«Μεγάλη παγκόσμια ύφεση» εξαιτίας της πανδημίας προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα: Θα βοηθήσουμε τις φτωχές χώρες…

Ο Αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας. EPA, HOW HWEE YOUNG
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε χθες ότι η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αναμένεται να επιφέρει μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» που θα πιθανώς θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες.

«Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά με προγράμματα στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε ο Μάλπας, στην πλατφόρμα LinkedIn.

Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει σύντομα με τους ηγέτες της Αιθιοπίας, της Κένυας και άλλων χωρών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η πανδημία της COVID-19 ασκεί σοβαρές πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαθέτει ικανοποιητικούς πόρους για την κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών τους, κατά την περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι του.

Το ΔΝΤ βρίσκεται «αρκετά μακριά» από την εξάντληση της συνολικής δανειοδοτικής ικανότητας του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που διαθέτει, ενώ εργάζεται προκειμένου να εντοπίσει νέες πηγές χρηματοδότησης και οικονομικής ρευστότητας για τις χώρες-μέλη του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους.

Περισσότερες από 80 χώρες-μέλη του ΔΝΤ, στην πλειοψηφία τους αναδυόμενες αγορές, έχουν ήδη ζητήσει δανειοδοτική βοήθεια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαφορετικές μορφές δανειοδοτήσεων.

Το προσωπικό του ΔΝΤ εργάζεται προκειμένου να ικανοποιήσει τα δανειοδοτικά αιτήματα το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ταμείο Εγγυοδοσίας έως του ποσού των 2 δισ. ευρώ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required