Μετά από 10 χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας, χτύπησε την ελληνική οικονομία ο κορωνοϊός: Υπάρχει ανησυχία…

Μέλη του Συνδικάτου των Οικοδόμων πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας με μοτοσυκλέτες ενάντια στην εργατική κυβερνητική πολιτική, Αθήνα Τρίτη 28 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Το δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού CNBC (της Sylvia Amaro) τονίζει εισαγωγικά ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% και η ανεργία στη χώρα να ανέλθει στο 22,3%, για το 2020.

Σημειώνει ότι, χωρίς τουρίστες, η βιομηχανία στην Ελλάδα βρίσκεται σε παύση, με τουρίστες ωστόσο, αυξάνει η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Προσθέτει, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο την επαναλειτουργία του τουριστικού τομέα τον Ιούλιο.

Η αισιοδοξία, όπως σημειώνει το άρθρο, επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια μεγάλης οικονομικής δυστοκίας, κοινωνικών αναταραχών και ζοφερών οικονομικών προβλέψεων, ωστόσο, η πανδημία κάνει τώρα τους Έλληνες να ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον τους.

Μετά από μακρά και επίπονη κρίση, κατά την οποία η Ελλάδα ζήτησε τρεις φορές την υπαγωγή της σε προγράμματα διάσωσης, υφιστάμενη σκληρά μέτρα λιτότητας, έως τον Αύγουστο του 2018,  η οικονομία της χώρας άρχισε επιτέλους να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, όπως επισημαίνεται.

Παρατίθενται, επιπλέον, δηλώσεις της Αθανασίας Κοκκινογένη, επικεφαλής αναλύτριας της εταιρείας ερευνών DuckerFrontier, ότι «η κατάσταση με τον κορωνοϊό εκτροχίασε την πολυαναμενόμενη πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «ο τουρισμός και ο τομέας των ταξιδίων συνεισφέρει σε ποσοστό 21% στην ελληνική οικονομία. Εξαιτίας της πανδημίας, η Ελλάδα τώρα, η οποία στηρίζεται σημαντικά στον τουρισμό από τρίτες χώρες και χώρες της ΕΕ, … απειλείται με ραγδαία επιβράδυνση της καταχρεωμένης της οικονομίας, καθώς και μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στον τουρισμό και στον τομέα των υπηρεσιών».

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεπεία των ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει ένα κοινό πλαίσιο διαδικασιών υγείας με άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών τουριστών που την επισκέπτονται, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εγχώριο εργατικό δυναμικό της.

ΠΗΓΗ: Greece spent 10 years thinking that things couldn’t get any worse, then the coronavirus hit

“Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική τρικυμία του” απαντά ο Σταϊκούρας στον Τσακαλώτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: