονες και πολίτες κατά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωναϊού περιλαμβάνει ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στους New York Times.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως οι πολιτικοί άκουσαν τις συμβουλές των επιστημόνων που απαρτίζουν την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και αυτό οδήγησε σε επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε αυτούσιο το ρεπορτάζ:

«Η Κύπρος αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού με πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων, επειδή η κυβέρνησή της ακολούθησε στενά τις συμβουλές των ιατρών εμπειρογνωμόνων και επέβαλε αυστηρό κλείσιμο νωρίς, δήλωσε ο Πρόεδρος του νησιωτικού έθνους την Τετάρτη (σ.σ. 15/4).

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η καμπύλη μόλυνσης της Κύπρου παρουσιάζει μείωση, λιγότερο από επτά εβδομάδες μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση, και η κυβέρνησή του καταρτίζει σχέδια για σταδιακή άρση των περιορισμών.

  • Μέχρι σήμερα, η Κύπρος με πληθυσμό 880.000 έχει αναφέρει 13 θανάτους – περίπου 1,5 ανά εκατό χιλιάδες – και 790 μολύνσεις. «Η επιστημονική ομάδα μάς συμβούλεψε λεπτό προς λεπτό, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Associated Press σε γραπτή δήλωση. «Με άλλα λόγια, ακούσαμε τους ειδικούς από την πρώτη στιγμή».
  • Ο καθηγητής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης, που είναι μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι ήταν μια σπάνια ευκαιρία των Κύπριων πολιτικών να αποδεχθούν την τεχνογνωσία των επιστημόνων. «Οι πολιτικοί άκουσαν πραγματικά τους επιστήμονες και οι επιστήμονες τους έδωσαν μια σωστή στρατηγική», είπε.

Αυτό περιελάμβανε την επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις προτού η Κύπρος ανακοινώσει το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στις 9 Μαρτίου. Ακολούθησαν περιορισμοί στις μετακινήσεις μόνο μία φορά την ημέρα για συγκεκριμένους λόγους, όπως σε γιατρούς, για ψώνια και άσκηση, καθώς και απαγόρευση μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Οι άνθρωποι φοβήθηκαν», είπε ο κ. Κωστρίκης. «Και οι άνθρωποι ένιωθαν πιο άνετα ότι οι επιστήμονες χειρίζονταν την κατάσταση και όχι πολιτικοί».

Ο κ. Κωστρίκης είπε ότι θα χρειαστούν άλλες 10 μέρες πριν η Κύπρος δει μηδενικές μολύνσεις και να αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά, το άνοιγμα μεγάλων εμπορικών κέντρων και η επανέναρξη τακτικών πτήσεων προς και από τη χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να επιτραπεί».

Με πληροφορίες από Philenews και NY Times

Δεκάδες δάσκαλοι κατασκεύασαν 2.500 μάσκες για τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Λεμεσού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: