Μένουμε σπίτι τον Απρίλιο για να χαρούμε τον Μάιο τα πρώτα αποτελέσματα των κόπων μας, λέει ο Πέτσας

File photo: Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εξ αποστάσεως των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Επεσήμανε πως «χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές» και υπογράμμισε πως «με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό. Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση εντείνει τη δράση της στους άξονες που όρισε από την αρχή: ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών»

Επεσήμανε πως «χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές» και υπογράμμισε πως «με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό. Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Είπε επίσης ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορωναϊού όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση».

Επεσήμανε ότι εντείνονται τα μέτρα και στις δομές φιλοξενίας, κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και περιορίζονται οι έξοδοι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τόνισε πάντως ότι προκαλούν προβληματισμό φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.

Επανέλαβε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Για το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Είπε ότι από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από δυόμισι μήνες έχουν αυξηθεί σε 910.

  • Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

Επεσήμανε επίσης ότι προωθείται ΠΝΠ που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Ανασχεδιασμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ύστερα από ειδική μελέτη προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες:

Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κέντρων υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η λειτουργία τους θα είναι υποστηρικτική στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν εμφανίζουν την ανάγκη νοσηλείας ή παραπομπής σε νοσοκομείο.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα χειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δημιουργείται επίσης δίκτυο επαγγελματιών υγείας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωναϊό. Μπαίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωναϊό στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.

Επισκέψεις στο σπίτι για πρωτοβάθμια φροντίδα

Όπως επίσης είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκροτούνται άμεσα ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προβλέπονται επίσης «επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς. Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα άυλης συνταγογράφησης μέσω του οποίου όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές στο κινητό τους».

Τόνισε παράλληλα ότι «όσο σημαντικό είναι να φρενάρουμε τη διασπορά του ιού άλλο τόσο είναι να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικά εμβόλια όταν φθάσουμε στη φάση παρασκευής τους. Γνωρίζετε ήδη την παγκόσμια συζήτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος».

Στο σημείο αυτό ο κ. Πέτσας είπε ότι «γι αυτό ο πρωθυπουργός στηρίζει την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών ως δημοσίου αγαθού προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες».

Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup

Αναφορικά με τις ενέργειες που γίνονται για τη στήριξη της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές καθώς έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή με άλλους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσδοκούμε μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «θεωρούμε πάντως θετικό το γεγονός ότι έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι παρεμβάσεις για στήριξη των εργαζομένων

Σε εθνικό επίπεδο όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό σχέδιο, για τη στήριξη των εργαζομένων και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

– Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και ξεκινά να καταβάλλεται στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.

– Στις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

– Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί και η προκαταβολή 400 (από τα 600) ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς, ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

– Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας για τις επόμενες 75 ημέρες.

– Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά και η επιστροφή σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους των ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 συνολικού ύψους 43,5 εκατ. ευρώ από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνουμε επίσης ότι:

– Ξεκίνησε από την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις (με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους) που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ενίσχυση της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

– Εξασφαλίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βάλουμε σε λειτουργία (με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ) το ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να δοθούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα φτάνουν έως 25% του ετήσιου τζίρου τους.

Το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου αυτού, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή, στο 3,5% του Α.Ε.Π. της χώρας και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στο 3% του Α.Ε.Π., όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno. Υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα αυτά πρόκειται να συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι σ’ αυτό τα ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α.

Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Δωρεές και εθελοντές

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δωρεές και τον εθελοντισμό επισημαίνοντας ότι «μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ, αφίχθηκε νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδικά ναυλωμένη πτήση.

Το υγειονομικό υλικό που παραλήφθηκε σήμερα, αποτελείται από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec.

Για αυτό το «κίνημα δωρεών», έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής των δωρεών, τόσο σε είδος, για παράδειγμα υγειονομικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και σε χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Ιδρύματα, μεγάλοι όμιλοι, Ενώσεις, Σύλλογοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε μεγάλες δωρεές για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και γενικότερα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.

– Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, Σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών, οι ποδοσφαιρικές Λίγκες, ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές.

– Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές του στίβου έχουν ανακοινώσει ότι θα δημοπρατήσουν προσωπικά ενθύμια από την καριέρα και τις επιτυχίες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι δράση της εθελοντικής ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies – με τους συντονιστές της οποίας είχε τηλεδιάσκεψη Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – η οποία πρωταγωνιστεί στην προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ακόμη η σημαντική ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεγγύης. Πρόκειται για:

– Την πλατφόρμα ethelontes.gov.gr στην οποία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να προσφέρουν εθελοντικά στο Σύστημα Υγείας περισσότεροι από 11.000.

– Την πλατφόρμα citysolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας, εξοπλισμού στέγασης, καθώς και υπηρεσιών, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.

– Την πλατφόρμα animalsolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, αλλά και υπηρεσιών κτηνιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα.

– Την πλατφόρμα digitalsolidarity.gov.gr που προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, online κινηματογραφικές παραγωγές, πρόσβαση σε Video Streaming και Enterprise Video Streaming, αλλά και συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν το κλίμα εθνικής ομοψυχίας και αλληλεγγύης, τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων στις δύσκολες αυτές ώρες.

Αποδεικνύουν ότι συντελείται στη χώρα μας μια επανάσταση στη ψηφιακή διακυβέρνηση.

Πιστοποιούν ότι η Ελλάδα σήμερα παρά τη δεκαετή κρίση που πέρασε δεν είναι πια ουραγός, αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Μητσοτάκης υπέρ της πρότασης Μόσιαλου να αγοράσει η ΕΕ πατέντες εμβολίων & τεστ

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: